Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 08.02.2017.

23:29

NFL penzioneri na ispitivanjima zbog odštete

Sudija u Filadelfiji pozvao je igrače koji su se povukli iz NFL da se prijave na ispitivanja i za poravnanje u vezi sa neurološkim oštećenjima tokom karijere.

Izvor: B92

Autor:B92

NFL penzioneri na ispitivanjima zbog odštete
Foto: Getty images

Oko 22.000 penzionera iz NFL podstiče se da se prijave na neurološka ispitivanja.

Liga očekuje da će u više od 6.000 slučajeva biti dijagnostikovana demencija ili Alchajmerova bolest.

NFL će ove nedelje prebaciti 65 miliona dolara u fond za pokrivanje potraživanja za pretrpljene povrede, testiranja i edukaciju. Liga će u narednih šest meseci morati da plati još 120 miliona dolara u fond za povređene.

Kako se navodi, 65-godišnji program poravananja obuhvata igrače koji su se povukli do januara 2014. godine, a NFL bi na isplate i pravne troškove mogao da plati i do milijardu evra.

U sklopu poravnanja bivšim, igračima se nudi lečenje i eventualno novčana nadoknada. Nadoknada može da dostigne i nekoliko miliona dolara za mladje muškarce s najtežim neurološkim oštećenjima.

Prosečna isplata trebalo bi da bude oko 190.000 dolara za one koji pate od Alchajmerove bolesti ili umerene demencije. Isplate ne pokrivaju depresiju ili poremećaj raspoloženja.

Zainteresovani se mogu prijaviti do 7. avgusta. Poravnanje je odobrila sudija okružnog suda Anita Brodi i rešava hiljade tužbi u kojima se optužuje NFL liga za prikrivanje onoga što je znala o rizicima potresa mozga kod igrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve