Nova vest
Ekipni sportovi

Nedelja, 25.01.2015.

19:56

Beličik: Potpuno poštovali pravila

Trener Nju Ingland Petriotsa Bil Beličik rekao je da je njegov tim poštovao sva pravila povodom skandala o izduvanim loptama na meču sa Indijanapolis Koltsima.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Steven Senne

Zvaničnici NFL lige utvrdili su da 11 od 12 lopti koje su Petriotsi koristili u borbi za titulu u AFC konferenciji, koju su dobili sa 45:7, nije bilo dovoljno napumpano.

Međutim, Beličik tvrdi da su Patriotsi pokrenuli interno istraživanje koje je potvrdilo da se njegov tim pridržavao pravila do poslednjeg slova.

Sada verujem 100 odsto da smo ja i mi, kao cela organizacija, poštovali pravila do poslednjeg slova. Ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog pokušaja da se kompromituje integritet ove igre ili da se dobije prednost”, naglasio je Beličik.

Po pravilima, sudija je jedini koji može da prosudi da li su sve lopte koje se koriste na utakmici po propisima. Pumpe su u nadležnosti domaćeg tima, ovoga puta Nju Inglanda, a sve lopte moraju da budu pod nadzorom sudije dok se ne predaju ’čuvarima’ lopte pre samog starta utakmice.

Svaki tim mora da dostavi 12 lopti na testiranje sudiji dva sata i 15 minuta pre utakmice. Domaći tim mora da ima i 12 rezervnih lopti za testiranje na svim stadionima, a takođe i gostujući tim može da donese 12 svojih lopti, po svojoj želji, kada se utakmice igraju na otvorenom stadionu. Za sve utakmice, osam novih lopti, koje su zapečaćene u specijalnoj kutiji dostavljaju se direktno od proizvođača sudijama i otvaraju se u svlačionici zvaničnika dva sata i 15 minuta pre starta utakmice.

Ranije ove nedelje, Beličik je priznao da ne zna o navodnom kršenju pravila nekog od zaposlenih u Nju Inglandu. On je takođe istakao da ga je sramota koliko je vremena proveo istražujući sporno pitanje izduvanih lopti umesto da se koncentriše na Superboul koji njegov tim očekuje 1. februara u Glendejlu, kada će mu rival biti Sijetl Sihoksi. Takođe, istakao je da njegov tim ne može da kontroliše na uslove, koji mogu da doprinesu smanjenju pritiska u loptama.

Napravili smo simulaciju utakmice, u pogledu pripreme lopti i kako se one ‘ponašaju’ tokom različitih delova dana, bilo da je dan ili noć, kao što je slučaj bio u nedelju. Naša priprema lopti je ono što mi radimo. Ne mogu da pričam za druge, ali smo shvatili da se tokom tog procesa pritisak u lopti menja za jednu funtu. I taj proces traženja pravog osećaja, kakav god da je, a on je do kvoterbeka, menja pritisak u lopti, a to je pokazatelj testiranja više lopti, ne samo jedne”, istakao je Beličik, koji je takođe naglasio da lopte koje se ‘spremaju’ unutra gube po jednu i po funtu kada se iznesu napolje.

Lopte koje su korišćene na utakmici između Nju Ingland Petriotsa i Indijanapolis Koltsa dobile su zeleno svetlo pre početka utakmice. Međutim, na poluvremenu su neke lopte povučene iz igre, a NFL liga je pokrenula istragu, ali još nije objavila šta je otkrila. Ukoliko se dokaže da su Petriotsi pribegli nedozvoljenim radnjama, to će ih koštati pikova na predstojećem draftu.

Što se mene tiče, ovo pitanje je zavšeno”, rekao je Beličik, koji je najavio da više neće pričati o skandalu vezanom za lopte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d