Nova vest
Ekipni sportovi

Subota, 13.02.2016.

18:01

EP: Srbija bez istorijske medalje

Futsal reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji istorijsku medalju na Evropskim prvenstvima.

Izvor:

Autor:

EP: Srbija bez istorijske medalje
StarSport

'Orlovi' su pred 11.000 hiljada navijača u 'Areni Beograd' poraženi od Kazahstana u meču za treće mesto – 5:2.

Umor, velika potrošnja u polufinalu, ali i sjajni Kazahstanci bili su prejaki za ekipu Aleksandra Kovačevića – koji su uprkos tome ostavili odličan utisak na desetom šampionatu Starog kontinenta održanom u našem glavnom gradu.

Naši momci držali su se veoma dobro u prvih dvadeset minuta igre, propustilo su i nekoliko odličnih prilika da prvi stignu do vođstva, ali je gol Daglasa Žuniora, na 17 sekundi pre odlaska na odmor, sve promenio.

Pokušala je Srbija od starta drugog dela agresivnom i ofanzivnom igrom da stigne do izjednačenja, ali je onda udarac Žamankulova iz samog čoška, kao i priliom vođstva, nekako prošao iza leđa Miodraga Aksentijevića.

Sve je praktično bilo gotovo posle drugog gola Brazilca Daglasa posle pola časa igre, da bi isti igrač četiri minuta kasnije kompletirao het-trik, na asistenciju svog golmana.

Prethodno je upravo golman Kazahstanaca Igita, koji je većinu duela proveo na polovini igrališta, pogodio praznu mrežu naše selekcije, koja je posle trećeg primljenog pogotka igrala sa šest igrača u polju.

Debitant na Evropskim prvenstvima tada je 'pustio gas', a Rakić i Rajčević obradovali publiku u Areni i sprečili poraz reprezentacije bez datog pogotka, ali i na pravi način zaokružili najbolji plasman Srbije u istoriji.

Naredna iskušenja futsalere čekaju 22. maja, kada će u Beogradu gostovati Portugal, koji smo pobedili u gripnoj fazi, u okviru baraža za Svetsko prvenstvo u Kolumbiji

U finalu, od 21 čas, za titulu će se boriti Rusija i Španija.

Kazahstanci su preuzeli kontrolu od samog starta, da bi Žamankurov, posle lepe kombinacije, pogodio stativu. Bilo je opasno i u nastavku akcije, posle kornera, ali je volej Daglasa završio u spoljnom delu mreže.

Naši momci su se brzo stabilizovali i preuzeli inicijativu, da bi prvi zapretio Raičević sa desnog boka, a još bolju šansu propustio je nekoliko sekundi kasnije Kocić – kada je sa sredine pogodio golmana rivala u grudi.

Igita, golman Kazahstanaca, pokatao je uskoro koliko je opasan i u napadu, bombom sa polovine terena, da bi onda proigrao Lea, koji je takođe bio neprecizan. Srbija u međuvremenu nije odustajala od visokog presinga, ali joj je određene probleme pravilo to što su olako gubili posed na svojo polovini terena.

Kako je meč odmicao, 'Orlovi' su bivali sve opasniji, ovoga puta posle minijature Lazića, koji je predriblao na putu ka golu četvoricu rivala.

Lepo je želeo da lobuje Igitu, ali je odbrana izbacila loptu sa linije u poslednji čas. Već u sledećem napadu usledio je odgovor, ponovo posle kornera, a Peršin je pošteno zadrmao prečku.

Izleti Igite ostvaljaju šansu da se mreža rivala zatrese iz dva poteza, ali Živanović nije uspeo da jednu upravo takvu situaciju pretvori u vođstvo. Usledila je kontra i novi pokušaj Perića, pre nego što je naš golman umalo pogodio praznu mrežu.

Posle tajm-auta Kazahstanaca tempo meča je opao, a obe ekipe su sporadično pretile golmanima, ali nije bilo izglednije prilike za pogodak, da bi uskoro i naš selektor zatražio minut odmora.

Činilo se da u prvom poluvremenu neće biti golova, iako su obe ekipe imale još nekoliko opasnih pokušaja, ali je onda Daglas Žunior, na 17 sekundi do kraja, nezgodnim udarcem iz ćoška uspeo da proturi loptu iza Aksentijevića – 0:1.

Naša selekcija krenula je ofanzivno od starta nastavka, u želji da što pre stigne do izjednačenja, ali je selekcija Kazahstana već iz prve šanse duplirala svoje vođstvo.

Igita je odigrao na desnu stranu, da bi lopta na kraju stigla do Žamankulova u samom ćošku, a najbolji strelac Kazahstanaca postigao peti gol na šampionatu, pošto se lopta još jednom 'provukla' kroz noge Aksentijevića – 0:2.

Kazahstanci su se očekivano povukli posle drugog pogotka, a priliku da naš tim ekpresno vrati u meč propustio je Živanović – lepo je prošao kroz sredinu i po zemlji gađao dalji ugao, ali je pogodio samo stativu.

Nervoza kod naših momaka je porasla, pa su kapiten Perić i Lazić u kratkom razmaku opomenuti žutim kartonima.

Na desetak minuta do kraja, Kazahstanci su imali priliku i da definitivno reše pitanje pobednika, ali je Aksentijević pravovremenim istrčavanjem sprečio pokušaj Dovgana.

Ipak, ono što tada nisu uspeli, jesu nekoliko napada kasnije. Golman igita je još jednom započeo akciju, odloživši loptu do odličnog Daglasa na desni bok, a ovaj lako došao do gola i doneo svom timu velika tri gola prednosti – 0:3.

Pokušao je selektor Kovačević nešto da promeni tajm-autom i uvođenjem igrača/golmana, međutim, ni to nije donelo rezultata. Igita je u 32. minutu zaustavio pokušaj Perića, a onda iz voleja pogodio mrežu na suprotnoj strani – 0:4.

Malo je nedostajalo da Perić direktno iz kornera pogodi za počasni gol Srbije, pre nego što je nekoliko napada kasnije Daglas kompletirao het-trik, obišao je rezervistu Momčilovića i pogodio prazan gol – 0:5.

Naše selektor je u poslednji pet minuta dao šansu momcima koji nisu previše igrali na ovom šampionatu, a prvi je od njih zapretio Radovanović udarcem sa distance, ali pravo u Igitu.

Kazahstanci su se u samom finišu totalno povukli, što je bilo totalno očekivano, a Stefan Rakić uspeo je da zatrese mrežu Igite na tri minuta do kraja.

Najmlađi član našeg tima dobio je loptu kod levog kornera i gađao bliži ugao, a njegov udarac je, poput ona dva šuta Kazahstanaca, nekako završio iza leđa golmana – 1:5.

Mogao je Kazahstan do kraja i do šestog gola, ali je Zamankulov promašio prazan gol sa svega nekoliko metara, da bi tačku na meč stavio Raičević 'bombom' sa desetak metara – 2:5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d