Raća Petrović za B92: Onaj gol, pa Moreirin, pa Kleo...

Pre nego što je zvanično obukao crno-beli dres već je bio ljubimac “grobara“, a onda je pogodio „sa Autokomande“.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 24.02.2016.

20:00

Raća Petrović za B92: Onaj gol, pa Moreirin, pa Kleo...
Foto: StarSport

Radosav Petrović je jedan od istinskih junaka „večitih“ derbija, dobio je svih šest na kojima je igrao, a jedan je rešio jednim od najlepših golova u istoriji okršaja Partizana i Crvene zvezde.

Debitovao je u oktobru 2008, u naredne četiri godine bio je Partizanova talija, a i dalje dobro pamti svoj prvi „meč svih mečeva“.

"Kako da ne pamtim, bio je 134. derbi na Marakani, dobili smo 2:0. Dijara i Žuka su postigli golove. Sećam se skoro svakog detalja te utakmice. Za mene je ta utakmica bila veoma stresna, imao sam tremu, bio sam pun naboja. To je nešto što svaki dečak koji igra u Srbiji želi da doživi jednog dana, da igra takvu utakmicu. Bio sam mnogo nestrpljiv, imali smo veoma ozbiljnu ekipu i Zvezda je tada bila odlična sa Milijašem i Koromanom, koji su tada bili reprezentativci. Ja sam tada bio jedan od najmlađih u ekipi, saigrači su mi dosta olakšali. Trener nam je bio Jokan (Slaviša Jokanović), on me opustio pred utakmicu, ulio mi je samopouzdanje. U principu, samo mi je skinuo teret, dao mi je slobodu u igri da se osećam komotno i to je bilo ključno. Kada počne utakmica onda je druga priča, stvari se odvijaju same od sebe. Po lepom pamtim taj derbi", počeo je priču za B92 Raća Petrović.

Ipak, derbi koji će pamtiti do kraja života igrao je dve godine kasnije u Humskoj. U jednoj sekundi usrećio je stotine hiljada navijača sa “juga”.

"Posebno pamtim taj derbi na kojem sam dao gol. To mi je jedan od najdražih golova i momenata u karijeri. Taj trenutak je nešto neopisivo. Ostala su mi upečatljiva još dva derbija, jedan kada sam bio na klupi i kada je Moreira izjednačio u 96. minutu na JNA (135). Gubili smo celu utakmicu, igrali smo slabo, neorganizovano. Zvezda je povela iz prekida i već smo praktično izgubili utakmicu, a onda je Moreira pogodio. Bilo je euforično. Drugi koji mi je veoma drag je kada smo dobili 2:1 na Marakani kada je Kleo dao gol (137). Tada je Srđa Knežević dobio crveni karton na početku drugog poluvremena. Igrali smo skoro celo poluvreme sa igračem manje. To je bilo na 1:1, a ipak smo slavili", dobro se seća Petrović svojih derbija.

"Onaj njihov dugački tunel..."

Mnogi igrači nikad ne osete slast pobede u derbiju, dok Petrović ne može da izdvoji nijedan gorak detalj. Šest utakmica, šest pobeda, jedini meč koji je propustio dok je bio igrač Partizana završen je bez pobednika.

"Dobio sam sve derbije koje sam igrao, bilo bi apsurdno da sam nezadovoljan nečim. Za derbi me vežu izuzetno lepe uspomene i veoma sam srećan zbog toga. Za mene je to velika satisfakcija kao igrača. Derbi je jedna od stvari koja je u najlepšem sećanju na Partizan", dodaje Petrović.

Derbi nije samo tih 90 minuta na zelenoj podlozi, to su dani uoči i posle samog meča, navijači, rodbina, komšije, slučajni prolaznici koji traže samo jednu stvar.

"Nema van terena nikakvih problema, to su sve profesionalci, kulturni momci. Imam i mnogo prijatelja koji su igrali ili igraju u Zvezdi. Derbi je zbog tog naboja koji je na tribinama i na terenu. Najnapetije je pre same utakmice u tunelu, pred izlazak na teren. Pogotovo kod njih u onom dugačkom tunelu, bude i poneka varnica, ali sve je to normalno i daje dodatnu draž derbiju. Zbog toga je to toliko specifična utakmica. Kada počne meč spadne i tenzija i pritisak, svi se fokusiramo na samu igru i naše zahteve na terenu", objašnjava igrač kijevskog Dinama.

