Nova vest
Ekipni sportovi

Četvrtak, 07.05.2015.

10:45

NFL: I Tom Brejdi u "prevari veka"

Istraga Nacionalne fudbalske lige, koju je vodio jedan od najboljih advokada iz SAD Tom Velš, dokazala je da su Nju Inglang Petriotsi koristili izduvane lopte.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

Ekipa iz Bostona je prema navodima istrage "najverovatnije" ispustila vazduh iz lopti pred finale AFC konferencije, u kom su deklasirali Indijanopolis Koltse (45:7) i kasnije stigli do titule, a, kako se dalje navodi u izveštaju, za celu 'prevaru' znala je i prva zvezda ekipe i jedan od najvećih kvoterbekova svih vremena Tom Brejdi.

U saradnji sa potpredsednikom Lige Džefom Pašom, Ted Velš predao je komisiji izveštaj na čak 243 strane.

"Veća je verovatnoća da su osoblje i zaposleni iz Nju Ingland Petriotsa učestvovali u kršenju Pravila igre, nego da nisu učestvovali u namernom pokušaju da povrede propise", stoji između ostalog u Velšovom saopštenju, "Kada se sagledaju svi dokazi, naše mišljenje je i da je Tom Brejdi, ako ništa, barem načelno bio upoznat sa spomenutim aktivnostima – kao i da su zvaničnik Petriotsa Džim Mekneli i ekonom Džon Džastremski učestvovali u namernom izduvavanju vazduha iz lopti kojima su se igrale utakmice (pošto se sumnja da su bili sami u sudijskoj svlačionici sa loptama. Što je i konstatovano sudijskim pregledom lopti".

Sredinom utakmice na 'Džilet fildu' u Masačusetsu, jedna lopta je iznesena sa terena i njom se više nije igralo, a upravo je ona prva i bila testirana. Propisi NFL lige su striktni po pitanju toga koliko lopte moraju da budu napumpane, a svaki tim mora da preda 12 lopti za testiranje pred utakmice.

Neposredno posle duela zvaničnici NFL lige utvrdili su da 11 od 12 lopti koje su Nju Ingland Petriotsi koristili na utakmici sa Indijanapolios Koltsima nije bilo dovoljno napumpano. Pravila nalažu da lopte moraju biti naduvane između 12,5 i 13,5 funti pošto, u teoriji, ako su ispod te norme lakše su za hvatanje.

Prva sumnja da nešto nije u redu pojavila se sredinom treće četvrtine, kada je lajnbeker Kolsta D'Kvel Džekson presekao Brejdijev pâs, a spornu loptu dobacio do saigrača na klupi. Takođe, neposredno pre meča, četvrti sudija ušao je u u oficijelnu sudijsku svlačionicu i kasnije otkrio da je bio iznenađen kada je uvideo da torba za loptama za meč nije bila tu.

Istraga je otkrila da je u transkriptima poruka pronađeno da je Mekneli, dvadesetak minuta pre starta duela, izneo dve torbe sa loptama za meč i spomenute svlačionice i da se to jasno vidi na sigurnosnim kamerama kako sa njima ulazi u kupatilo. Tamo je proveo "oko minut i četrdeset sekudni" – pre nego što ih je izneo na teren.

"Mekneli je sve ovo uradio bez znanja i dozvole Volta Andresona, ili nekog drugog člana zvanične sudijske delegacije", kaže se u istrazi.

Upravo presretnuti razgovori i poruke ukazuju na to da je trostruki MVP Superboula bio svestan cele situacije i indirektno učestvovao u celoj akciji. A, iako ga je trener Bil Beličik odmah po pokretanju kontroverze pitao da li zna išta o tome – Brejdi ga je uveravao da priče nemaju nikakvog osnova i da ništa od toga nije tačno.

U noći kada su se Petriotsi plasirali u veliko finale, negde od dva časa i 19 minuta posle ponoći pojavile su se prve indicije da su lopte bile izduvane, a već sledećeg jutra, malo pre pola osam, ekonom Džon Džastremski panično je pisao Brejdiju – "Nazovi me kada budeš stigao".

Nije prošlo ni šesdeset sekundi, budući 'stanovnik Kuće slavnih' okrenuo je svog ekonoma i razgovor je trajao 13 minuta i četiri sekunde. Međutim, Džastremski je sledećeg dana otkrio da je o ispumpavanju lopti razgovarao samo sa Meknilijem i ni sa kim više, ali se mesec dana kasnije ipak predomislio i promenio iskaz.

Tom Brejdi: Džoni, da li si dobro?

Džastremski: Još sam nervozan, ali zasad sam dobro. Biću OK.

Tom Brejdi: Nisi uradio ništa loše.

Džastremski: Znam. Biću u redu.

Legendarni kvoterbek rekao je da u poruka ne vidi ništa loše, jer je, kako kaže, samo pružao podržku kolegi koji se našao u teškoj situaciji, ali se dopisivanje ubrzo nastavilo – kada je ekipa iz Bostona najavila internu klupsku istragu.

Džastremski: Samo za tebe. Zvaće 'odozgo' i ispitivati u vezi sa ovim. Ne optužuju ni mene, ni bilo koga... Samo hoće da shvate o čemu se radilo. Znaju da je nerealno da si ti to sam uradio.

Brejdi: Bez brige. Sve je u redu.

Džastremski je u skolpu istrage pojasnio da pod rečju "to" nije mislio na ispumpavanje lopti, ali nije demantovao da je kasnije tokom dana dobio novu poruku – "Dođi u sobu za kvoterbekove".

Opet, ekonom je odbacio tvrdnje da je, za dve decenije rada u Petriotsima, u istom trenutku bio u spomenutoj sobi sa Brejdijem.

Sva četiri Superboula Petsi su osvojili u ovom veku predvođeni upravo 37-godišnjim Brejdijem, koji je postao tek jedan od trojice igrača sa četiri titule (Teri Bredšo, Džo Montana) – a uz Montanu jedini je pojedinac sa tri MVP priznanja u velikim finalima – ali ostaje nejasno šta mu je sve ovo trebalo.

"I da su igrali sa sapunom umesto lopte opet bi nas pobedili. Prosto su bolji tim", tvitovao je tajt end Kolsta Dvejn Alen odmah posle meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve