Živa legenda Teksansa napustila Hjuston posle 10 godina

Jedan od najboljih defanzivaca NFL u protekloj deceniji Džej Džej Vat napustio je Hjuston Teksanse.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedanaesti pik sa drafta 2011. posle tačno deset godina se rastao sa timom čiji je bio zaštitno lice i temelj najvećih uspeha.

Defanzivni end je tri puta bio najbolji defanzivac lige od 2012. do 2015, jedan od samo trojice koji su to uspeli u istoriji NFL.

"Razgovarao sam sa porodicom Mekner i tražio da me puste i imamo međusobni dogovor. Došao sam pre deset godina kao klinac iz Viskonsina koji nikad pre nije bio u Teksasu. A sada ne mogu da zamislim život bez Teksasa u njemu. Način na koji ste mi verovali, osim u noći drafta, kad ste mi zviždali. Ali svakog dana posle toga ste me tretirali kao člana porodice. I iskreno sam osećao da ste mi porodica", poručio je Vat preko Tvitera.

Nema informacija gde bi Vat mogao da nastavi karijeru.

"Uzbuđen sam i radujem se novoj prilici, radio sam izuzetno naporno. Ali istovremeno, uvek je teško nastaviti dalje. Želim samo da znate da vas volim. Cenim vas. Cenim porodicu Mekner jer me izabrala i dala mi prvu šansu u NFL",
dodao je sjajni defanzivac.

Vat je od 2015. imao dosta problema sa povredama koje su mu okončavale sezone. Protekla mu je bila tek druga u tom periodu u kojoj je odigrao svih 16 utakmica.

"Promena nikad nije laka, poesbno kada uključuje one koje voliš. Džej Džej nije uticao samo na našu organizaciju, nego na celu zajednicu Hjustona, kao nijedan drugi igrač u našoj istoriji. Rekao sam ranije Džej Džeju da ćemo ga zauvek smatrati Teksašaninom", poručio je predsednik Teksansa Kal Mekner.

Vat iza sebe ima odličnu sezonu, prema statistici ESPN bio je 15. od 119. "par-rašera". Sezonu je završio sa pet sekova, dva iznuđena fambla i jednim presečenim pasom koji je vratio za tačdaun.

On je najprodukvitniji "pas-rašer" u istoriji Teksansa sa 101 sekom u karijeri. Samo dvojica igrača su imala više 50 sekova u karijeri – Vitni Mersilus 54 i Mario Vilijams 53, od osnivanja franšize 2002. godine.

"On je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji. Teško je reći sve u jednoj ili dve rečenice jer je toliko značio timu i gradu. Njegovo nasleđe će trajati godinama. Ovo je samo trenutno, ali ne i zauvek zbogom. Moja deca su odrasla uz njega, gledala su ga pored linije kako igra. Jedno moje dete deli s njim rođendan. Majka je njegov ogromni navijač. Toliko nam svima znači. Ovo je dobra stvar za njega, imaće vremena da izabere sledeću stanicu", rekao je NFL analitičar ESPN-a Adam Šefter.

Vat je tokom sezona jasno istakao da nema nameru da igra za tim koji kreće u "reizgradnju".

"Nije tajna da neću igrati još deset godina u ligi. Ali lično verujem da imam još nekoliko sjajnih sezona ispred sebe. Ne radujem se raizgradnji. Želim da napadnem titulu, i to ću uraditi", rekao je Vat još u novembru.

A u Hjustonu je trenutno previše nepoznanica, posebno nakon što je kvorterbek Dešon Votson zatražio trejd, iako Teksansi nemaju nameru da ga puste.

Vat je imao još jednu godinu iz ugovora koji je potpisao 2014, a u kojoj je trebalo da zaradi 17,5 miliona dolara. Međutim, ta plata mu nije bila garantovana.

Sada je slobodan da bira novi tim. A prvi poziv je već stigao. Logično, od rođenog brata, lajnbekera Ti Džeja koji igra za Pitsburg Stilerse, u kojima je i treći brat Vat – Derek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.