Teško je razdvojiti profesionalizam i lična osećanja kada je u pitanju derbi, svaki navijač sanja da bude deo toga na samom terenu, skoro svaki igrač je bio i jeste navijač.

"Kad gledam utakmicu onda mislim da bi mi bilo lakše da igram. Kada igram, veoma je lepo, pogotovo kada pobediš, ali je podjednako teško. Kao navijač ne možeš da utičeš na samu utakmicu. Ja mislim da sam mnogo staloženiji kada igram nego kao navijač. Na terenu moraš biti fokurisan na ono što se traži od tebe, ne smeš da dozvoliš neku budalaštinu i napraviš neku glupost iako se i to dešava, ljudski je. Kao gledalac dosta burnije reagujem na neke situacije koje se dešavaju na utakmici, veoma su stresne, kao sada ova u košarci. Bilo mi je teško dok sam gledao", pravi paralelu Petrović.

Godine prolaze, derbi traje, ali će mnogi reći da nije ni približno “veliki” kao pre, drugi će, pak, reći da ništa ne može da promeni važnost derbija.

"To je prirodna stvar da bivši igrači svakako uviđaju promenu na period kada su igrali. Ja sada doživljavam drugačije utakmice nego kada sam bio igrač. Vidim neku razliku, ali svaka generacija donosi nešto novo, nema nečega što se dešavalo pre. Mislim da su sami tenzija i naboj slični, zavisi od samog značaja utakmice. Zvezda sada ima ogromnu bodovnu razliku pa neće biti osećaj kao prošle sezone kada je derbi na Marakani maltene odlučivao za titulu, iako je Partizan imao pet bodova više. Normalno da je tu drugačije i pre utakmice, u medijima, na tribinama, na terenu... To najviše zavisi od same tabele", kaže reprezentativni vezista.

"Navijači, malo strpljenja, Tomić će napraviti velike stvari"

Foto: StarSport
Ovaj derbi je možda jedinstven u sedamdesetogodišnjoj istoriji duela Partizana i Zvezde, ne samo zbog toga što je borba za titulu praktično rešena, već zbog same razlike na tabeli između dva kluba.

"Derbi je uvek nezahvalno prognozirati, sam Partizan će imati nekoliko debitanata u ekipi. Debi uvek odlučuje jedan detalj i okreće utakmicu u drugom smeru. Ja se nadam da će se ovaj okrenuti u Partizanovu korist jer će mnogo značiti momcima na planu samopouzdanja i daljeg razvijanja. Pašće malo pritisak sa njih. Ali teško je prognozirati, ne daj Bože da primiš gol u trećem ili petom minutu, utakmica ode u suprotnom smeru. Ako ga daš ekipa se okuraži, dobije veću podršku s tribina", kaže Petrović.

Dok je Zvezda zadržala kostur tima iz prvog dela sezone i polako počinje da se sprema za Evropu, u Partizanu se tokom januara dogodio veliki preokret, praktično kreće od nule.

"Partizan je napravio veliku rekonstrukciju tima i sistema tokom zime. Tomića izuzetno dobro poznajem, on me je praktično doveo u klub kada je bio sportski direktor. Mislim da je izuzetan fudbalski stručnjak. Znam njegovo razmišljanje, mislim da takav pristup fudbalu mora da donese rezultate, samo je pitanje kada. Gledao sam utakmicu protiv OFK, imao je 3-4 relativno iskusna igrača u timu, ostalo su bili klinci od 17, 18, 19 godina, od kojih su većina bili debitanti. To je specifična i teška situacija. Partizan je izgubio, ali ja sam zapazio i neke dobre stvari u samoj igri. Ali tim momcima je potrebno vreme da bi se uigrali, da bi stekli samopouzdanje. Veoma je teško igrati za Partizan, ogroman je pritisak, pogotovo u ovim okolnostima. Iako je to teško, najvažnije je da navijači imaju strpljenja, ja sam uveren da će Tomić sa ovom ekipim napraviti velike stvari u budućnosti. Znam koliko su svi posvećeni u Partizanu, to će dati rezultate, samo je potrebno vreme", zaključio je Petrović razgovor za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: