Nova vest
Ekipni sportovi

Petak, 29.01.2016.

14:15

EP u futsalu: Spektakl može da počne

Manje od nedelju dana posle Evropskog prvenstva u vaterpolu, “Arena Beograd” spremna je za Šampionat ‘Starog kontinenta’ u futsalu.

Izvor: JT

Autor: JT

EP u futsalu: Spektakl može da počne
Starsportphoto

Prvenstvo će biti održano od 2. do 13. februara, a čelnici grada Beograda, Fudbalskog saveza Srbije i selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević najavljuju spektakl.

Na konferenciji za medije u Starom dvoru gradonačelnik Siniša Mali je naglasio da je Beograd na pravom putu da ostvari cilj za 2016. godinu, a to je da se predstavi kao atraktivna sportska destinacija.

Evropsko prvenstvo u vaterpolu je oborilo mnoge rekorde, a sada je pred nama novi izazov, nova radost. U potpunosti smo spremni da ugostimo veliki broj reprezentacija i da damo šansu našoj, koja je i do sada beležila značajne rezultate, da prvi put prođe četvrtfinale, ostvari najbolji mogući rezultat i doživi doček na balkonu Starog dvora. Pozivam građane i goste Beograda da dođu u što većem broju u ‘Arenu Beograd’. U Belgiji 2014. na otvaranju je bilo oko 8.000 gledalaca, a mi imamo priliku i za 11.000. Na taj način ćemo poslati i jasnu poruku koliko nam je važan ovaj turnir i potvrditi da smo sportska prestonica Evrope. Sva komunalna preduzeća su organizovana i usmerena ka tome da organizacija bude na najvišem mogućem nivou”, naglasio je Mali.

Selektor reprezentacije Srbije u futsalu Aca Kovačević zajedno sa igračima nestrpljivo iščekuje prvi sudijski zvižduk.

Zahvaljujemo se Gradu Beogradu i Fudbalskom savezu Srbije zbog toga što je omogućeno svima nama koji se bavimo futsalom u Srbiji da jedno ovakvo takmičenje odigramo u Beogradu. Verujem da će EURO biti veliki podsticaj za dalji razvoj futsala u našoj zemlji i da ćemo dobiti veliki broj novih poklonika ovog sporta. Znamo da je interesovanje veliko i očekujemo veliku podršku sa tribina. Reprezentacija će dati sve od sebe da opravda očekivanja i da postigne najbolji rezultat u istoriji”, istakao je Kovačević.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Nebojša Ivković je, takođe, pozvao sve da dođu u „Arenu Beograd“.

Zahvaljujem se gradu Beogradu i svim službama koje su nam pomogle u organizaciji događaja, koji je prilika da se još jednom prikažemo kao dobri domaćini. I nećemo ovde stati. U 2011. Fudbalski savez Srbije je organizovao Evropsko prvenstvo za fudbalere do 17 godina, a posle futsala uputićemo kandidaturu za još jedan turnir mlađih kategorija, verovatno do 19 godina. Kada je reč o futsalu, prepoznat je u statutu i u velikoj je ekspanziji, a reprezentacija Srbije je stalni učesnik završnih turnira u Evropi i svetu. Takođe, šampion Srbije, Ekonomac, rangiran je među četiri najbolje ekipe u Evropi. Siguran sam da će sve to doprineti da organizujemo ovaj turnir na pravi način i verujem da ćemo 13. februara, kada je finalna utakmica, moći da kažemo da smo odradili jedan dobar posao”, istakao je Ivković.

Direktor Evropskog prvenstva u futsalu Zdravko Jokić je poručio da je Beograd blizu obaranja rekorda kada je reč o broju gledalaca.

Za prvi dan je već prodato preko 6.000 karata, pa je proširen prvobitno planirani kapacitet, koji sada iznosi 11.000. Za drugu utakmicu reprezentacije Srbije, protiv Portugala 6. februara, već sada je prodato 5.640 karata, a za finale 4.500. Veliko je interesovanje i za druge dane. Uveren sam da će svi uživati u ovom događaju. Futsal pruža kompletan doživljaj, a na otvaranju će biti i igara plesnih grupa, kao i raznih svetlosnih efekata. To je zabava za celu porodicu. Za gledaoce će biti organizovane i nagradne igre, a među nagradama su dresovi, karte za ovo takmičenje, ali i ulaznice za Evropsko prvenstvo u Francuskoj sa plaćenim troškovima puta i smeštaja. Takođe, u dvorani će biti otvorena izložba o deci izbeglicama iz Sirije. Naša obaveza je da svima obezbedimo maksimalne uslove, da ponesu najlepše utiske i da atmosfera bude sportska, da poštujemo protivnike i himne i da kažemo: ‘Ne’ rasizmu. Na taj način ćemo najbolje promovisati naš grad”, istakao je Jokić.

Evropsko prvenstvo, čiji promoter je proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković, biće otvoren utakmicom Srbija – Slovenija 2. februara u 18.30 časova, u okviru grupe A. U istoj grupi je i Portugal, sa Rikardinjom, jednom od najvećih zvezda tog sporta, a duel ‘Orlova’ sa tom reprezentacijom je zakazan za subotu, 6. februar, od 21 čas.

U grupi B su Španija, Ukrajina i Mađarska, u grupi C se nalaze Rusija, Hrvatska i Kazahstan, dok su u grupi D Italija, Češka i Azerbejdžan. Po dve najbolje reprezentacije iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale, koje će biti odigrano 8. i 9. februara, polufinale je 11, a finale i utakmica za bronzu 13. februara.

Titulu prvaka brani Italija, koja je do svog drugog šampionskog pehara stigla u Belgiji 2014. godine, posle trijumfa na domaćem terenu 2003. Najuspešnija reprezentacija je Španija sa šest titula (na domaćem terenu 1996, u Rusiji 2001, u Češkoj 2005, u Portugalu 2007, u Mađarskoj 2010. i u Hrvatskoj 2012. godine), dok je Rusija trijumfovala 1999. u Španiji. Upravo na tom šampionatu, na kojem je učestvovalo osam nacionalnih timova, prvi i jedini put je zaigrala Jugoslavija. Takmičenje je završila u grupi, na deobi od petog do osmog mesta, kao i Srbija osam godina kasnije. Na turnirima 2010. i 2012. godine ‘Orlovi’ su igrali u četvrtfinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve