Stojaković za B92: Igram sa dosta samopouzdanja"

Košarkaš Sakramenta Predrag Stojaković trenutno je najbolji igrač iz SCG u NBA ligi i vodeći strelac svog tima. U odsustvu prve zvezde Krisa Vebera, Pedja je postao prva napadačka opcija i za sada to veoma uspešno radi, pošto Kingsi imaju skor 16-5. Ekipa, koju za razliku od prethodne dve sezone, ove nije u prvom redu favorita za šampionski prsten, jedina na Zapadu prati kaznenu ekspediciju iz Los Andjelesa. Jedan od razloga za to je i Stojaković, koji igra najbolju sezonu u svojoj karijeri, što pokazuju i “suve” brojke. Kapiten reprezentacije naše zemlje trenutno je sedmi strelac lige sa prosekom od 23,4 poena po meču, a u mesecu novembru proglašen je za najboljeg igrača zapadne konferencije koja je prepuna velikih igrača. U ekskluzivnom intervjuu za B92 Stojaković govori o trenutnoj formi, šansama Kingsa da iz “drugog plana” dodju do titule, ogromnom samopouzdanju ,novajlijama i odlascima Polarda i Hidajeta Turkolua…

Izvor: Igor Vujièin Dejan Markoviæ

Utorak, 16.12.2003.

00:00

Default images

Igraš u sjajnoj formi, kako se sada osećaš, sezona polako uzima maha ?

Ja se osećam sasvim dobro, ekipa igra na jako dobrom nivou iako smo bez Krisa Vebera. Za sada smo pokazali da mnogo dobro igramo kod kuće, što smo radili i prošle sezone, ali rekao bih da na gostovanjima  ne igramo konstantno, imali smo par utakmica koje je trebalo da dobijemo, koje u ovom momentu ne znače ništa, ali kasnije kada se bude saabirale pobede, značiće mnogo. Zadovoljan sam rekordom naše ekipe iz dva razloga. Prvo, igramo bez Vebera, drugo, imamo par novih igrača, i svi su se brzo uklopili. Naš stil i sistem igre omogućava novajlijama da mnogo brže udju u štos. Ove godine igramo mnogo tečniju košarku".

Bred Miler se brzo uklopio. Da li ima nekoga ko ti nedostaje?

"Meni nedostaju Hido i Skot (Polard), Igrao sa sa Skotom 5, a sa Hidom 3 godine. Družili smo se na putovanjima. Imamo i lepo mišljenje o njima kao igračima. Nedostaju verovatno i ostalima. Bred Miler,Entoni Piler i Darius Songaila, svi ti novi igači brzo su shvatili svoje uloge i naravno naš cilj – koji  je kao i svake godine najveći, da ostvarimo najviše pobeda, obezbedimo što bolju poziciju pred plej, i borimo se za titulu".
Igraš najbolju sezonu u životu, uz odličan procenat šuta. Imaš li košarkaškog idola, koji ti je možda motivacija, ili je to sve stvar treninga ?

"Dok sam bi mladji kao i svi, imao sam svog idola. To su bili igrači koji su igrali u NBA, i naši reprezentativci koji su igrali u staroj Jugoslaviji. Ne bih da izdvajam nekog pojedinačno da se ne naljuti. Ne znam da li mi je ovo najbolja sezona, ali stručnjaci kažu da u godinama u kojima sam,izmedju 25 i 30, košarkaš treba da igra najzrelije. Možda sam opušteniji, sa više iskustva. Ja lično osećam da igram sa dosta samopozdanja, to je ključ moje dobre igre. Uz to, tu je naš sistem dosta nesebične košarke. Kada si dobar individualac koja ima dobre dodavače, možeš lako da se istakneš".

Na čemu radiš na treninzima, sa kime sparinguješ i da li izdvajaš vreme za indivdualno usavršavanje:

"Malo će da zvuči čudno, ali kako prolaze godine u NBA i osećam se starijim, sve manje treniram, pogotovo induividualo, svi su ove godine bili timski. Nisam izdvajao ekstra vremena za individualne treninge. Verujem u to što su govorili treneri kada sam bio mladji. Sve što naučiš kao junior i do 21 ostaje, kasnije se samo usavršavaš. Iz godine u godinu manje treniram, ali sam trezveniji na utakmicama, čišće razmišljam i donosim bolje odluke".
Imate sjajan skor. Sakramento je mnogo težak teren, možda i najteži u ligi. Evo primer je bio i meč sa Finiksom u kome ste u poslednjoj četvrtini “oduvali” Sanse:

Prethodnih godina mi smo bili poznati kao ekipa koja igra dobro kod kuće, verovatno zato što imamo jako dobru publiku. Mi igrači dobijamo ekstra energiju “hranimo” se od njih. Na neki način osećamo se dužni prema njima da dajemo više od maksimuma kako bi pobedili, čak i u nekim izgubljenim utakmicama kao što je bila sa Finiksom gde smo gubili sa 12-13 poena razlike".

Nastvak sezone i planovi za leto. Sledeća godina je olimpijska: Kakve su nam šanse u Atini? Igraće se u Evropi, tebi poznatom području, ali SAD dovodi drim tim:

”Ja mislim da je Olimpijada želja ne samo košarkaša, već svakog sportiste. Da bude na tom takmičenju, da učestvuje, da oseti taj dogadjaj, da nosi jedno novo iskustvo u životu, kao što sam ja imao priliku u Sidneju. Što se tiče naše reprezentacije, ja se nadam da ćemo svi biti zdravi , da ćemo moći da odazovemo selektoru reprezentacije i da vidimo šta možemo. Znamo da će Amerika poslati svoje najbolje igrače, najboji drim tim u ovom trenutku, a na nama je da se izborimo da osvojimo jednu od medalja, što bi bio veliki uspeh”. Planovi za nastavak sezone…

Da nastavimo da igramo na ovom nivou, da iskoristimo sledeće utakmice da se što bolje uigramo kada se vrati Kris, kao i da naša igra bude mnogo tečnija kada dodje plej of. Nadam se da ćemo zdravi da pokušamo jednom u najboljem izdanju da odigramo plej of…Zadnjih godina imali smo dosta pehova, povredjivali smo se Veber i ja,bilo je tu još igrača. Nikada nismo bili kompletni. To je najbitnije, da budemo zdravi, pošto imamo kvalitet i postoji jedna kompaktnost. Verujem da možemo da ostvarimo nešto sasvim lepo,  a to je osvajanje titule” rekao je prvi igrač Kingsa ove sezone u ekskluzivnom intervjuu za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: