Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 25.07.2011.

23:06

Okončan "lokaut" u NFL-u

Posle nešto više od 130 dana najdužeg "lokauta" u istoriji NFL-a, Unija fudbalera (NFLPA) i vlasnici timova postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Tako je okončan "štrajk" igrača koji je pretio da odloži sezonu što bi ligu, timove i igrače koštalo nekoliko milijardi dolara.

"Vreme je da se vratimo fudbalu. To je ono što svako od nas želi da učini", kratko je izjavio sekretar lige Rodžer Gudel najavivši kraj "lokauta" što su igrači dočekali sa oduševljenjem, naravno iskazanim putem "twitter"-a.

Vlasnici 31 NFL tima su podržali novi, desetogodišnji kolektivni ugovor sa predstavnicima igrača, a samo su Ouklend Rejdersi ostali uzdržani.

Igrači za vreme trajanja "lokauta", prvog od 1987. godine, nisu dobijali plate, nije im plaćano zdravstveno osiguranje, niti su mogli da treniraju u timskim kampovima.

NFL nije smeo da dopusti preskakanje sezone u trenutku kada je ovaj sport postao dostigao vrhunac, postao najgledaniji u SAD-u i ekipama donosio godišnje oko 9 milijardi dolara.

Ono što sledi je povratak igrača u timove, prijavljivanje ekipa za predsezonu, te mogućnost timova da potpisuju slobodne agente, trejduju igrače i što je najvažnije potpišu ugovore sa igračima koje su draftovali pre nekoliko meseci.

Tako će ljubitelji ovog interesantnog sporta moći da očekuju nove mečeve počev od 8. septembra kada će novu sezonu otvoriti dva poslednja šampiona, branilac titule Grin Bej Pekersi i Nju Orleans Sejntsi. Predsezona će početi već 11. avgusta.

Jedan problem za ljubitelje američkoh profesionalnog sporta je rešen, sledi NBA gde je takođe na snazi "lokaut".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve