Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 20.01.2014.

18:25

Milijarde dolara, 11 minuta akcije

Dramatični duel u Sijetlu i Pejton šou na 1600 metara su iza nas, čeka nas spektakl u Ist Raterfordu kada 2. februara započne 48. Superboul.

Izvor: B92, WSJ

Autor:B92, WSJ

Default images

Stotine miliona ljudi širom sveta biće vezane za televizore mnogo duže od tri sata, koliko traje prenos meča.

Superboul je ključni dan za industriju reklama, dan kada svako daje sve od sebe da napravi nešto spektakularno i do tada neviđeno, do te mere da mnogi misle da su reklame bar podjednako važan deo spektakla.

Ako i nisu jednako važne, svakako potpuno dominiraju kvantitativno, jer tokom prosečnog NFL prenosa na američkom tržištu vreme trajanja reklama je 5 do 6 duže nego vreme koje jajasti kožni objekat provede u igri!

Pripremajući se za 44. Superboul, u kojem su se za titulu borili Nju Orleans i Indijanapolis, Vol Strit Džurnal (WSJ) analizirao je do detalja prenose najpopularnijeg američkog sporta.

Došli su do zaključka da tokom utakmice lopta u igri provede samo 11 do 13 minuta, a prenos traje između 186 i 192 minuta, što znači da se glavna tema događaja odvija u samo 5.73 do 6.99 posto vremena. Ako tome dodamo i reprize akcija, koje traju 15 do 17 minuta, i dalje na samu igru ode 13-16 posto vremena.

Na razočaranje mnogih čirlidersice se pojavljuju u seriji kratkih rezova, koji se mere sekundama, a na polovini analiziranih mečeva nije im dodeljena ni sekunda.

Više od njih u kadru su komentatori (oko pola minuta), a mnogo su popularniji treneri i sudije, koje zbirno gledamo 7 posto vremena, duže nego samu igru.

Najviše vremena gledamo igrače na pauzi, bilo desetine onih koji stoje ili sede pored terena, ili onih 11 na liniji skrimidža, dok čekaju da se nešto desi. Na to otpada 67 do 75 minuta po utakmici.

Dolazimo do reklama, od kojih je sve i počelo. U utakmici regularne sezone one traju prosečno 63 minuta.

Nije mnogo drugačije ni u drugim američkim sportovima. Iz iskustva prenošenja NBA možemo da vam kažemo da je i u prenosima košarkaških mečeva reklamama bilo posvećivano pedesetak minuta, a najsporiji poslednji minut igre kojeg se sećamo trajao je 14 minuta.

Što se onih 11-13 minuta tiče, u našem fudbalu lopta u igri provede od 45 do 60 minuta, a u većini ostalih sportova se štopuje (potpuno ili delimično).

Kad smo već kod našeg fudbala, treba primetiti i da postojanje Superboula ograničava prostor za organizaciju famoznog zimskog SP 2022. u Kataru, jer brojni sponzori ne prihvataju preklapanje dva događaja krajem januara i početkom februara.

Za razliku od Evropljana, čiji se ekipni sportovi uglavnom baziraju na konstantnoj akciji, Amerikanci vole one koji se odvijaju po kreni-stani sistemu. Bejzbol je pre američkog fudbala bio omiljeni sport Severne Amerike, a svog naslednika lagano tuče sa celih 17 minuta i 58 sekundi akcije po meču (mada je samo trećina tog vremena akcija u užem smislu, kada pičer baci, napadač udari, a hvatači pokušavaju da uhvate lopticu). Tako bar pokazuje ovogodišnje istraživanje WSJ.

Pre šezdesetih reklame nisu dominirale ekranima, ali je trajanje utakmice američkog fudbala bilo slično. Pre 102 godine jedan profesor na Univerzitetu Indijana objavio je istraživanje koje je pokazalo da je tadašnja utakmica efektivno trajala 13 minuta i 16 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve