Nova vest
Ekipni sportovi

Četvrtak, 14.11.2019.

17:50

Mionica se pridružila Mini-maksi ligi

Dečija fudbalska asocijacija Srbije (DFA) od sada se održava i u Mionici.

Izvor: B92

Autor:B92

Mionica se pridružila Mini-maksi ligi
Foto: Pres služba opštine Mionica

Mini-maksi liga je najmasovniji dečiji sportski projekat bazičnog fudbala u Srbiji, regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Radost driblinga, golmanske odbrane, sreća nakon postignutog gola i dečija graja će narednih nedelja i meseci odzvanjati podno Maljena i Suvobora u središtu Kolubarskog okruga.

Tim povodom u subotu 2. novembra na prigodnoj svečanosti u prisustvu Bobana Jankovića predsednika opštine Mionica početak takmičenja su ozvaničili svojim potpisima na Ugovor o prenosu prava organizacije Mini-maksi lige predsednik DFA Vladan Škorić, a ispred tehničkog organizatora Željko Radosavljević, prvi čovek Sportskog centra u ovom gradu.

"U ime opštine Mionica puno uspeha u narednim takmičenjima želim svim učesnicima i obećavam da ćemo se maksimalno potruditi da vam obezbedimo najbolje uslove da kroz Mini-maksi ligu iskažete u punom sjaju svoj fudbalski talenat. Ovo je velika prilika za nas da budemo domaćin ovog prestižnog takmičenja Dečije fudbalske asocijacije Srbije i uključimo se u veliku Mini-maksi porodicu čime takođe, pokazujemo brigu za decu da se kroz druženje sa vršnjacima razvijaju u duhu fer-pleja",
rekao je u svom obraćanju predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Zahvalivši se na toplim rečima predsednik DFA Vladan Škorić je, između ostalog, naglasio da zbog velikog interesovanja lokalnih zajednica, u ovom slučaju naših sportskih prijatelja iz Mionice želeli smo da i deci iz čitavog Kolubarskog okruga omogućimo radost igre i takmičenja.

"Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili ovu inicijativu da u vrhunskim uslovima koje pruža ovaj objekat, zajednički doprinesemo razvoju i omasovljenju sporta, kako bi se još veći broj dece mlađeg uzrasta iz ovog kraja uključio u fudbalski sport kroz novosnovane škole fudbala i školske sekcije. Time dajemo i konkretan doprinos Nacionalnoj stretegiji razvoja sporta za period 2020-2030 koja bavljenje sportom dece uključujući i školski sport definiše kao prioritetne oblasti za ispunjavanje slobodnog vremena na pravi način".

Pored predstavnika lokalne zajednice, sportskih radnika, trenera i roditelja svečanosti je prisustvovao i Ljubodrag Stanić, predsednik Komisije za bazični fudbal FS Moravičkog okruga.

U tekućoj 19. sezoni MMFL 2019-2020 takmičenje se održava istovremeno u 24 grada sa oko 10.000 dečaka i devojčica uzrasta od šest do jedanaest godina..

Svemu ovome najviše će se radovati mališani, a roditelji i treneri će imati samo jednu ulogu – da decu edukuju i usmeravaju u duhu poštovanja fer-pleja i pripreme ih za ovakav vid takmičenja.

Na kraju festivalskog dela lige, najuspešnije ekipe će igrati na završnim turnirima, a najbolje ekipe se kvalifikuju za učešća na regionalnim i završnim turnirima za republičkog prvaka, dok će najtalentovaniji biti pozvani na Mini-maksi selektivne kampove FSS.

Što se domaćina tiče, oni obećavaju da će organizacija biti na visokom nivou,a potrudiće se da mališanima obezbede što više prijatnih iznenađenja, pa će i tribine sigurno biti pune u ovoj prvoj „pilot sezoni“ , a to jeste osnovni cilj ovog jedinstvenog projekta, ali i istinski fudbalski praznik za svaki grad.

U prvoj sezoni učestvuje 40 ekipa

Prošle subote je u Hali sportova odigran je prvi vikend Mini-maksi lige Mionica u kojoj će sve do marta meseca naredne godine svoje fudbalske veštine demonstrirati dečaci i devojčice uzrasta od šest do 11 godina u pet uzrastnih kategorija: MIKRO (2012. godište), MINI (2011. godište), MIDI (2010.), MAKSI (2009.) i MEGA LIGA (2008.) iz osam klubova iz Valjeva, Uba, Osečine i Mionice.

U svom obraćanju prvi čovek DFA Mini-maksi lige Vladan Škorić, koji je i predsednik Organizacionog odbora, ekskluzivno je najavio da su počele pripreme za svečano obeležavanje 20. rođendana Mini-maksi lige planiranog za sredinu 2021.godine.

Planirane su brojne aktivnosti među kojima se posebno ističu, izrada reprezentativne monografije, dokumenatarnog filma i svečane akademije na kojoj će najistaknutijim „minimaksimalcima“ koji su ostvarli zavidnu internacionalnu karijeru poput Luke Milivojevića, Nemanje Matića, Filipa Kostića, Nikole Milenkovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Luke Jovića, Saše Lukića, Filipa Đuričića, Matije Nastasića, Uroša Spajića, Kataia, Mitrovića, Gaćinovića, Grujića, Pantića, Ninkovića i plejade drugih, te trenera Ljubiše Tumbakovića, Radomira Antića, Veljka Paunovića, Aleksandra Jankovića, Milovana Đorića, Aleksandra Veselinovića, Predraga Rogana i sportskih radnika poput Zvezdana Terzića, Bobeta Pavkovića, Kuleta Aćimovića, Milenka Kostića i drugih koji će dobiti specijalna priznanja za podršku ovom projektu koji je UEFA uvrstila među tri najbolja u Evropi za 2011.godinu, i zvanje zvaničnog ambasadora Mini-maksi lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve