Nova vest
Ekipni sportovi

Nedelja, 01.02.2015.

20:12

SBXLIX: Petriotsi ili Sihoksi?

Posle pet meseci sjajne akcije došao je dan odluke i Superboul za koji će se boriti Nju Ingland Petriotsi i Sijetl Sihoksi.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Patrick Semansky

Duel Petriotsa i Sihoksa na programu je od 0.30 časova po našem vremenu u Glendejlu, u Arizoni, a sezona do sada ukazuje da će to biti susret za pamćenje.

Sihoksi će u predgrađu Finiksa pokušati da postanu prvi tim posle deset godina koji će odbraniti Vins Lombardi trofej, a poslednji kojem je to pošlo za rukom su bili upravo Petriotsi.

Tim iz Sijetla je jedini svoj Superboul osvojio prošle godine, a za rivala će imati najuspešniju ekipu u NFL ligi u ovom veku. Nju Ingland je svoj poslednji Superboul osvojio 2004. godine, a prethodno je najbolji bio 2001. i 2003. godine.

Ulog za oba tima je veliki, a to je istorija. Sihoksi će igrati da bi se pridružili Petriotsima kao jedini tim koji je dva puta zaredom bio šampion, a tim iz Bostona da bi postao tek šesti kojem je pošlo za rukom da osvoji Vins Lombardi trofej. Do sada, to je pošlo za rukom samo San Francisko 49ersima, Pitsburg Stilersima, Dalas Kaubojsima, Njujork Džajantsima i Grin Bej Pekersima.

Oba tima imala su trnovit put do Superboula, pošto su sezonu započeli u promenljivoj formi. Petriotsi su na startu imali skor 2/2, a Sihoksi 3/3. Sijetl pred duel u Glendejlu ima osam trijumfa zaredom, dok su Petriotsi slavili u pet od prethodnih šest susreta, a taj poraz su doživeli od Bafalo Bilsa u poslednjem kolu, kada je sve već bilo odlučeno.

Što se tiče pritiska, može se reći da su Petriotsi pod većim, posebno jer nisu osvojili nijedan trofej u prethodnih deset sezona, a nije da nisu imali priliku. Svoj najteži poraz doživeli su upravo u Glendejlu, kada su 2008. godine poraženi od Njujork Džajantsa sa 17:14 i to pošto su poveli sa 14:3. Zbog toga će duel sa Sihoksima biti prilika za iskupljenje, ne toliko Petriotsa, koliko Toma Brejdija i Bila Beličika.

Takođe, može se reći i da su Sihoksi imali nešto mirniji uvod u Superboul, zbog toga što je pažnja medija tokom protekle dve nedelje bila upućena skandalu oko izduvanih lopti. Petriotsi su u finalu AFC konferencije slavili protiv Indijanapolis Koltsa sa 45:7, a potom je ustanovljeno da je 11 od 12 lopti koje su korišćene tog dana na „Džilet stadionu“ bilo nedovoljno napumpano. Svi iz redova Petriotsa su negirali svoju umešanost u taj skandal, ali je teško poverovati da ih to nije nimalo omelo u pripremama.

Svakako, predstojeći duel će biti pun uzbuđenja, a sajt B92 će od 0.30 pratiti dešavanja u Glendejlu, pa budite uz nas...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve