Nova vest
Ekipni sportovi

Petak, 30.01.2015.

12:59

Lopte Petriotsa se same izduvale?

Nju Ingland Petriotsi nalaze se u centru pažnje zbog Superboula, ali i skandala sa izduvanim loptama, za koje možda i nisu krivi, tvrdi “Njujork Tajms”.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Rick Osentoski

Prema jednoj studiji, koju je taj list objavio u sredu, a koju je obavio student na Karnegi Melon Univerzitetu, lopte su mogle i prirodno da se izduvaju.

NFL liga je ustanovila da je 11 od 12 lopti korišćenih na utakmici između Nju Ingland Petriotsa i Indijanapolis Koltsa, koju je tim iz Bostona dobio 45:7, bilo nedovoljno napumpano.

Iz redova Petriotsa su negirali da su imali bilo šta sa tim, a u slučaju da se utvrdi da jesu, preti im oduzimanje pikova na narednom draftu.

Međutim, studija koju je obavio Tomas Hili, ukazuje da Petriotsi govore istinu. Hili je obavio niz eksperimenata kojima je rekonstrukisao uslove na “Džilet stadionu” pre desetak dana, koji su pokazali da su prirodne okolnosti mogle da dovedu do gubitka pritiska u loptama. “Tajms” je proverio Hilijevu teoriju sa nekolicinom fizičara, koji su potvrdili da ne vide nikakvu veliku grešku u njegovim tvrdnjama.

Naučno objašnjenje teorije je veoma komplikovano, kao što je i trener Petriotsa Bil Beličik istakao na jednoj od konferencija za štampu. Ranije su mediji objavili da je teško da su spoljašnji uslovi doveli do toga da se lopte ispumpaju, ali su naučnici dokazali da je to na osnovu istraživanja u idealnim uslovima. Međutim, uslovi te večeri u Bostonu su bili daleko od idealnih, pošto je utakmica odigrana po jakom pljusku.

Šta se tačno desilo na utakmici između Petriotsa i Koltsa možda je otkrio NBC, koji tvrdi da sudije nisu prikačile merač pritiska na sve lopte. Prema prvom čoveku sudija u NFL ligi Denu Blardinu, sudije ih pregledaju i daju zeleno svetlo ili ne. Drugim rečima, iako su Petriotsi igrali sa nedovoljno napumpanim loptama, NFL nema detaljne podatke da li je to rezultat spoljašnjih uslova ili ih je neko namerno ispumpao.

Petriotsi su, inače, skandal oko lopti odavno ostavili iza sebe i koncentrisali se u potpunosti na Superboul, koji ih očekuje u nedelju. Za titulu najboljeg tima u NFL ligi, Petriotsi će se u Glendejlu, u Arizoni, boriti sa Sijetl Sihoksima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve