Nova vest
Ekipni sportovi

Utorak, 24.03.2009.

21:16

Strah od terorizma seli IPL u JAR

Indijska Premijer liga (IPL) u kriketu biće premeštena u Južnu Afriku zbog straha od terorista, objavili su zvaničnici tog takmičenja.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Teroristi su pre 20-ak dana napali kriket tim Šri Lanke u Lahoreu (Pakistan), a krajem novembra u Mumbaju je izvršen napad na hotel "Tadž Mahal". Vlada Indije nije u stanju da garantuje bezbednost učesnicima IPL-a, pogotovo zato što se uskoro održavaju i izbori. Južna Afrika (JAR) dobila je prednost u odnosu na Veliku Britaniju, konkurenta za domaćinstvo, najviše zbog bolje klime.

Takmičenje će trajati pet nedelja (ukupno 59 utakmica), a počeće 18. aprila, objavili su IPL i CSA (Cricket South Africa). Biće to dobar test domaćinstva za JAR pred Kup Konfederacija i Svetsko prvenstvo u fudbalu sledeće godine.

Indijska Premijer liga oformljena je prošle godine sa ciljem popularizacije kriketa. Igra se po tzv. 20/20 pravilima (Twenty20), koja omogućuju prihvatljivo trajanje meča (2-3 sata) nasuprot dvodnevnog, trodnevnog ili čak petodnevnog standarda. Organizatori su prošle sezone od sponzora, televizijskih prava i sl. inkasirali čak 1,8 milijardi dolara.

"Mnogo ljudi biće razočarano zato što se IPL ove godine neće održati u Indiji, ali to što se igra u Južnoj Africi omogućiće ljubiteljima da uživo gledaju prenose na TV-u. Ovo je jedna od najtežih odluka koje smo ikada doneli", izjavio je Lalit Kumar Modi, 55-godišnji predsednik IPL-a.

"Lično sam radio veoma vredno proteklih godina da bi se IPL izgradio ovde (u Indiji) i boli me što se sve ovo dešava. Ali, bilo bi još bolnije da se takmičenje uopšte ne održi, tako da je premeštanje bila jedina prava odluka", dodao je Modi.



Kao što je navedeno, jedan od razloga za izmeštanje takmičenja jesu izbori u Indiji, koji se održavaju od 16. aprila do 13. maja.

Modi je potom pojasnio zašto je Južna Afrika dobila prednost u odnosu na Veliku Britaniju.

"Vremenski uslovi u aprilu i maju mnogo su bolji za organizaciju mečeva nego u Velikoj Britaniji. To je osnovni razlog, neće biti prekida zbog kiše", kaže Modi i dodaje da je plus za JAR bila i činjenica da je pogodnije direktno prenositi mečeve iz Južne Afrike, zbog manje vremenske razlike. Uz to, Južna Afrika je 2007. godine organizovala Svetski kup u Twenty20 kriketu.

IPL je veoma profitabilno takmičenje i okuplja najbolje kriket igrače na svetu. Prošle godine je Mahendra Sing Doni, kapiten indijske reprezentacije, dobio 1,5 dolara od Čenai Super Kingsa, a ove sezone su Kevin Pitersen (Bangalor Rojal Čelindžers) i Endru Flintof (Čenai Super Kings) oborili rekord sa po 1,55 miliona dolara.

Osam timova koji učestvuju u IPL su: Radžastan, Pandžab, Čenai, Nju Delhi, Mumbai, Kalkuta, Bangalor i Dekan.

Za još informacija, pogledajte zvanični sajt takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve