Aleksandar Šoštar za B92: "Ovo je godina za Zakon o sportu"

Iza nas je gledajući brojke veoma uspešna godina i po broju osvojenih medalja:

Izvor: Igor Vujièin

Nedelja, 31.12.2006.

14:06

Default images

"Ako kažemo prilično uspešna godina, onda uspešna za naš sport, neću da kažem za Upravu za sport, već za sve nas koji smo vezani za sport. Želim da "proguram" stav da sport ne možemo deliti na Upravu, na vladin i nevladin sektor, sport je sport. Svaki segment mora da da svoj doprinos, to je ustvari uspostavljanje jednog sistema koji nam je potreban. Rezultatski, ovo je bila odlična godina, veliki broj medalja, posebno me raduju medalje u mladjim kategorijama koje praktično garantuju uspehe i u budućnosti u seniorskim tkmičenjima.
Započeli ste još neke akcije koje su naišle na dobar odjek u javnosti. Primera radi, isplata novčanih sredstava bivšim osvajačima medalja na velikim takmičenjima:

"Za mene kao sportistu ili običnog gradjanina ove zemlje, ovo je ogroman korak koji je napravljen. To je nešto što je trebalo da se uradi još pre 50 godina. Ima tu osvajača medalja i pobednika na velikim takmičenjima koji više nisu medju živima, i koji nikada neće osetiti da država na neki način zna šta su oni učinili i da ceni ono što su uradili. Uredba koja je donešena sastoji se iz dva dela. Prvo, jasno je precizirano šta sportisti dobijaju ako osvoje medalju na Svetskom, evropskom prvenstvu ili OI, dakle u pitanju je premija. Važno je reći i da je izjednačen i status svih sportista, dakle, i onih sa invaliditetom i ostalih što je normalno i što je takodje trebalo da se uradi.

I ranije su sportisti dobijali nagrade za medalje, ali to je bila jedna "ad hok" varijanta. Vlada zaseda i donese odluku da se zbog te i te medalje nagradjuje taj i taj...Sada imamo jasno precizirano sve. Kad, zbog čega,koliko i ne zavisi od bilo čije volje. Neće biti više ni nagadjanja da li će to biti za 10 ili mesec dana, sada je sve jasno precizirano!

Ono što je za mene korak dalje i još važnije je doživotno priznanje za svakog osvajača olimpijske medalje, nešto čime država ozbiljno pokazuje da će voditi računa o sportistima do kraja njihovog života. Sada je u pripremi i dopuna te uredbe u koju bi ušli i osvajači evropskih i svetskih medalja.Nama je najveći problem sada vreme, jer ne možemo da uradimo sada i odmah sve što je nije decenijama unazad.
Sledeće godine smo domaćini evropskih prvenstava u stonom tenisu, džudou i kajaku, a Beograd će ugostiti mlade sportiste u okviru Olimpijskog festivala mladih.2007.godina i osnovni ciljevi koje ste zacrtali?

"Osnovni cilj je svakako donošenje Zakona o sportu. Na kraju krajeva, i ova uredba je jedan deo koji je "izvučen" iz Zakona o sportu da se ne bi čekalo.

Pitanje privatizacije i neusaglašeni stavovi oko privatizacije su ono što koči donošenje tog Zakona. 2007.godina je definitivno godina kada mora da se preseče i da se usvoji Zakon koji reguliše sistem funkcionisanja sporta. Da se zna ko, šta, i kako radi. Naravno tu je i izrada nacionalne strategije o sportu.

Ne treba zaboraviti i sva važna takmičenja koja nas očekuju u 2007.godini koja mi organizujemo, ali se nastavljaju i pripreme za Univerzijadu 2009.godine koja se održava u Beogradu".

Da li kao sportski funkcioner, ali i bivši sportista očekujete da Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima počne striktno da se sprovodi?

" To je ogromna tema oko koje može da se napiše feljton. Neminovnost je da taj Zakon počne da se sprovodi. I policija uradi svoj deo posla, ali u kasnijem postupku izgrednici nisu kažnjeni na adekvatan način. To je dugotrajan proces i problem sociološke prirode. Ali tu celo društvo mora da se uključi u problem odnosno rešavanje problema" rekao je Aleksandar Šoštar za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: