Ponedeljak, 22.02.2016.

20:00

Pišite za B92 Sport: Pošaljite nam svoju "derbi priču"

Specijal posvećen 150. večitom derbiju uveliko je počeo, a sportska redakcija B92 želi da čuje i kako vi doživljavate mečeve Crvene zvezde i Partizana.

Izvor: B92

Pišite za B92 Sport: Pošaljite nam svoju "derbi prièu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...
(veliki strumf, 22. februar 2016 23:32) # Link komentara

Ujak ti je kralj. Pozdrav za tebe i njega.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!
(danass, 22. februar 2016 23:08) # Link komentara

Ti si to nesto pomesao. "Partizan" nikada nije izgubio od "Crvene zvezde" u toj TV Ligi sampiona. Mada, poseteno napisano, bila je to rekreativna nastava. Nista bitno.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45) # Link komentara

Sinovce, tranzistore su nosili da cuju rezultate sa ostalih utakmica. Mlad si ti, pa ne znas. Mobilni su se pojavili 1999. godine, a internet na njima jos kasnije. Pozdrav i zelim ti sve najbolje.

Zoki

pre 8 godina

Prvo sećanje na derbi je 18- og maja 1974.Sve satelitske antene koje sada imam nisu ništa u odnosu na kultni Vreme sporta i razonode tada.Mladji citaoci neće poverovati da je tada od sporta jedino bio prenos fudbala subotom u pola 2 i košarke u 5.Sveta Vuković najavljuje derbi i legendarne Radivoja i Marka Markovića.Ja ne dišem a pred kraj Istatov brani Olji penal.Zvezda je povela a Boško Djordjevic izjednačio iz penala.Datum mi je ostao u sećanju jer je tog dana prošla štafeta kroz moje selo.

Zoki

pre 8 godina

Detinjstvo je bilo lepo.Kao nagradu za odličan uspeh dobio sam priliku da sa društvom odem 79-e na večiti derbi.Drugovi i ja smo pravili raspored Druge lige za sledeću sezonu i tipovali dali će crno beli ići u Bitolj ili Trebinje. .Derbi smešan a kad je Dule dao gol iz slobodnjaka sudija Matovinovic ga je isključio.Partizan predzadnji ali je u zadnjem kolu već u 5-om minutu vodio 3-0 protiv Budućnosti.

pfc

pre 8 godina

112. derbi i upad Marka Vuckovica i Savije i jos par momaka samih do juga..
(Overrated, 22. februar 2016 21:36) Secam se, neko od njih se okliznuo a pas ga je ujeo za nogu a ceo jug se smejao. Moze se reci da ih je to I spasilo, nisu dosli do juga, nisu ni do kraja terena dosli, I dobro je sto nisu.

Struja nesudjeni brejkdenser

pre 8 godina

Pre dve godine kad im je Drincic zabo iz slobodnjaka.Uff srce je htelo da mi iskoci,tad sam bio najsrecniji na svetu.

LeMi

pre 8 godina

Sa Zvezdom sam se rodio..Otac mi je pričao o Pižonu, Džaji i ostalim majstorima. Zvezdu je voleo i tu ljubav preneo na mene ali me je i naučio da ne mrzim njih :)
Bilo je to vreme kada tv prenosa još nije bilo. Živeo sam daleko od Bgd-a i o Marakani sam mogao samo da maštam. Danima sam čekao subotu i emisiju vreme sporta i razonode.. A onda kultni komentatori a ja se tresem pored radija kao da mi život zavisi od ishoda derbija. Kad se samo setim radosti posle pobede u finalu kupa 92/93. Partizan u tom periodu jači, Zvezda ostala bez prvog tima iz Barija.. Prvi meč dobili oni 1:0, revanš na Jna, svi očekuju laku pobedu..Mi pobedimo 1:0 i onda dobijemo na penale.
Kasnije sam odrastao, krenuo na utakmice ali taj period iz detinjstva i radio prenose nikad neću zaboraviti ( imao sam tada 6-7 god ). Današnji klinci nemaju taj osećaj, sve im je dostupno, servirano na tacni. Golove sam iz tog perioda memorisao kao bitne rođendane - jednostavno si morao da ih zapamtiš.
Tečo je bio okoreli grobar, sećam se da me je zvao telefonom da me zeza kad crno-beli daju gol. Nekada nisam hteo ni da se javim koliko mi je bilo krivo..
U godinama posle 2000 taj osećaj je malo izbledeo. Setim se malo Pjanovića, Ziginog basketa,plesa Prosinečkog pored klupe ali sigurno nije više ona euforija kao 90-ih..

nemam morala, morala sam

pre 8 godina

osvanuo je divan dan.kod dede na slavi,popilo se.krenemo komsa i ja mojim ficom 750 le za BG iz Klubaca. u prnjavoru zaustavi me policija. de si posao?-pita gdin organ. vidi on zvezdin sal, sad mislim sanse su 60/40 da je zvezdas, ali naravno posto seljaci iz prnjavora navijaju za partizan a jos je i saobracajac, veca je sansa da sloba izgubi izbore nego da je on zvezdas. ajde da duvas- kaze on. o pa bravo rekoh valja se i ovde vutrica. naduvam 2.1. kaze on sta je ovo. pa prognoza derbija. ja prognoziram da ces na treznjenje kaze on. nemoj prijatelju evo nek partizan povede. kakva ti je ovo letva pozadi pita me on. to je ventilator i drska za sekiru grab cist. kaze odavde komsa tvoj vozi.a ti da ti pisem kaznu zbog losih guma. pisi prijatelju. napisa on kaznu dade mi hemijsku, ja krenem da je rasklapam,. tu on odlepi totalno pocne da urla ti mene zajebavas itd. uglavnom covek izludeo. komsa sedne za volan i krenemo dalje. kako samo prst sudbine moze da se umesa shvatio sam izreku kod rumske raskrsnice kad za ribu kazu lomi k..u ko fica prirubnicu. naravno da smo imali rezervnu. komsa zameni i krenemo dalje. na autoputu jurimo mi 120. otpadne ratkapna i odleti u travu.komsa ukoci i krenemo da trazimo onako pijani ratkapnu. legnem u travu i zaspim a komsija onako sokiran od rakije krene bez mene. setio se tek na stadionu da me nema. ja jos uvek trazim u travi cuvenu metalnu ratkapnu u okolini dobanovaca i mahacu vam kada krenete na 150derbi u subotu da me povezete.

Zoki

pre 8 godina

Kako je bilo lepo proleće 91_e godine.Rat ni na vidiku ili sam tako razmišljao tada,plata 900 maraka u Petoletki. .SREĆAN kao malo dete jer prošli smo Bajern u polufinalu ostajem u Bg kod brata.Pola plate dajem za aranžman u Bari i idem na derbi.Komplet trava je promenjena jer je prethodna završila u mnogim domovima kao suvenir.Na derbiju Rigoleto. U Partizanu Mijat,Jokan a mi normalno čuvamo Deja za finale.U 18 minutu vodimo 3-0 čak i Najdoski daje gol.Kako su bili srećni kad je Mijat smanjio.Bjeković je tad pomislio,dali smo gol prvacima sveta..

pfc

pre 8 godina

I jos jedna pricica,nije bio derbi ali je vezano za rivalstvo. 7. razred osnovne skole, otvorio se crno beli butik ispod severne trbine JNA, I ja grobar, I moj ortak cigan smo imali obicaj da sa Karaburme pre skole obidjemo Jna I Marakanu, I on skoci I skine jedno slovo od tek otvorenog butika I pise rno beli butik... jaooo ja poludeo, reko e sad cemo malo na Marakanu na revans, udjemo u onaj tunel gde izlaze igraci I ja pocnem da kidam instalacije, spustimo se dole skroz do stadiona I ja udjem na zapad, I skocim u onaj kanal sto deli tribinu od terena, a iz tog kanala ogromne stepenice koje vode ispod zapada, idem ja tim stepenicama I nadjem kao neki bunker, unutra gomila zvezdinih barjaka I lepo slozenih kartona za neku buducu koreografiju, I pocepam nekoliko barjaka (jedan je secam se bio bart simpson) I sve one kartone pobacam, I reko, sad smo kvit xD

pantelija

pre 8 godina

Secam se fudbalskih derbija kada su na terenu bili fudbaleri, to sigurno znaci da sam mnogo, mnogo mator... Ovi danas manekeni, splavari i starletani koji se saplicu o svoje noge u to vreme ne bi mogli fudbal ni na TV-u da gledaju...

Zoki

pre 8 godina

Posle jagnjetine i banatskog rizlinga, brat mi je išao u vojsku, uputio sam se 89_e u septembru ka hramu fudbala.Zvezda nikad jača,vezni red najjači na svetu,Piksi, Robi i Dejo ali Partizan sjajnom igrom u odbrani i polukontrama opasno pretio.Milko igrao ko lud,Šipka im nije svirao penal ali Lukic u zadnjem minutu doneo erupciju odusevljenja. Kralj bio rezerva sa 15 godina a posle utakmice tuča motkama.Igrač utakmice Dragi Kanatlarovski a ja sve to gledao iz prvog reda.

veljo

pre 8 godina

nisam bas strucan da pricaam sta je bilo jer sam mlad, ali je sigurno da je derbi ranije bio poput praznika, crvenog slova, tako mi je otac govorio "e sine ja ne gledam vise, zato sto je ovo sad jedna obicna utakmica na koju se zaboravlja odmah nakon sudijskog zvizduka.. Pre poceka 21.veka to je bilo danima, cak i nedeljama unapred price o igracima, ko bi mogao da donese pobedu jednom timu, a ne ko je sudija i slicno"..ako mene pitate jasno je da je sada derbi samo obicna utakmica, gde skoro nema pojedinca da udje u utakmicu sa emocijama i svojim decackim snom da jednog dana zaigra na derbiju, sada je sve to samo odradjivanje jos jedne utakmice.

+41

pre 8 godina

Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.
(Povidon, 23. februar 2016 07:06)

Kao okoreli grobar potvrđujem da je Krupnikovićev gol najlepši u istoriji večitih derbija.

boza pub

pre 8 godina

bio sam na mnogo derbija, zadnjih desetak godina nisam isao, ali od 89 do tada nisam nijedan propustio. u to vreme zvezda je imala vise uspeha. doziveo sam i suzavac. i batinanje i jurnjavu policije na jugu posle barija. i derbi posle 5 oktobra. najdrazi derbi mi je bio kada smo dobili u rupi posle 18 godina golom mijatovica.

veliki strumf

pre 8 godina

@bane Sta znas ti sta je bilo 91. godine? Ni u planovima nisi bio. Ja sam bio klinac, 3-4 put u Bg dosao, secam se Knez Mihajlove, Terazija, Slavije i spustanja ka Autokomandi, a rek ljudi nepregledna! Utakmica se igrala po danu, sve crveno-belo, a malobrojni misevi sa pogresne strane brda zavukli se u svoje stanove, nos nisu smeli da promole. Naravno, nadali su se pobedi Drezdena, ali avaj... Znam da ti je ta godina neprebolna - to sto smo mi videli i doziveli nikada necete! Ne samo da necete doziveti da vidite usatog, osim ako ne svratite do naseg muzeja, vec necete nikad doziveti da se vise od 100.000 ljudi sruci na jedan stadion i navija za jedan tim, za Zvezdu. Pa vi ni jug u subotu necete popuniti, jer Partizan volite samo kad pobedjuje.

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Nekada je u Jugoslaviji bila,,letnja liga sampiona,,gde su igrali zvezda i partizan pred start novog prvenstva.Obrem se ja tako sa mojim prijateljem da gledamo nadasmo se dobar fudbal,jer su onda igrali Pizon branio pokojni Borota i mnogi drugi poznati asovi.Primi pizon jednu dubinsku loptu negde u sesnaestercu,napravi dva laznjaka i povede zvezda jedan nula.A na juznoj tribini gde uglavnom sede navijaci partizana skoci neki cicica sa nekom malom zvezdinom zastavicom,verovatno je mucenik dosao negde iz unutrasnjosti i usao gde je usao,bas njega briga gde su koji navijaci,dosao cicica da gleda svoj klub.Sjatise se gore iz coska jedna poveca grupa prebise jadnog cicicu i bacise ga preko ograde u onaj kanal,a par policajaca stoje par metara od tog dogadjaja ni prstom nisu mrdnuli da pomognu jadnom cicici.E to mi je bio zadnji ,,derbi,,do dana danasnjeg i nikad vise.

bos

pre 8 godina

moja priča je da partizan nije imao penal u derbiju 20 godina
a zvezda ponekad i po dva penala u jednom meču što im često nije bilo dovoljno. ono što me brine kod tog podatka je da nam u nekom nebitnom trenutku sudija ne pokloni neki bezveze penal samo da bi se prekinula ta prica

S Y L A

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!
(ADVOKAT, 22. februar 2016 21:28)
O derbiju se radi,gde ode ti?

Pravo

pre 8 godina

Pored hvalospeva, evo i realne price. JNA, kao devojka odem na istocnu tribinu. Moj Partizan pistigne gol, ja ustanem da se radujem i fini decko "Delija" me gadja stolicom u ledja. Nikad vise nisam otisla, od modrica je vise boleo strah, ponizenje, nekultura. Nema vise vitestva, ni na terenu ni van njega. Ucite decu da ne mrze suporotni tabor, a i vi se tako ponasajte. Budimo realni, ne moze biti apsolutno cist i ispravan ni jedan ni drugi rival. Ako prestane mrznja, mozda nam u svemu krene, pa i u ovom posrnulom sportu. Pozz za sve neostrascene, prave navijace Zvezde i mog Partizana

@Ed

pre 8 godina

Prvi derbi je bio 1998 kada je Kezman dao gol u 90. minutu za pobedu Partizana od 2-1 po kisnom vremenu bez stolica na JNA. Stadion pun, gorele su baklje i dimne bombe na obe strane i momenat kad klinac od 18-19 godina daje gol u 90. minutu, neverovatan osecaj. Putovao sam iz unutrasnjosti u BG, put dolazak u BG pa pred stadion, reke ljudi koje idu ka njemu, neverovatno... Za klinca od 14 godina je to bila ljubav na prvi pogled. Isao sam posle na mnogo utakmica, derbija, kosarke, medjunarodnih, iako Grobar gledao i Zvezdu vise puta, proziveo i ziveo stadion i stadionsku groznicu u mladosti i nista ne bih menjao.

@ a za onog klinca koji pise kako su Grobari napali sever i spominje taj derbi, ne secam se da li je bilo pre toga ili posle, ali u to doba kada je na JNA derbi cigani/zvezdasi su se skupljali u parku ispod severa i oko severa i u korteu isli pored blagajne JNA pa preko istoka na sever. oko blagajne je uvek bila masa policije da spreci obracune, e tog puta se znalo da ce cigani napasti na jug. da li je uz pomoc policije ili sta vec, uglavnom grobari su nasilno terani da udju na juznu tribinu da do sukoba ne dodje, znam jer sam bio tu i uz pomoc konja smo uvedeni na jug. Armija cigana od 4000-5000 najmanje probija kordone kod blagajne i krece ka jugu lomeci i kladionicu i sve pred sobom. tada grobari provaljuju sa juga, njih oko 500 i bitka pocinje. da skratim, odbijeni su sve do blagajne i ispod do autokomande, postoje i klipovi i fotke, i svedoka je bezbroj.

Povidon

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.
(Don Armando, 22. februar 2016 22:03)
Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.

bane

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao... (veliki strumf) sa grobarima si isao sa terazija.

baki

pre 8 godina

Derbi u revansu polufinala kupa na pašnjaku. Robi imao 2-0 i ocekivali grobosi da se brani, a on svom snagom u napad za ukupnih 4-0. Na tribinama nevidjena dominacija Severa dok je jug nemo posmatrao spektakl...

Jabučilo

pre 8 godina

Godina je '86 - '87. Miloš Đelmaš startuje ka Jovici Nikoliću. Na stadionu odjednom muk, svi su videli šta će biti. I silan prasak, puče Jovici noga...

dusan

pre 8 godina

Moja prica je iz 1995te godine...Spremao sam se za savezno izborno takmicenje za svetski trofej u harmonici i prvenstvo Evrope iste godine, u Italiji. Profesor mi je zakazao cas za pripreme na ta takmicenja, medjutim cas je pao bas na dan 100tog vecitog derbija. On fudbal nije pratio , tako da sam znao da cu naici na negativan odgovor za eventualnu moju molbu da zbog derbija nemamo cas,pa zato ga nisam to ni pitao...Dosao je taj dan , Djurdjevdan 1995te, i posle mnogo razmisljanja, doneo sam odluku da ne odem na cas i odem na derbi...Bio je besan posle svega, svasta je mojoj majci rekao preko telefona, ali ja i dan danas ne zalim sto sam otisao na derbi za pamcenje...Opet bih napravio istu odluku da vratim vreme, a svoje djake danas podrzavam u svojim zeljama , ukoliko zbog nekog izuzetnog razloga, traze od mene odsustvo sa casa...Na svetskom trofeju sam bio cetvrti, na prvenstvu Evrope drugi, a na derbiju je dobila moja zvezda sa 2:1...! I opet bih isto uradio!!! Ja sam sad u poziciji mog nekadasnjeg profesora i kazem da treba da budemo fleksibilni prema djacima u izuzetnim okolnostima!!!

Slobodan

pre 8 godina

Deda me je vodio na moj prvi derbi 1998. godine, imao sam 10 godina. On je bio simpatizer Partizana, ja sam više simpatisao Zvezdu, mada smo tapšali posle svakog gola, pogotovo Tomiću (prezimenjaku) nakon evrogola. Pre tri godine me je drugar, sportski novinar, prošvercovao kao asistenta fotografa, tako da sam imao prilike da se spustim niz tunel, da prođem blizu svlačionica i da izađem ispred severne tribine na atletsku stazu i to je jedan od najlepših osećaja u životu, bez obzira što nisam vatreni i pasionirani navijač Zvezde, drago mi je što sam na taj način iskusio derbi. Sve pohvale ekipi b92 na prilici da podelimo lepe uspomene :)

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

vs

pre 8 godina

Stvarno vam je super ideja ovo da svako napise neku svoju pricu. A ima ih toliko... Meni su, doduse, jaca secanja na Zvezdine evro meceve. Ipak, jedan utisak sa 121. derbija (Zvezda dobila 3-0, Zigic 2 i Perovic, Vida pozadi, Mateus na klupi Partizana): krenemo drug sa studija Crnogorac i ja iz Nisa. Vozom koji dolazi iz Preseva. Cela 2 vagona, vec se solidno napunili iz vranja i leskovca. U jednom Grobari, u drugom mi. Krkljanac, stoji se po kupeima, kondukter da je naisao tacno bi ga izbacili. Ja prvi put putujem vozom na derbi. Voz ide 30, najvise 40, klackamo se satima. Kako udjemo u one tunele, tako ludaci pocnu da pevaju "Dabogda se voz prevrnuooo" i pocnu da klate ioanko raspali vagon. Kako se nismo prevrnuli u nekom od tunela ni danas mi nije jasno, voz se ljuljao, imao osecaj kao da smo na ringispilu. Stigosmo nekako, parizer u pola hleba sa majonezom i kecapom (ko nije jeo taj studentski meni iz tog doba, ne zna sta je uzitak - falila je samo jedna ljuta papricica), pivo, dobi Zvezda i trci nazad na zeleznicku. Ni dan danas ne znam kako smo se ovaj drug i ja pogubili u guzvi na sekund - on usao u jedan, ja u drugi voz. On stigao u 5 u Nis, ja se klackao negde do 8, pola 9. Jos nismo imali mobilne, pa obojica bili pogubljeni gde je onaj drugi.

padobranac

pre 8 godina

Moj prvi derbi je 106-ti,1997-me godine.
Iako se igrao kasno u subotu moj put za Beograd na JNA počeo je već u petak popodne.Cele te nedelje moji roditelji planiraju kako da me pošalju kod brata na vikend u Vrnjačku Banju.
Medjutim izadjem do grada na neko pivce i onako pripit odlučim sa drugarom da krenemo put BGD-a.Odemo kući po zvezdine šalove i roditeljima kažem da ima voz u to vreme.Naravno voz je išao na drugu stranu.
Iz KG-a stižemo u Lapovo.
Čekamo voz iz Prištine,dolazi,ceo vagon grmi.U vagonu i delije i grobari Priština.
Onako se pozdravljamo kao da se znamo sto godina i podelimo se u vagonu na dve strane i pesma navijanja ne staje do Beograda.Da spomenem da nije bilo incidenata osim sto je kondukteru "naglašeno" da niko nema novac za kartu i da zaobidje vagon u kompletu.Stižemo u BGD oko 8h i pravac JNA da kupimo karte za sever.Šetnja oko stadiona, jedenja salame i hleba uz pedesetak pretresa od plavaca dodje vreme za derbi.Nažalost Zvezda je izgubila sa 3:0 i počinje avantura.Na tribini sretnemo jednog iz kraja kaže zna vozača autobusa on ce da nam sredi da ne platimo kartu....i kada bi nam tražio samo jednu ne bi imali odakle da platimo,pojeli smo (salama i hleb).Krenemo pred kraj tekme.Trčali smo do autobuske stanice kao da umiremo i naravno videli smo kako autobus odlazi prema Slaviji.Teže mi je palo nego poraz.
Čekamo voz i to zadnji jer smo bili bez dinara,računaš što kasnije,kondukter će da spava,baš ga briga za karte.Posrećilo nam se,vraćamo se kući.......zaustavlja se voz,Velika Plana.Kondukter dize frku, neće da pokrene voz dok ne napustimo vagon,stiže patrola murije i pakuju nas u maricu.Matori brka nervozan sto ne moze da spava,derendža se na nas što nemamo lične karte itd....a mi klinci sa 16 godina posle dvosatnog maltretiranja u stanici pravac auto put.
Promrzli,gladni pešačimo,prst ispružen za stop,ma proklinjes derbi,sebe i kada si krenuo.Posle par kilometara čuje se muzika,preskačemo ogradu autoputa i vidimo šator i par kuća.Stižemo ispred i pitamo imali neko slobodno mesto ako neko putuje za KG i naravno od prevoza ništa.Kažu:ispratili su vojnika u armiju i gosti ka tom pravcu se razišli. Domaćin veselja koga pozdravljam ako bude čitao ovo kaže:"izvolite da se posluzite,znam ja kako ići na utamice(Išao u Bari '91)".
Nakon dobrog pečenja uz smernice ka Markovcu kroz neku šumu,stižemo na stanicu.Čekamo voz za Lapovo i dalje za KG.Nedelja podne,napokon dodjoh kući a kad tamo zasedaju otac i majka.Na moju sreću nisam dobio batine i naravno nastavio sam da idem na derbije i dan danas.
To su neki trenuci koji ne mogu da se dožive preko TV-a.
Izadjite na stadione sa decom i bodrite svoj klub.fkcz

Sladjan

pre 8 godina

Imam 37 godina i moj otac kao veliki Partizanovac svoju veliku ljubav prema klubu,preneo je i na mene.Jos kao decak od 8-9 godina zapoceo sam da pratim i volim Partizan.Prvi put kao kroz maglu secam se generacije kada su boje Parnog valjka nosili :Radanovic,Djelmas,Varga,Zivkovic,Rojevic,Klincarski,Smajic...Nazalost,Mancea se skoro i ne secam,osim jednog radio prenosa gde je Partizan igrao jwdnu evro utakmicu koju je slusao moj otac i tada sam cuo da Legendarni Jordan Ivanovic uzvikuje "GOL-Dragan Mance"!!!Derbi sam sa nestrpjenjem cekao jedan mesec ranije!Jedva sam cekao da dodje i taj dan.Ziveo sam za derbi i pobedu Partizana!Kada izgubimo, te veceri nisam mogao da spavam,danima sam tugovao...Bila su to neka lepsa vremena.Secam se jednog derbija kada je greskom legendarni Marko Markovic u 90 minut uzviknuo greskom da Partizan vodi sa 1:0!Trcao sam oko kuce od radosti,a tada je moju decacku radost prekinuo komentar da je ipak Zvezda povela...Tada sam prvi put plakao od tuge ...Ne preporucujem mladjima da tako bolesno vole kao sto smo mi voleli klub.Jednostavno otima se samokontrola,srce radi 200 na sat,stetno je po zdravju...Ali eto.Ta ljubav prema Partizanu oataje vecita,ona ne moze da prestane nikada,do dana danasnjeg...

realno

pre 8 godina

Ne znam koji je derbi u pitanju niti koje godine se igrao (84-85, mrzi me da proveravam) ali ako se dobro secam, oprastali su se Vukotic i Šestić, auuu čoveče, jos samo jednom sam osetio taj adrenalin i nikada vise, bila je prepuna Marakana 90.000 ljudi mozda i vise,na derbi se nekada dolazilo 3 sata pre meča,jedva sam naterao brata da me vodi,imao sam nekih 10 godina, jedva udjemo,naravno 2 sata pre utakmice (tada je i zagrevanje bilo zanimljivije nego danasnji fudbal),kupili smo neki suncokret,koji nisam uspeo ni da jedem,jer je guzva bila neverovatna,stanemo ispod nekadasnjih sipki da nas talasi ne bi odneli,po 30.000 ljudi na severu i jugu,talasi od guzve na sve strane,ja sam stajao sve vreme sa strane,jer pravo nisam mogao,i polako se blizio pocetak utakmice,sa sve istrcavanjem itd..staje lopta na centar...mislim da nikada zbog blama nisam ispricao nikome ali ja sam hteo da se upiškim u gaće od srece...tu srecu sam doziveo samo jos jednom protiv Reala u KEŠ-u i mozda protiv Milana kada je Savicevic dao gol a mi na severu to videli uprkos magli...očajan fudbalski derbi,ali sam ga upamtio za ceo život i posto sam kasnije isao na sve Zvezdine utakmice do neke 97' mislim da je to najveci broj gledalaca na Marakani do danasnjih dana (mozda Barselona 84,ali tada sam bio na Zapadu pa nisam mogao dobro da ocenim),derbi je i ličio fudbalski na nesto do tih 97-8,9 kasnije,pa skoro smejurija,čak i na TV, steta,zao mi je mladjih koji nikada nisu niti ce osetiti taj nekadasnji derbi

Gradjevinar u izjavi za B92

pre 8 godina

Druga polovina 80-ih, kolor tv Ei Nis, cale navijac Trepce menja programe - bila dva kanala, kad ono eto ti ga derbi na programu.
Neki cupavi fudbaleri na ekranu, u opremi kao za fizicko. Samo mi je rekao da ne navijam ni za jednu od te dve kuge, uz neke detalje koji nisu za javnost zbog politicke cenzure na sajtu.
Taj sjajan zivotni savet sam poslusao, hvala ti oce, gledao sam najbolji klub na svetu - FK Rad, i usput i ja imam pricu o toj utakmici.

Stevan

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje
(marko_reus_bgd, 22. februar 2016 20:56)

Zbog čega onda ulaziš na ''derbi specijal'' ako te ne interesuje? Ima nas koji uzivamo u tome i osecamo strast prema derbijima!

veliki strumf

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...

danass

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!

Dragan

pre 8 godina

100-ti derbi : moj brat, tada pripadnik Vojske RS, iz Banjaluke busom do Beograda. Ja, niški student, stopom do BG. U BG skupljanje kod drugara, bivši član Uprave Zvezde. Kod njegove mame na uštipke, pa Golfom 1 do Marakane. A onda ludi preokret. Tačno sam znao da nas na Đurđevdan ne mogu dobiti.

džoni

pre 8 godina

MOJA DERBI PRIČA JE ODIGRANA 27.2. KADA ĆE ZVEZDA POBEDITI NA UVEK NEUGODNOM GOSTOVANJU 0:3.STRELCI NA TOM MEČU SU BILI VIEIRA, SRNIĆ I IBANJEZ!!!

Sta uradi Dzikicu Aleksandre

pre 8 godina

@(Dusan, 22. februar 2016 21:23)

I onda se probudis, a krevet mokar. Inace ti je cale zesce inteligentan kada te sa 10 godina vodi na derbi u kop.

Samo to

pre 8 godina

107 derbi ako ne gresim, Perica uvaljuje dva komada... Od tada bio na svakom do 143, a onda se odselio iz Srbije... Sada pratim preko TV i uzivam u svakom ma koliko los fudbal bio jer derbi nije samo 22 igraca na terenu to je nesto daleko vise! Ne očekujem da svi shvate, cak bi bilo suludo... Razumem i one koji ne vole derbi, srpski fudbal, fudbal uopste, ali neka nas puste na miru koji to idalje volimo. Svako neka bira sta voli i neka prati to. Ako navijate za drugi klub bio on domaći ili strani samo napred!!! Uživajte u onome sto volite!

djuro

pre 8 godina

@Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko! 
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!
(Partizan u inat svima.!, 22. februar 2016 21:40)

...bice hladno od minusa i ovaj put.. obucite se! prošlo je kameno doba i logorskih vatri...

Aleksandar

pre 8 godina

Moj prvi derbi na Marakani nikad necu zaboraviti, tada Partizanovi navijaci nisu dosli na jug jer su bojkotovali derbi ali kad sam cuo sever prvi put kad su se oglasili zbog policije koja je prosla to nikada necu zaboraviti...Pa ja kada nisam znao da li da gledam sta se dogadja na travi ili na severnoj tribini i u jednom trenutku sam uzeo svoj sal i krenuo da masem i necete mi verovati posle od prilike 2 minuta sam cuo sa severa da je neko dao naredbu ajmo svi salove gore...Zauvek sam zahvalan onima koji su me odveli na taj derbi i naravno zahvalan sam sto sam video kao je Purovic polomio Nadja u kontri.

mile s prasici

pre 8 godina

kao covek koji zivi od sopstvenog rada,ici cu na derbi,cim saznam koje i kako ubacio 50-60m.e. u czv,i kad saznam zasto je partizan opljackan za 35m.e.a znam ko je!?

Don Armando

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.

vladimir

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45)

Verovatno su slusali rezultate drugih utakmica, jer je liga bila dosta zanimljivija. Pobeda dva boda, a nereseno penali i pobedniku bod a porazenom krompircic
A mozda su pikali i sportcku prognozu
Sta je bilo u Tuzli, jel dao penal
Nije. uUdario je u stativu

Шумадинац

pre 8 godina

Због дербија се ишло по карте десет дана пре утакмице,у Бг се стизало првим бусом или возом,трибине пуне два сата пред утакмицу,на самом терену велемајстори који једним потезом реше утакмицу и у рангу најбоих светских играча ,после утакмице детаљи се причали месецима..свега тога више нема...жао ми ових генерација садашњих...не знају Јоцу Мангаша...

djolo jolo

pre 8 godina

meni su derbiji prosto i jednostavno zaniljivi zbog navijanja a fudbal nam u rangu 4 francuske lige i bili bi zadnji. meni je to stvarno suludo pratiti ovu ligu. svi u foteljuB-)-:)

Rogi Obrenovac

pre 8 godina

Cale je iz Srema dosao na miraz u Obrenovac. Jednog dana uhvatio ga tast(moj deda po majci) da kopaju sahtu za vodu, negde na pola posla kaze cale:,, Rajo, ja ode na autobus pocece mi Partizan-OFK-a". Deda poludeo, ne moze sam da zavrsi posao, nervira se, prigovara stari komunista..... a caletu nije bilo lako, gorak je ,,hleb" na mirazu, ali snasao se cale, platio komsija Ljubi tri piva da ga odmeni, i pravac JNA.

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko!
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!

Dusan

pre 8 godina

Prvi derbi koji sam nazalost smo izgubili od partizana nula prema jedan na Marakani kup utakmica, kada je Kocic primio gol kroz noge, ja klinja sa Calom na severu lepsi dozivljaj nisam doziveo a jos si plus dete, pred kraj prvog poluvremena placenici s juga njih hiljadu sa punom opremom sa frku dosli na sever i poceli staklenim flasama da lupaju po kapiji, a ja i moj otac smo u tom trenutku bas bili skroz gore pet metara od te kapije, policije nigde kao i obicno, malo smo se pomerilu sa strane medjutim u sever krece ka njima i opsta tuca, grobari dosli sa spolja i baklje i motke i sve sto su imali oni su koristili a Delije na sake krenu ka njima, krenula rulja i neko me gurne ja niz stolice pocnem da padam zamislite taj osecaj kad dete od deset jedanest godina se nadje u toj situaciji, oca u svoh toj situaciji izgubim i na kraju smo se nekako nasli u medjuvremenu policija stigla posle deset minuta opste tuce mnogo krvavih glava ali secam se da su Delije odbranile sever sa golorukim rukama a junaci s juga sa punom ratnom opremom su otislu kao misevi, grobari palice lanci boksevi baklje flase staklene kamenje sve su imali a momci sa severa tad bez i jednog hladnog oruzija. Tad sam video da momci sa Severa po cenu zivota brane svoje i od tad ne moze niko da me ubedi da ima boljih vernijih odanijih hrabrijih navijaca os Zvezdinih.
U subotu svi na derbu.

артиљерац

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.

Trener

pre 8 godina

114. Derbi nezaboravno kad smo poterali grobare igrace i navijace sve od severa pa mars sa marakane. Dalje preuzela murija pa ih demolirala zivi skakali sa 10 m na beton.
Samo se secam kad su nam redari otvorili kapijeda se ceo sever sjurio na teren.

ADVOKAT

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!

djordje

pre 8 godina

Ja sam trebao da se ozenim na 100 derbi I kad smo ja I kum shvatili "kobnu" gresku ozenih se tri subote kasnije I sto bi rekli Ameri " The rest is history" ...

marko_reus_bgd

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje

артиљерац

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.

djordje

pre 8 godina

Ja sam trebao da se ozenim na 100 derbi I kad smo ja I kum shvatili "kobnu" gresku ozenih se tri subote kasnije I sto bi rekli Ameri " The rest is history" ...

ADVOKAT

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!

Dusan

pre 8 godina

Prvi derbi koji sam nazalost smo izgubili od partizana nula prema jedan na Marakani kup utakmica, kada je Kocic primio gol kroz noge, ja klinja sa Calom na severu lepsi dozivljaj nisam doziveo a jos si plus dete, pred kraj prvog poluvremena placenici s juga njih hiljadu sa punom opremom sa frku dosli na sever i poceli staklenim flasama da lupaju po kapiji, a ja i moj otac smo u tom trenutku bas bili skroz gore pet metara od te kapije, policije nigde kao i obicno, malo smo se pomerilu sa strane medjutim u sever krece ka njima i opsta tuca, grobari dosli sa spolja i baklje i motke i sve sto su imali oni su koristili a Delije na sake krenu ka njima, krenula rulja i neko me gurne ja niz stolice pocnem da padam zamislite taj osecaj kad dete od deset jedanest godina se nadje u toj situaciji, oca u svoh toj situaciji izgubim i na kraju smo se nekako nasli u medjuvremenu policija stigla posle deset minuta opste tuce mnogo krvavih glava ali secam se da su Delije odbranile sever sa golorukim rukama a junaci s juga sa punom ratnom opremom su otislu kao misevi, grobari palice lanci boksevi baklje flase staklene kamenje sve su imali a momci sa severa tad bez i jednog hladnog oruzija. Tad sam video da momci sa Severa po cenu zivota brane svoje i od tad ne moze niko da me ubedi da ima boljih vernijih odanijih hrabrijih navijaca os Zvezdinih.
U subotu svi na derbu.

Stevan

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje
(marko_reus_bgd, 22. februar 2016 20:56)

Zbog čega onda ulaziš na ''derbi specijal'' ako te ne interesuje? Ima nas koji uzivamo u tome i osecamo strast prema derbijima!

marko_reus_bgd

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje

padobranac

pre 8 godina

Moj prvi derbi je 106-ti,1997-me godine.
Iako se igrao kasno u subotu moj put za Beograd na JNA počeo je već u petak popodne.Cele te nedelje moji roditelji planiraju kako da me pošalju kod brata na vikend u Vrnjačku Banju.
Medjutim izadjem do grada na neko pivce i onako pripit odlučim sa drugarom da krenemo put BGD-a.Odemo kući po zvezdine šalove i roditeljima kažem da ima voz u to vreme.Naravno voz je išao na drugu stranu.
Iz KG-a stižemo u Lapovo.
Čekamo voz iz Prištine,dolazi,ceo vagon grmi.U vagonu i delije i grobari Priština.
Onako se pozdravljamo kao da se znamo sto godina i podelimo se u vagonu na dve strane i pesma navijanja ne staje do Beograda.Da spomenem da nije bilo incidenata osim sto je kondukteru "naglašeno" da niko nema novac za kartu i da zaobidje vagon u kompletu.Stižemo u BGD oko 8h i pravac JNA da kupimo karte za sever.Šetnja oko stadiona, jedenja salame i hleba uz pedesetak pretresa od plavaca dodje vreme za derbi.Nažalost Zvezda je izgubila sa 3:0 i počinje avantura.Na tribini sretnemo jednog iz kraja kaže zna vozača autobusa on ce da nam sredi da ne platimo kartu....i kada bi nam tražio samo jednu ne bi imali odakle da platimo,pojeli smo (salama i hleb).Krenemo pred kraj tekme.Trčali smo do autobuske stanice kao da umiremo i naravno videli smo kako autobus odlazi prema Slaviji.Teže mi je palo nego poraz.
Čekamo voz i to zadnji jer smo bili bez dinara,računaš što kasnije,kondukter će da spava,baš ga briga za karte.Posrećilo nam se,vraćamo se kući.......zaustavlja se voz,Velika Plana.Kondukter dize frku, neće da pokrene voz dok ne napustimo vagon,stiže patrola murije i pakuju nas u maricu.Matori brka nervozan sto ne moze da spava,derendža se na nas što nemamo lične karte itd....a mi klinci sa 16 godina posle dvosatnog maltretiranja u stanici pravac auto put.
Promrzli,gladni pešačimo,prst ispružen za stop,ma proklinjes derbi,sebe i kada si krenuo.Posle par kilometara čuje se muzika,preskačemo ogradu autoputa i vidimo šator i par kuća.Stižemo ispred i pitamo imali neko slobodno mesto ako neko putuje za KG i naravno od prevoza ništa.Kažu:ispratili su vojnika u armiju i gosti ka tom pravcu se razišli. Domaćin veselja koga pozdravljam ako bude čitao ovo kaže:"izvolite da se posluzite,znam ja kako ići na utamice(Išao u Bari '91)".
Nakon dobrog pečenja uz smernice ka Markovcu kroz neku šumu,stižemo na stanicu.Čekamo voz za Lapovo i dalje za KG.Nedelja podne,napokon dodjoh kući a kad tamo zasedaju otac i majka.Na moju sreću nisam dobio batine i naravno nastavio sam da idem na derbije i dan danas.
To su neki trenuci koji ne mogu da se dožive preko TV-a.
Izadjite na stadione sa decom i bodrite svoj klub.fkcz

Don Armando

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.

vladimir

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45)

Verovatno su slusali rezultate drugih utakmica, jer je liga bila dosta zanimljivija. Pobeda dva boda, a nereseno penali i pobedniku bod a porazenom krompircic
A mozda su pikali i sportcku prognozu
Sta je bilo u Tuzli, jel dao penal
Nije. uUdario je u stativu

Dragan

pre 8 godina

100-ti derbi : moj brat, tada pripadnik Vojske RS, iz Banjaluke busom do Beograda. Ja, niški student, stopom do BG. U BG skupljanje kod drugara, bivši član Uprave Zvezde. Kod njegove mame na uštipke, pa Golfom 1 do Marakane. A onda ludi preokret. Tačno sam znao da nas na Đurđevdan ne mogu dobiti.

Rogi Obrenovac

pre 8 godina

Cale je iz Srema dosao na miraz u Obrenovac. Jednog dana uhvatio ga tast(moj deda po majci) da kopaju sahtu za vodu, negde na pola posla kaze cale:,, Rajo, ja ode na autobus pocece mi Partizan-OFK-a". Deda poludeo, ne moze sam da zavrsi posao, nervira se, prigovara stari komunista..... a caletu nije bilo lako, gorak je ,,hleb" na mirazu, ali snasao se cale, platio komsija Ljubi tri piva da ga odmeni, i pravac JNA.

Samo to

pre 8 godina

107 derbi ako ne gresim, Perica uvaljuje dva komada... Od tada bio na svakom do 143, a onda se odselio iz Srbije... Sada pratim preko TV i uzivam u svakom ma koliko los fudbal bio jer derbi nije samo 22 igraca na terenu to je nesto daleko vise! Ne očekujem da svi shvate, cak bi bilo suludo... Razumem i one koji ne vole derbi, srpski fudbal, fudbal uopste, ali neka nas puste na miru koji to idalje volimo. Svako neka bira sta voli i neka prati to. Ako navijate za drugi klub bio on domaći ili strani samo napred!!! Uživajte u onome sto volite!

djuro

pre 8 godina

@Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko! 
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!
(Partizan u inat svima.!, 22. februar 2016 21:40)

...bice hladno od minusa i ovaj put.. obucite se! prošlo je kameno doba i logorskih vatri...

Sladjan

pre 8 godina

Imam 37 godina i moj otac kao veliki Partizanovac svoju veliku ljubav prema klubu,preneo je i na mene.Jos kao decak od 8-9 godina zapoceo sam da pratim i volim Partizan.Prvi put kao kroz maglu secam se generacije kada su boje Parnog valjka nosili :Radanovic,Djelmas,Varga,Zivkovic,Rojevic,Klincarski,Smajic...Nazalost,Mancea se skoro i ne secam,osim jednog radio prenosa gde je Partizan igrao jwdnu evro utakmicu koju je slusao moj otac i tada sam cuo da Legendarni Jordan Ivanovic uzvikuje "GOL-Dragan Mance"!!!Derbi sam sa nestrpjenjem cekao jedan mesec ranije!Jedva sam cekao da dodje i taj dan.Ziveo sam za derbi i pobedu Partizana!Kada izgubimo, te veceri nisam mogao da spavam,danima sam tugovao...Bila su to neka lepsa vremena.Secam se jednog derbija kada je greskom legendarni Marko Markovic u 90 minut uzviknuo greskom da Partizan vodi sa 1:0!Trcao sam oko kuce od radosti,a tada je moju decacku radost prekinuo komentar da je ipak Zvezda povela...Tada sam prvi put plakao od tuge ...Ne preporucujem mladjima da tako bolesno vole kao sto smo mi voleli klub.Jednostavno otima se samokontrola,srce radi 200 na sat,stetno je po zdravju...Ali eto.Ta ljubav prema Partizanu oataje vecita,ona ne moze da prestane nikada,do dana danasnjeg...

veliki strumf

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...

danass

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!

realno

pre 8 godina

Ne znam koji je derbi u pitanju niti koje godine se igrao (84-85, mrzi me da proveravam) ali ako se dobro secam, oprastali su se Vukotic i Šestić, auuu čoveče, jos samo jednom sam osetio taj adrenalin i nikada vise, bila je prepuna Marakana 90.000 ljudi mozda i vise,na derbi se nekada dolazilo 3 sata pre meča,jedva sam naterao brata da me vodi,imao sam nekih 10 godina, jedva udjemo,naravno 2 sata pre utakmice (tada je i zagrevanje bilo zanimljivije nego danasnji fudbal),kupili smo neki suncokret,koji nisam uspeo ni da jedem,jer je guzva bila neverovatna,stanemo ispod nekadasnjih sipki da nas talasi ne bi odneli,po 30.000 ljudi na severu i jugu,talasi od guzve na sve strane,ja sam stajao sve vreme sa strane,jer pravo nisam mogao,i polako se blizio pocetak utakmice,sa sve istrcavanjem itd..staje lopta na centar...mislim da nikada zbog blama nisam ispricao nikome ali ja sam hteo da se upiškim u gaće od srece...tu srecu sam doziveo samo jos jednom protiv Reala u KEŠ-u i mozda protiv Milana kada je Savicevic dao gol a mi na severu to videli uprkos magli...očajan fudbalski derbi,ali sam ga upamtio za ceo život i posto sam kasnije isao na sve Zvezdine utakmice do neke 97' mislim da je to najveci broj gledalaca na Marakani do danasnjih dana (mozda Barselona 84,ali tada sam bio na Zapadu pa nisam mogao dobro da ocenim),derbi je i ličio fudbalski na nesto do tih 97-8,9 kasnije,pa skoro smejurija,čak i na TV, steta,zao mi je mladjih koji nikada nisu niti ce osetiti taj nekadasnji derbi

džoni

pre 8 godina

MOJA DERBI PRIČA JE ODIGRANA 27.2. KADA ĆE ZVEZDA POBEDITI NA UVEK NEUGODNOM GOSTOVANJU 0:3.STRELCI NA TOM MEČU SU BILI VIEIRA, SRNIĆ I IBANJEZ!!!

Trener

pre 8 godina

114. Derbi nezaboravno kad smo poterali grobare igrace i navijace sve od severa pa mars sa marakane. Dalje preuzela murija pa ih demolirala zivi skakali sa 10 m na beton.
Samo se secam kad su nam redari otvorili kapijeda se ceo sever sjurio na teren.

Шумадинац

pre 8 godina

Због дербија се ишло по карте десет дана пре утакмице,у Бг се стизало првим бусом или возом,трибине пуне два сата пред утакмицу,на самом терену велемајстори који једним потезом реше утакмицу и у рангу најбоих светских играча ,после утакмице детаљи се причали месецима..свега тога више нема...жао ми ових генерација садашњих...не знају Јоцу Мангаша...

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko!
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!

Pravo

pre 8 godina

Pored hvalospeva, evo i realne price. JNA, kao devojka odem na istocnu tribinu. Moj Partizan pistigne gol, ja ustanem da se radujem i fini decko "Delija" me gadja stolicom u ledja. Nikad vise nisam otisla, od modrica je vise boleo strah, ponizenje, nekultura. Nema vise vitestva, ni na terenu ni van njega. Ucite decu da ne mrze suporotni tabor, a i vi se tako ponasajte. Budimo realni, ne moze biti apsolutno cist i ispravan ni jedan ni drugi rival. Ako prestane mrznja, mozda nam u svemu krene, pa i u ovom posrnulom sportu. Pozz za sve neostrascene, prave navijace Zvezde i mog Partizana

Aleksandar

pre 8 godina

Moj prvi derbi na Marakani nikad necu zaboraviti, tada Partizanovi navijaci nisu dosli na jug jer su bojkotovali derbi ali kad sam cuo sever prvi put kad su se oglasili zbog policije koja je prosla to nikada necu zaboraviti...Pa ja kada nisam znao da li da gledam sta se dogadja na travi ili na severnoj tribini i u jednom trenutku sam uzeo svoj sal i krenuo da masem i necete mi verovati posle od prilike 2 minuta sam cuo sa severa da je neko dao naredbu ajmo svi salove gore...Zauvek sam zahvalan onima koji su me odveli na taj derbi i naravno zahvalan sam sto sam video kao je Purovic polomio Nadja u kontri.

mile s prasici

pre 8 godina

kao covek koji zivi od sopstvenog rada,ici cu na derbi,cim saznam koje i kako ubacio 50-60m.e. u czv,i kad saznam zasto je partizan opljackan za 35m.e.a znam ko je!?

Sta uradi Dzikicu Aleksandre

pre 8 godina

@(Dusan, 22. februar 2016 21:23)

I onda se probudis, a krevet mokar. Inace ti je cale zesce inteligentan kada te sa 10 godina vodi na derbi u kop.

djolo jolo

pre 8 godina

meni su derbiji prosto i jednostavno zaniljivi zbog navijanja a fudbal nam u rangu 4 francuske lige i bili bi zadnji. meni je to stvarno suludo pratiti ovu ligu. svi u foteljuB-)-:)

dusan

pre 8 godina

Moja prica je iz 1995te godine...Spremao sam se za savezno izborno takmicenje za svetski trofej u harmonici i prvenstvo Evrope iste godine, u Italiji. Profesor mi je zakazao cas za pripreme na ta takmicenja, medjutim cas je pao bas na dan 100tog vecitog derbija. On fudbal nije pratio , tako da sam znao da cu naici na negativan odgovor za eventualnu moju molbu da zbog derbija nemamo cas,pa zato ga nisam to ni pitao...Dosao je taj dan , Djurdjevdan 1995te, i posle mnogo razmisljanja, doneo sam odluku da ne odem na cas i odem na derbi...Bio je besan posle svega, svasta je mojoj majci rekao preko telefona, ali ja i dan danas ne zalim sto sam otisao na derbi za pamcenje...Opet bih napravio istu odluku da vratim vreme, a svoje djake danas podrzavam u svojim zeljama , ukoliko zbog nekog izuzetnog razloga, traze od mene odsustvo sa casa...Na svetskom trofeju sam bio cetvrti, na prvenstvu Evrope drugi, a na derbiju je dobila moja zvezda sa 2:1...! I opet bih isto uradio!!! Ja sam sad u poziciji mog nekadasnjeg profesora i kazem da treba da budemo fleksibilni prema djacima u izuzetnim okolnostima!!!

S Y L A

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!
(ADVOKAT, 22. februar 2016 21:28)
O derbiju se radi,gde ode ti?

veliki strumf

pre 8 godina

@bane Sta znas ti sta je bilo 91. godine? Ni u planovima nisi bio. Ja sam bio klinac, 3-4 put u Bg dosao, secam se Knez Mihajlove, Terazija, Slavije i spustanja ka Autokomandi, a rek ljudi nepregledna! Utakmica se igrala po danu, sve crveno-belo, a malobrojni misevi sa pogresne strane brda zavukli se u svoje stanove, nos nisu smeli da promole. Naravno, nadali su se pobedi Drezdena, ali avaj... Znam da ti je ta godina neprebolna - to sto smo mi videli i doziveli nikada necete! Ne samo da necete doziveti da vidite usatog, osim ako ne svratite do naseg muzeja, vec necete nikad doziveti da se vise od 100.000 ljudi sruci na jedan stadion i navija za jedan tim, za Zvezdu. Pa vi ni jug u subotu necete popuniti, jer Partizan volite samo kad pobedjuje.

nemam morala, morala sam

pre 8 godina

osvanuo je divan dan.kod dede na slavi,popilo se.krenemo komsa i ja mojim ficom 750 le za BG iz Klubaca. u prnjavoru zaustavi me policija. de si posao?-pita gdin organ. vidi on zvezdin sal, sad mislim sanse su 60/40 da je zvezdas, ali naravno posto seljaci iz prnjavora navijaju za partizan a jos je i saobracajac, veca je sansa da sloba izgubi izbore nego da je on zvezdas. ajde da duvas- kaze on. o pa bravo rekoh valja se i ovde vutrica. naduvam 2.1. kaze on sta je ovo. pa prognoza derbija. ja prognoziram da ces na treznjenje kaze on. nemoj prijatelju evo nek partizan povede. kakva ti je ovo letva pozadi pita me on. to je ventilator i drska za sekiru grab cist. kaze odavde komsa tvoj vozi.a ti da ti pisem kaznu zbog losih guma. pisi prijatelju. napisa on kaznu dade mi hemijsku, ja krenem da je rasklapam,. tu on odlepi totalno pocne da urla ti mene zajebavas itd. uglavnom covek izludeo. komsa sedne za volan i krenemo dalje. kako samo prst sudbine moze da se umesa shvatio sam izreku kod rumske raskrsnice kad za ribu kazu lomi k..u ko fica prirubnicu. naravno da smo imali rezervnu. komsa zameni i krenemo dalje. na autoputu jurimo mi 120. otpadne ratkapna i odleti u travu.komsa ukoci i krenemo da trazimo onako pijani ratkapnu. legnem u travu i zaspim a komsija onako sokiran od rakije krene bez mene. setio se tek na stadionu da me nema. ja jos uvek trazim u travi cuvenu metalnu ratkapnu u okolini dobanovaca i mahacu vam kada krenete na 150derbi u subotu da me povezete.

bos

pre 8 godina

moja priča je da partizan nije imao penal u derbiju 20 godina
a zvezda ponekad i po dva penala u jednom meču što im često nije bilo dovoljno. ono što me brine kod tog podatka je da nam u nekom nebitnom trenutku sudija ne pokloni neki bezveze penal samo da bi se prekinula ta prica

Povidon

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.
(Don Armando, 22. februar 2016 22:03)
Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.

bane

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao... (veliki strumf) sa grobarima si isao sa terazija.

+41

pre 8 godina

Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.
(Povidon, 23. februar 2016 07:06)

Kao okoreli grobar potvrđujem da je Krupnikovićev gol najlepši u istoriji večitih derbija.

vs

pre 8 godina

Stvarno vam je super ideja ovo da svako napise neku svoju pricu. A ima ih toliko... Meni su, doduse, jaca secanja na Zvezdine evro meceve. Ipak, jedan utisak sa 121. derbija (Zvezda dobila 3-0, Zigic 2 i Perovic, Vida pozadi, Mateus na klupi Partizana): krenemo drug sa studija Crnogorac i ja iz Nisa. Vozom koji dolazi iz Preseva. Cela 2 vagona, vec se solidno napunili iz vranja i leskovca. U jednom Grobari, u drugom mi. Krkljanac, stoji se po kupeima, kondukter da je naisao tacno bi ga izbacili. Ja prvi put putujem vozom na derbi. Voz ide 30, najvise 40, klackamo se satima. Kako udjemo u one tunele, tako ludaci pocnu da pevaju "Dabogda se voz prevrnuooo" i pocnu da klate ioanko raspali vagon. Kako se nismo prevrnuli u nekom od tunela ni danas mi nije jasno, voz se ljuljao, imao osecaj kao da smo na ringispilu. Stigosmo nekako, parizer u pola hleba sa majonezom i kecapom (ko nije jeo taj studentski meni iz tog doba, ne zna sta je uzitak - falila je samo jedna ljuta papricica), pivo, dobi Zvezda i trci nazad na zeleznicku. Ni dan danas ne znam kako smo se ovaj drug i ja pogubili u guzvi na sekund - on usao u jedan, ja u drugi voz. On stigao u 5 u Nis, ja se klackao negde do 8, pola 9. Jos nismo imali mobilne, pa obojica bili pogubljeni gde je onaj drugi.

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

Slobodan

pre 8 godina

Deda me je vodio na moj prvi derbi 1998. godine, imao sam 10 godina. On je bio simpatizer Partizana, ja sam više simpatisao Zvezdu, mada smo tapšali posle svakog gola, pogotovo Tomiću (prezimenjaku) nakon evrogola. Pre tri godine me je drugar, sportski novinar, prošvercovao kao asistenta fotografa, tako da sam imao prilike da se spustim niz tunel, da prođem blizu svlačionica i da izađem ispred severne tribine na atletsku stazu i to je jedan od najlepših osećaja u životu, bez obzira što nisam vatreni i pasionirani navijač Zvezde, drago mi je što sam na taj način iskusio derbi. Sve pohvale ekipi b92 na prilici da podelimo lepe uspomene :)

Jabučilo

pre 8 godina

Godina je '86 - '87. Miloš Đelmaš startuje ka Jovici Nikoliću. Na stadionu odjednom muk, svi su videli šta će biti. I silan prasak, puče Jovici noga...

baki

pre 8 godina

Derbi u revansu polufinala kupa na pašnjaku. Robi imao 2-0 i ocekivali grobosi da se brani, a on svom snagom u napad za ukupnih 4-0. Na tribinama nevidjena dominacija Severa dok je jug nemo posmatrao spektakl...

@Ed

pre 8 godina

Prvi derbi je bio 1998 kada je Kezman dao gol u 90. minutu za pobedu Partizana od 2-1 po kisnom vremenu bez stolica na JNA. Stadion pun, gorele su baklje i dimne bombe na obe strane i momenat kad klinac od 18-19 godina daje gol u 90. minutu, neverovatan osecaj. Putovao sam iz unutrasnjosti u BG, put dolazak u BG pa pred stadion, reke ljudi koje idu ka njemu, neverovatno... Za klinca od 14 godina je to bila ljubav na prvi pogled. Isao sam posle na mnogo utakmica, derbija, kosarke, medjunarodnih, iako Grobar gledao i Zvezdu vise puta, proziveo i ziveo stadion i stadionsku groznicu u mladosti i nista ne bih menjao.

@ a za onog klinca koji pise kako su Grobari napali sever i spominje taj derbi, ne secam se da li je bilo pre toga ili posle, ali u to doba kada je na JNA derbi cigani/zvezdasi su se skupljali u parku ispod severa i oko severa i u korteu isli pored blagajne JNA pa preko istoka na sever. oko blagajne je uvek bila masa policije da spreci obracune, e tog puta se znalo da ce cigani napasti na jug. da li je uz pomoc policije ili sta vec, uglavnom grobari su nasilno terani da udju na juznu tribinu da do sukoba ne dodje, znam jer sam bio tu i uz pomoc konja smo uvedeni na jug. Armija cigana od 4000-5000 najmanje probija kordone kod blagajne i krece ka jugu lomeci i kladionicu i sve pred sobom. tada grobari provaljuju sa juga, njih oko 500 i bitka pocinje. da skratim, odbijeni su sve do blagajne i ispod do autokomande, postoje i klipovi i fotke, i svedoka je bezbroj.

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Nekada je u Jugoslaviji bila,,letnja liga sampiona,,gde su igrali zvezda i partizan pred start novog prvenstva.Obrem se ja tako sa mojim prijateljem da gledamo nadasmo se dobar fudbal,jer su onda igrali Pizon branio pokojni Borota i mnogi drugi poznati asovi.Primi pizon jednu dubinsku loptu negde u sesnaestercu,napravi dva laznjaka i povede zvezda jedan nula.A na juznoj tribini gde uglavnom sede navijaci partizana skoci neki cicica sa nekom malom zvezdinom zastavicom,verovatno je mucenik dosao negde iz unutrasnjosti i usao gde je usao,bas njega briga gde su koji navijaci,dosao cicica da gleda svoj klub.Sjatise se gore iz coska jedna poveca grupa prebise jadnog cicicu i bacise ga preko ograde u onaj kanal,a par policajaca stoje par metara od tog dogadjaja ni prstom nisu mrdnuli da pomognu jadnom cicici.E to mi je bio zadnji ,,derbi,,do dana danasnjeg i nikad vise.

LeMi

pre 8 godina

Sa Zvezdom sam se rodio..Otac mi je pričao o Pižonu, Džaji i ostalim majstorima. Zvezdu je voleo i tu ljubav preneo na mene ali me je i naučio da ne mrzim njih :)
Bilo je to vreme kada tv prenosa još nije bilo. Živeo sam daleko od Bgd-a i o Marakani sam mogao samo da maštam. Danima sam čekao subotu i emisiju vreme sporta i razonode.. A onda kultni komentatori a ja se tresem pored radija kao da mi život zavisi od ishoda derbija. Kad se samo setim radosti posle pobede u finalu kupa 92/93. Partizan u tom periodu jači, Zvezda ostala bez prvog tima iz Barija.. Prvi meč dobili oni 1:0, revanš na Jna, svi očekuju laku pobedu..Mi pobedimo 1:0 i onda dobijemo na penale.
Kasnije sam odrastao, krenuo na utakmice ali taj period iz detinjstva i radio prenose nikad neću zaboraviti ( imao sam tada 6-7 god ). Današnji klinci nemaju taj osećaj, sve im je dostupno, servirano na tacni. Golove sam iz tog perioda memorisao kao bitne rođendane - jednostavno si morao da ih zapamtiš.
Tečo je bio okoreli grobar, sećam se da me je zvao telefonom da me zeza kad crno-beli daju gol. Nekada nisam hteo ni da se javim koliko mi je bilo krivo..
U godinama posle 2000 taj osećaj je malo izbledeo. Setim se malo Pjanovića, Ziginog basketa,plesa Prosinečkog pored klupe ali sigurno nije više ona euforija kao 90-ih..

boza pub

pre 8 godina

bio sam na mnogo derbija, zadnjih desetak godina nisam isao, ali od 89 do tada nisam nijedan propustio. u to vreme zvezda je imala vise uspeha. doziveo sam i suzavac. i batinanje i jurnjavu policije na jugu posle barija. i derbi posle 5 oktobra. najdrazi derbi mi je bio kada smo dobili u rupi posle 18 godina golom mijatovica.

pfc

pre 8 godina

I jos jedna pricica,nije bio derbi ali je vezano za rivalstvo. 7. razred osnovne skole, otvorio se crno beli butik ispod severne trbine JNA, I ja grobar, I moj ortak cigan smo imali obicaj da sa Karaburme pre skole obidjemo Jna I Marakanu, I on skoci I skine jedno slovo od tek otvorenog butika I pise rno beli butik... jaooo ja poludeo, reko e sad cemo malo na Marakanu na revans, udjemo u onaj tunel gde izlaze igraci I ja pocnem da kidam instalacije, spustimo se dole skroz do stadiona I ja udjem na zapad, I skocim u onaj kanal sto deli tribinu od terena, a iz tog kanala ogromne stepenice koje vode ispod zapada, idem ja tim stepenicama I nadjem kao neki bunker, unutra gomila zvezdinih barjaka I lepo slozenih kartona za neku buducu koreografiju, I pocepam nekoliko barjaka (jedan je secam se bio bart simpson) I sve one kartone pobacam, I reko, sad smo kvit xD

Zoki

pre 8 godina

Kako je bilo lepo proleće 91_e godine.Rat ni na vidiku ili sam tako razmišljao tada,plata 900 maraka u Petoletki. .SREĆAN kao malo dete jer prošli smo Bajern u polufinalu ostajem u Bg kod brata.Pola plate dajem za aranžman u Bari i idem na derbi.Komplet trava je promenjena jer je prethodna završila u mnogim domovima kao suvenir.Na derbiju Rigoleto. U Partizanu Mijat,Jokan a mi normalno čuvamo Deja za finale.U 18 minutu vodimo 3-0 čak i Najdoski daje gol.Kako su bili srećni kad je Mijat smanjio.Bjeković je tad pomislio,dali smo gol prvacima sveta..

pfc

pre 8 godina

112. derbi i upad Marka Vuckovica i Savije i jos par momaka samih do juga..
(Overrated, 22. februar 2016 21:36) Secam se, neko od njih se okliznuo a pas ga je ujeo za nogu a ceo jug se smejao. Moze se reci da ih je to I spasilo, nisu dosli do juga, nisu ni do kraja terena dosli, I dobro je sto nisu.

Zoki

pre 8 godina

Detinjstvo je bilo lepo.Kao nagradu za odličan uspeh dobio sam priliku da sa društvom odem 79-e na večiti derbi.Drugovi i ja smo pravili raspored Druge lige za sledeću sezonu i tipovali dali će crno beli ići u Bitolj ili Trebinje. .Derbi smešan a kad je Dule dao gol iz slobodnjaka sudija Matovinovic ga je isključio.Partizan predzadnji ali je u zadnjem kolu već u 5-om minutu vodio 3-0 protiv Budućnosti.

Gradjevinar u izjavi za B92

pre 8 godina

Druga polovina 80-ih, kolor tv Ei Nis, cale navijac Trepce menja programe - bila dva kanala, kad ono eto ti ga derbi na programu.
Neki cupavi fudbaleri na ekranu, u opremi kao za fizicko. Samo mi je rekao da ne navijam ni za jednu od te dve kuge, uz neke detalje koji nisu za javnost zbog politicke cenzure na sajtu.
Taj sjajan zivotni savet sam poslusao, hvala ti oce, gledao sam najbolji klub na svetu - FK Rad, i usput i ja imam pricu o toj utakmici.

Zoki

pre 8 godina

Posle jagnjetine i banatskog rizlinga, brat mi je išao u vojsku, uputio sam se 89_e u septembru ka hramu fudbala.Zvezda nikad jača,vezni red najjači na svetu,Piksi, Robi i Dejo ali Partizan sjajnom igrom u odbrani i polukontrama opasno pretio.Milko igrao ko lud,Šipka im nije svirao penal ali Lukic u zadnjem minutu doneo erupciju odusevljenja. Kralj bio rezerva sa 15 godina a posle utakmice tuča motkama.Igrač utakmice Dragi Kanatlarovski a ja sve to gledao iz prvog reda.

Struja nesudjeni brejkdenser

pre 8 godina

Pre dve godine kad im je Drincic zabo iz slobodnjaka.Uff srce je htelo da mi iskoci,tad sam bio najsrecniji na svetu.

pantelija

pre 8 godina

Secam se fudbalskih derbija kada su na terenu bili fudbaleri, to sigurno znaci da sam mnogo, mnogo mator... Ovi danas manekeni, splavari i starletani koji se saplicu o svoje noge u to vreme ne bi mogli fudbal ni na TV-u da gledaju...

veljo

pre 8 godina

nisam bas strucan da pricaam sta je bilo jer sam mlad, ali je sigurno da je derbi ranije bio poput praznika, crvenog slova, tako mi je otac govorio "e sine ja ne gledam vise, zato sto je ovo sad jedna obicna utakmica na koju se zaboravlja odmah nakon sudijskog zvizduka.. Pre poceka 21.veka to je bilo danima, cak i nedeljama unapred price o igracima, ko bi mogao da donese pobedu jednom timu, a ne ko je sudija i slicno"..ako mene pitate jasno je da je sada derbi samo obicna utakmica, gde skoro nema pojedinca da udje u utakmicu sa emocijama i svojim decackim snom da jednog dana zaigra na derbiju, sada je sve to samo odradjivanje jos jedne utakmice.

Zoki

pre 8 godina

Prvo sećanje na derbi je 18- og maja 1974.Sve satelitske antene koje sada imam nisu ništa u odnosu na kultni Vreme sporta i razonode tada.Mladji citaoci neće poverovati da je tada od sporta jedino bio prenos fudbala subotom u pola 2 i košarke u 5.Sveta Vuković najavljuje derbi i legendarne Radivoja i Marka Markovića.Ja ne dišem a pred kraj Istatov brani Olji penal.Zvezda je povela a Boško Djordjevic izjednačio iz penala.Datum mi je ostao u sećanju jer je tog dana prošla štafeta kroz moje selo.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45) # Link komentara

Sinovce, tranzistore su nosili da cuju rezultate sa ostalih utakmica. Mlad si ti, pa ne znas. Mobilni su se pojavili 1999. godine, a internet na njima jos kasnije. Pozdrav i zelim ti sve najbolje.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!
(danass, 22. februar 2016 23:08) # Link komentara

Ti si to nesto pomesao. "Partizan" nikada nije izgubio od "Crvene zvezde" u toj TV Ligi sampiona. Mada, poseteno napisano, bila je to rekreativna nastava. Nista bitno.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...
(veliki strumf, 22. februar 2016 23:32) # Link komentara

Ujak ti je kralj. Pozdrav za tebe i njega.

Dusan

pre 8 godina

Prvi derbi koji sam nazalost smo izgubili od partizana nula prema jedan na Marakani kup utakmica, kada je Kocic primio gol kroz noge, ja klinja sa Calom na severu lepsi dozivljaj nisam doziveo a jos si plus dete, pred kraj prvog poluvremena placenici s juga njih hiljadu sa punom opremom sa frku dosli na sever i poceli staklenim flasama da lupaju po kapiji, a ja i moj otac smo u tom trenutku bas bili skroz gore pet metara od te kapije, policije nigde kao i obicno, malo smo se pomerilu sa strane medjutim u sever krece ka njima i opsta tuca, grobari dosli sa spolja i baklje i motke i sve sto su imali oni su koristili a Delije na sake krenu ka njima, krenula rulja i neko me gurne ja niz stolice pocnem da padam zamislite taj osecaj kad dete od deset jedanest godina se nadje u toj situaciji, oca u svoh toj situaciji izgubim i na kraju smo se nekako nasli u medjuvremenu policija stigla posle deset minuta opste tuce mnogo krvavih glava ali secam se da su Delije odbranile sever sa golorukim rukama a junaci s juga sa punom ratnom opremom su otislu kao misevi, grobari palice lanci boksevi baklje flase staklene kamenje sve su imali a momci sa severa tad bez i jednog hladnog oruzija. Tad sam video da momci sa Severa po cenu zivota brane svoje i od tad ne moze niko da me ubedi da ima boljih vernijih odanijih hrabrijih navijaca os Zvezdinih.
U subotu svi na derbu.

marko_reus_bgd

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko!
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!

Trener

pre 8 godina

114. Derbi nezaboravno kad smo poterali grobare igrace i navijace sve od severa pa mars sa marakane. Dalje preuzela murija pa ih demolirala zivi skakali sa 10 m na beton.
Samo se secam kad su nam redari otvorili kapijeda se ceo sever sjurio na teren.

mile s prasici

pre 8 godina

kao covek koji zivi od sopstvenog rada,ici cu na derbi,cim saznam koje i kako ubacio 50-60m.e. u czv,i kad saznam zasto je partizan opljackan za 35m.e.a znam ko je!?

džoni

pre 8 godina

MOJA DERBI PRIČA JE ODIGRANA 27.2. KADA ĆE ZVEZDA POBEDITI NA UVEK NEUGODNOM GOSTOVANJU 0:3.STRELCI NA TOM MEČU SU BILI VIEIRA, SRNIĆ I IBANJEZ!!!

djolo jolo

pre 8 godina

meni su derbiji prosto i jednostavno zaniljivi zbog navijanja a fudbal nam u rangu 4 francuske lige i bili bi zadnji. meni je to stvarno suludo pratiti ovu ligu. svi u foteljuB-)-:)

djuro

pre 8 godina

@Najlepsi derbi dan kade je gorela tada marakana danas Rajko! 
Ne mogu vam opisati moju srecu kada su Grobari zapalili vatru na Juznoj tribini!
(Partizan u inat svima.!, 22. februar 2016 21:40)

...bice hladno od minusa i ovaj put.. obucite se! prošlo je kameno doba i logorskih vatri...

Don Armando

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.

Dragan

pre 8 godina

100-ti derbi : moj brat, tada pripadnik Vojske RS, iz Banjaluke busom do Beograda. Ja, niški student, stopom do BG. U BG skupljanje kod drugara, bivši član Uprave Zvezde. Kod njegove mame na uštipke, pa Golfom 1 do Marakane. A onda ludi preokret. Tačno sam znao da nas na Đurđevdan ne mogu dobiti.

Sta uradi Dzikicu Aleksandre

pre 8 godina

@(Dusan, 22. februar 2016 21:23)

I onda se probudis, a krevet mokar. Inace ti je cale zesce inteligentan kada te sa 10 godina vodi na derbi u kop.

bos

pre 8 godina

moja priča je da partizan nije imao penal u derbiju 20 godina
a zvezda ponekad i po dva penala u jednom meču što im često nije bilo dovoljno. ono što me brine kod tog podatka je da nam u nekom nebitnom trenutku sudija ne pokloni neki bezveze penal samo da bi se prekinula ta prica

veliki strumf

pre 8 godina

@bane Sta znas ti sta je bilo 91. godine? Ni u planovima nisi bio. Ja sam bio klinac, 3-4 put u Bg dosao, secam se Knez Mihajlove, Terazija, Slavije i spustanja ka Autokomandi, a rek ljudi nepregledna! Utakmica se igrala po danu, sve crveno-belo, a malobrojni misevi sa pogresne strane brda zavukli se u svoje stanove, nos nisu smeli da promole. Naravno, nadali su se pobedi Drezdena, ali avaj... Znam da ti je ta godina neprebolna - to sto smo mi videli i doziveli nikada necete! Ne samo da necete doziveti da vidite usatog, osim ako ne svratite do naseg muzeja, vec necete nikad doziveti da se vise od 100.000 ljudi sruci na jedan stadion i navija za jedan tim, za Zvezdu. Pa vi ni jug u subotu necete popuniti, jer Partizan volite samo kad pobedjuje.

ADVOKAT

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!

pfc

pre 8 godina

I jos jedna pricica,nije bio derbi ali je vezano za rivalstvo. 7. razred osnovne skole, otvorio se crno beli butik ispod severne trbine JNA, I ja grobar, I moj ortak cigan smo imali obicaj da sa Karaburme pre skole obidjemo Jna I Marakanu, I on skoci I skine jedno slovo od tek otvorenog butika I pise rno beli butik... jaooo ja poludeo, reko e sad cemo malo na Marakanu na revans, udjemo u onaj tunel gde izlaze igraci I ja pocnem da kidam instalacije, spustimo se dole skroz do stadiona I ja udjem na zapad, I skocim u onaj kanal sto deli tribinu od terena, a iz tog kanala ogromne stepenice koje vode ispod zapada, idem ja tim stepenicama I nadjem kao neki bunker, unutra gomila zvezdinih barjaka I lepo slozenih kartona za neku buducu koreografiju, I pocepam nekoliko barjaka (jedan je secam se bio bart simpson) I sve one kartone pobacam, I reko, sad smo kvit xD

veliki strumf

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...

Rogi Obrenovac

pre 8 godina

Cale je iz Srema dosao na miraz u Obrenovac. Jednog dana uhvatio ga tast(moj deda po majci) da kopaju sahtu za vodu, negde na pola posla kaze cale:,, Rajo, ja ode na autobus pocece mi Partizan-OFK-a". Deda poludeo, ne moze sam da zavrsi posao, nervira se, prigovara stari komunista..... a caletu nije bilo lako, gorak je ,,hleb" na mirazu, ali snasao se cale, platio komsija Ljubi tri piva da ga odmeni, i pravac JNA.

padobranac

pre 8 godina

Moj prvi derbi je 106-ti,1997-me godine.
Iako se igrao kasno u subotu moj put za Beograd na JNA počeo je već u petak popodne.Cele te nedelje moji roditelji planiraju kako da me pošalju kod brata na vikend u Vrnjačku Banju.
Medjutim izadjem do grada na neko pivce i onako pripit odlučim sa drugarom da krenemo put BGD-a.Odemo kući po zvezdine šalove i roditeljima kažem da ima voz u to vreme.Naravno voz je išao na drugu stranu.
Iz KG-a stižemo u Lapovo.
Čekamo voz iz Prištine,dolazi,ceo vagon grmi.U vagonu i delije i grobari Priština.
Onako se pozdravljamo kao da se znamo sto godina i podelimo se u vagonu na dve strane i pesma navijanja ne staje do Beograda.Da spomenem da nije bilo incidenata osim sto je kondukteru "naglašeno" da niko nema novac za kartu i da zaobidje vagon u kompletu.Stižemo u BGD oko 8h i pravac JNA da kupimo karte za sever.Šetnja oko stadiona, jedenja salame i hleba uz pedesetak pretresa od plavaca dodje vreme za derbi.Nažalost Zvezda je izgubila sa 3:0 i počinje avantura.Na tribini sretnemo jednog iz kraja kaže zna vozača autobusa on ce da nam sredi da ne platimo kartu....i kada bi nam tražio samo jednu ne bi imali odakle da platimo,pojeli smo (salama i hleb).Krenemo pred kraj tekme.Trčali smo do autobuske stanice kao da umiremo i naravno videli smo kako autobus odlazi prema Slaviji.Teže mi je palo nego poraz.
Čekamo voz i to zadnji jer smo bili bez dinara,računaš što kasnije,kondukter će da spava,baš ga briga za karte.Posrećilo nam se,vraćamo se kući.......zaustavlja se voz,Velika Plana.Kondukter dize frku, neće da pokrene voz dok ne napustimo vagon,stiže patrola murije i pakuju nas u maricu.Matori brka nervozan sto ne moze da spava,derendža se na nas što nemamo lične karte itd....a mi klinci sa 16 godina posle dvosatnog maltretiranja u stanici pravac auto put.
Promrzli,gladni pešačimo,prst ispružen za stop,ma proklinjes derbi,sebe i kada si krenuo.Posle par kilometara čuje se muzika,preskačemo ogradu autoputa i vidimo šator i par kuća.Stižemo ispred i pitamo imali neko slobodno mesto ako neko putuje za KG i naravno od prevoza ništa.Kažu:ispratili su vojnika u armiju i gosti ka tom pravcu se razišli. Domaćin veselja koga pozdravljam ako bude čitao ovo kaže:"izvolite da se posluzite,znam ja kako ići na utamice(Išao u Bari '91)".
Nakon dobrog pečenja uz smernice ka Markovcu kroz neku šumu,stižemo na stanicu.Čekamo voz za Lapovo i dalje za KG.Nedelja podne,napokon dodjoh kući a kad tamo zasedaju otac i majka.Na moju sreću nisam dobio batine i naravno nastavio sam da idem na derbije i dan danas.
To su neki trenuci koji ne mogu da se dožive preko TV-a.
Izadjite na stadione sa decom i bodrite svoj klub.fkcz

Stevan

pre 8 godina

joj bre sto lozite narod sa ovim derbijem, pa koga jos to zanima, fudbal na nivou engleske 6 lige, svaki derbi prodje u lokvi krvi od tkz navijaca koji diluju sve i svasta na jugu i severu...nikad nama nece biti bolje
(marko_reus_bgd, 22. februar 2016 20:56)

Zbog čega onda ulaziš na ''derbi specijal'' ako te ne interesuje? Ima nas koji uzivamo u tome i osecamo strast prema derbijima!

djordje

pre 8 godina

Ja sam trebao da se ozenim na 100 derbi I kad smo ja I kum shvatili "kobnu" gresku ozenih se tri subote kasnije I sto bi rekli Ameri " The rest is history" ...

baki

pre 8 godina

Derbi u revansu polufinala kupa na pašnjaku. Robi imao 2-0 i ocekivali grobosi da se brani, a on svom snagom u napad za ukupnih 4-0. Na tribinama nevidjena dominacija Severa dok je jug nemo posmatrao spektakl...

@Ed

pre 8 godina

Prvi derbi je bio 1998 kada je Kezman dao gol u 90. minutu za pobedu Partizana od 2-1 po kisnom vremenu bez stolica na JNA. Stadion pun, gorele su baklje i dimne bombe na obe strane i momenat kad klinac od 18-19 godina daje gol u 90. minutu, neverovatan osecaj. Putovao sam iz unutrasnjosti u BG, put dolazak u BG pa pred stadion, reke ljudi koje idu ka njemu, neverovatno... Za klinca od 14 godina je to bila ljubav na prvi pogled. Isao sam posle na mnogo utakmica, derbija, kosarke, medjunarodnih, iako Grobar gledao i Zvezdu vise puta, proziveo i ziveo stadion i stadionsku groznicu u mladosti i nista ne bih menjao.

@ a za onog klinca koji pise kako su Grobari napali sever i spominje taj derbi, ne secam se da li je bilo pre toga ili posle, ali u to doba kada je na JNA derbi cigani/zvezdasi su se skupljali u parku ispod severa i oko severa i u korteu isli pored blagajne JNA pa preko istoka na sever. oko blagajne je uvek bila masa policije da spreci obracune, e tog puta se znalo da ce cigani napasti na jug. da li je uz pomoc policije ili sta vec, uglavnom grobari su nasilno terani da udju na juznu tribinu da do sukoba ne dodje, znam jer sam bio tu i uz pomoc konja smo uvedeni na jug. Armija cigana od 4000-5000 najmanje probija kordone kod blagajne i krece ka jugu lomeci i kladionicu i sve pred sobom. tada grobari provaljuju sa juga, njih oko 500 i bitka pocinje. da skratim, odbijeni su sve do blagajne i ispod do autokomande, postoje i klipovi i fotke, i svedoka je bezbroj.

артиљерац

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.

Aleksandar

pre 8 godina

Moj prvi derbi na Marakani nikad necu zaboraviti, tada Partizanovi navijaci nisu dosli na jug jer su bojkotovali derbi ali kad sam cuo sever prvi put kad su se oglasili zbog policije koja je prosla to nikada necu zaboraviti...Pa ja kada nisam znao da li da gledam sta se dogadja na travi ili na severnoj tribini i u jednom trenutku sam uzeo svoj sal i krenuo da masem i necete mi verovati posle od prilike 2 minuta sam cuo sa severa da je neko dao naredbu ajmo svi salove gore...Zauvek sam zahvalan onima koji su me odveli na taj derbi i naravno zahvalan sam sto sam video kao je Purovic polomio Nadja u kontri.

realno

pre 8 godina

Ne znam koji je derbi u pitanju niti koje godine se igrao (84-85, mrzi me da proveravam) ali ako se dobro secam, oprastali su se Vukotic i Šestić, auuu čoveče, jos samo jednom sam osetio taj adrenalin i nikada vise, bila je prepuna Marakana 90.000 ljudi mozda i vise,na derbi se nekada dolazilo 3 sata pre meča,jedva sam naterao brata da me vodi,imao sam nekih 10 godina, jedva udjemo,naravno 2 sata pre utakmice (tada je i zagrevanje bilo zanimljivije nego danasnji fudbal),kupili smo neki suncokret,koji nisam uspeo ni da jedem,jer je guzva bila neverovatna,stanemo ispod nekadasnjih sipki da nas talasi ne bi odneli,po 30.000 ljudi na severu i jugu,talasi od guzve na sve strane,ja sam stajao sve vreme sa strane,jer pravo nisam mogao,i polako se blizio pocetak utakmice,sa sve istrcavanjem itd..staje lopta na centar...mislim da nikada zbog blama nisam ispricao nikome ali ja sam hteo da se upiškim u gaće od srece...tu srecu sam doziveo samo jos jednom protiv Reala u KEŠ-u i mozda protiv Milana kada je Savicevic dao gol a mi na severu to videli uprkos magli...očajan fudbalski derbi,ali sam ga upamtio za ceo život i posto sam kasnije isao na sve Zvezdine utakmice do neke 97' mislim da je to najveci broj gledalaca na Marakani do danasnjih dana (mozda Barselona 84,ali tada sam bio na Zapadu pa nisam mogao dobro da ocenim),derbi je i ličio fudbalski na nesto do tih 97-8,9 kasnije,pa skoro smejurija,čak i na TV, steta,zao mi je mladjih koji nikada nisu niti ce osetiti taj nekadasnji derbi

Gradjevinar u izjavi za B92

pre 8 godina

Druga polovina 80-ih, kolor tv Ei Nis, cale navijac Trepce menja programe - bila dva kanala, kad ono eto ti ga derbi na programu.
Neki cupavi fudbaleri na ekranu, u opremi kao za fizicko. Samo mi je rekao da ne navijam ni za jednu od te dve kuge, uz neke detalje koji nisu za javnost zbog politicke cenzure na sajtu.
Taj sjajan zivotni savet sam poslusao, hvala ti oce, gledao sam najbolji klub na svetu - FK Rad, i usput i ja imam pricu o toj utakmici.

bane

pre 8 godina

Prvi put sam bio na Marakani 6. marta 1991. godine. Zvezda - Dinamo Drezden. Ujak i ja, klinac od nepunih 11 godina, busom, u ranu zoru krenuli za Bg iz Nisa. Tokom puta preteklo nas na stotine automobila sa Zvezdinim zastavama. imam puno rupa u secanju, ali se secam okupljanja na terazijama, secam se da smo isli u koloni - nepregledna reka u crveno belom. Karte nismo imali. Kostale su 500 din zapad, 400 istok. Ujak kupi za 300 maraka istok. Krenemo tamo a ono nevidjena guzva, konjica, puknu jedan sa konja nekog po ledjima, obori ga na zemlju. Vratismo se ka zapadu - samo cujes: Imali ko kartu vise? Bakljada pocela, a ujak me tesi da cemo naci kartu, poneo puno para. Nadjosmo zapad, za celih 500 maraka! Ej, 500! Sa kartom za istok i zapad udjosmo na zapad, ubaci se neki covek bez karte sa nama, ugurase me izmedju njih, a ujaku imao da da jedva 300 dinara. Poljubi me i nestade u guzvi. Ulazak u ono grotlo prvi put VUAUUU! Sedeli smo na stepenicama, sve puno kao oko, bilo preko 100.000 garant. I Milojko u prenosu rekao da 20.000 ljudi ostalo ispred stadiona, nikad vece interesovanje. Zvezda pregazi Nemce. Bio sam posle bar na 20 derbija, idem i dalje, ali je onaj prvi ulazak na Maru neponovljiv. To nikad grobari nece doziveti, NIKAD! A ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao... (veliki strumf) sa grobarima si isao sa terazija.

vladimir

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45)

Verovatno su slusali rezultate drugih utakmica, jer je liga bila dosta zanimljivija. Pobeda dva boda, a nereseno penali i pobedniku bod a porazenom krompircic
A mozda su pikali i sportcku prognozu
Sta je bilo u Tuzli, jel dao penal
Nije. uUdario je u stativu

Шумадинац

pre 8 godina

Због дербија се ишло по карте десет дана пре утакмице,у Бг се стизало првим бусом или возом,трибине пуне два сата пред утакмицу,на самом терену велемајстори који једним потезом реше утакмицу и у рангу најбоих светских играча ,после утакмице детаљи се причали месецима..свега тога више нема...жао ми ових генерација садашњих...не знају Јоцу Мангаша...

Aleksandar grozni

pre 8 godina

Nekada je u Jugoslaviji bila,,letnja liga sampiona,,gde su igrali zvezda i partizan pred start novog prvenstva.Obrem se ja tako sa mojim prijateljem da gledamo nadasmo se dobar fudbal,jer su onda igrali Pizon branio pokojni Borota i mnogi drugi poznati asovi.Primi pizon jednu dubinsku loptu negde u sesnaestercu,napravi dva laznjaka i povede zvezda jedan nula.A na juznoj tribini gde uglavnom sede navijaci partizana skoci neki cicica sa nekom malom zvezdinom zastavicom,verovatno je mucenik dosao negde iz unutrasnjosti i usao gde je usao,bas njega briga gde su koji navijaci,dosao cicica da gleda svoj klub.Sjatise se gore iz coska jedna poveca grupa prebise jadnog cicicu i bacise ga preko ograde u onaj kanal,a par policajaca stoje par metara od tog dogadjaja ni prstom nisu mrdnuli da pomognu jadnom cicici.E to mi je bio zadnji ,,derbi,,do dana danasnjeg i nikad vise.

S Y L A

pre 8 godina

Posle utakmice u Kupu Uefa na jesen 1987 godine, C.Zvezda-Briž 3:1, sedim sa drugarima na autobuskoj stanici i pitam se kao tinejdžer hoće li Zvezda ikada biti Prvak Evrope!? Kao što se to brzo desilo u Bariju, tako je brzo taj san nestao zauvek! Istorija Zvezde je istorija svih naših nadanja, maštanja, uspeha, svih naših zabluda, i poraza! Istorija Zvezde je istorija naših života, bar onih rodjenih 70-tih i ranije!
(ADVOKAT, 22. februar 2016 21:28)
O derbiju se radi,gde ode ti?

Struja nesudjeni brejkdenser

pre 8 godina

Pre dve godine kad im je Drincic zabo iz slobodnjaka.Uff srce je htelo da mi iskoci,tad sam bio najsrecniji na svetu.

Pravo

pre 8 godina

Pored hvalospeva, evo i realne price. JNA, kao devojka odem na istocnu tribinu. Moj Partizan pistigne gol, ja ustanem da se radujem i fini decko "Delija" me gadja stolicom u ledja. Nikad vise nisam otisla, od modrica je vise boleo strah, ponizenje, nekultura. Nema vise vitestva, ni na terenu ni van njega. Ucite decu da ne mrze suporotni tabor, a i vi se tako ponasajte. Budimo realni, ne moze biti apsolutno cist i ispravan ni jedan ni drugi rival. Ako prestane mrznja, mozda nam u svemu krene, pa i u ovom posrnulom sportu. Pozz za sve neostrascene, prave navijace Zvezde i mog Partizana

pfc

pre 8 godina

112. derbi i upad Marka Vuckovica i Savije i jos par momaka samih do juga..
(Overrated, 22. februar 2016 21:36) Secam se, neko od njih se okliznuo a pas ga je ujeo za nogu a ceo jug se smejao. Moze se reci da ih je to I spasilo, nisu dosli do juga, nisu ni do kraja terena dosli, I dobro je sto nisu.

danass

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!

Sladjan

pre 8 godina

Imam 37 godina i moj otac kao veliki Partizanovac svoju veliku ljubav prema klubu,preneo je i na mene.Jos kao decak od 8-9 godina zapoceo sam da pratim i volim Partizan.Prvi put kao kroz maglu secam se generacije kada su boje Parnog valjka nosili :Radanovic,Djelmas,Varga,Zivkovic,Rojevic,Klincarski,Smajic...Nazalost,Mancea se skoro i ne secam,osim jednog radio prenosa gde je Partizan igrao jwdnu evro utakmicu koju je slusao moj otac i tada sam cuo da Legendarni Jordan Ivanovic uzvikuje "GOL-Dragan Mance"!!!Derbi sam sa nestrpjenjem cekao jedan mesec ranije!Jedva sam cekao da dodje i taj dan.Ziveo sam za derbi i pobedu Partizana!Kada izgubimo, te veceri nisam mogao da spavam,danima sam tugovao...Bila su to neka lepsa vremena.Secam se jednog derbija kada je greskom legendarni Marko Markovic u 90 minut uzviknuo greskom da Partizan vodi sa 1:0!Trcao sam oko kuce od radosti,a tada je moju decacku radost prekinuo komentar da je ipak Zvezda povela...Tada sam prvi put plakao od tuge ...Ne preporucujem mladjima da tako bolesno vole kao sto smo mi voleli klub.Jednostavno otima se samokontrola,srce radi 200 na sat,stetno je po zdravju...Ali eto.Ta ljubav prema Partizanu oataje vecita,ona ne moze da prestane nikada,do dana danasnjeg...

dusan

pre 8 godina

Moja prica je iz 1995te godine...Spremao sam se za savezno izborno takmicenje za svetski trofej u harmonici i prvenstvo Evrope iste godine, u Italiji. Profesor mi je zakazao cas za pripreme na ta takmicenja, medjutim cas je pao bas na dan 100tog vecitog derbija. On fudbal nije pratio , tako da sam znao da cu naici na negativan odgovor za eventualnu moju molbu da zbog derbija nemamo cas,pa zato ga nisam to ni pitao...Dosao je taj dan , Djurdjevdan 1995te, i posle mnogo razmisljanja, doneo sam odluku da ne odem na cas i odem na derbi...Bio je besan posle svega, svasta je mojoj majci rekao preko telefona, ali ja i dan danas ne zalim sto sam otisao na derbi za pamcenje...Opet bih napravio istu odluku da vratim vreme, a svoje djake danas podrzavam u svojim zeljama , ukoliko zbog nekog izuzetnog razloga, traze od mene odsustvo sa casa...Na svetskom trofeju sam bio cetvrti, na prvenstvu Evrope drugi, a na derbiju je dobila moja zvezda sa 2:1...! I opet bih isto uradio!!! Ja sam sad u poziciji mog nekadasnjeg profesora i kazem da treba da budemo fleksibilni prema djacima u izuzetnim okolnostima!!!

Povidon

pre 8 godina

Мој први дерби је био 28. фебруара 2009. , 1:1, Туторић стрелац за Звезду, Мореира за нас. По мени Мореирин гол је један од најлепших у историји дербија, бомба у задњим тренуцима меча. И дан данас када се сетим тог гола и луднице након њега најежим се.
(Don Armando, 22. februar 2016 22:03)
Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.

boza pub

pre 8 godina

bio sam na mnogo derbija, zadnjih desetak godina nisam isao, ali od 89 do tada nisam nijedan propustio. u to vreme zvezda je imala vise uspeha. doziveo sam i suzavac. i batinanje i jurnjavu policije na jugu posle barija. i derbi posle 5 oktobra. najdrazi derbi mi je bio kada smo dobili u rupi posle 18 godina golom mijatovica.

veljo

pre 8 godina

nisam bas strucan da pricaam sta je bilo jer sam mlad, ali je sigurno da je derbi ranije bio poput praznika, crvenog slova, tako mi je otac govorio "e sine ja ne gledam vise, zato sto je ovo sad jedna obicna utakmica na koju se zaboravlja odmah nakon sudijskog zvizduka.. Pre poceka 21.veka to je bilo danima, cak i nedeljama unapred price o igracima, ko bi mogao da donese pobedu jednom timu, a ne ko je sudija i slicno"..ako mene pitate jasno je da je sada derbi samo obicna utakmica, gde skoro nema pojedinca da udje u utakmicu sa emocijama i svojim decackim snom da jednog dana zaigra na derbiju, sada je sve to samo odradjivanje jos jedne utakmice.

pantelija

pre 8 godina

Secam se fudbalskih derbija kada su na terenu bili fudbaleri, to sigurno znaci da sam mnogo, mnogo mator... Ovi danas manekeni, splavari i starletani koji se saplicu o svoje noge u to vreme ne bi mogli fudbal ni na TV-u da gledaju...

Zoki

pre 8 godina

Kako je bilo lepo proleće 91_e godine.Rat ni na vidiku ili sam tako razmišljao tada,plata 900 maraka u Petoletki. .SREĆAN kao malo dete jer prošli smo Bajern u polufinalu ostajem u Bg kod brata.Pola plate dajem za aranžman u Bari i idem na derbi.Komplet trava je promenjena jer je prethodna završila u mnogim domovima kao suvenir.Na derbiju Rigoleto. U Partizanu Mijat,Jokan a mi normalno čuvamo Deja za finale.U 18 minutu vodimo 3-0 čak i Najdoski daje gol.Kako su bili srećni kad je Mijat smanjio.Bjeković je tad pomislio,dali smo gol prvacima sveta..

Samo to

pre 8 godina

107 derbi ako ne gresim, Perica uvaljuje dva komada... Od tada bio na svakom do 143, a onda se odselio iz Srbije... Sada pratim preko TV i uzivam u svakom ma koliko los fudbal bio jer derbi nije samo 22 igraca na terenu to je nesto daleko vise! Ne očekujem da svi shvate, cak bi bilo suludo... Razumem i one koji ne vole derbi, srpski fudbal, fudbal uopste, ali neka nas puste na miru koji to idalje volimo. Svako neka bira sta voli i neka prati to. Ako navijate za drugi klub bio on domaći ili strani samo napred!!! Uživajte u onome sto volite!

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

Slobodan

pre 8 godina

Deda me je vodio na moj prvi derbi 1998. godine, imao sam 10 godina. On je bio simpatizer Partizana, ja sam više simpatisao Zvezdu, mada smo tapšali posle svakog gola, pogotovo Tomiću (prezimenjaku) nakon evrogola. Pre tri godine me je drugar, sportski novinar, prošvercovao kao asistenta fotografa, tako da sam imao prilike da se spustim niz tunel, da prođem blizu svlačionica i da izađem ispred severne tribine na atletsku stazu i to je jedan od najlepših osećaja u životu, bez obzira što nisam vatreni i pasionirani navijač Zvezde, drago mi je što sam na taj način iskusio derbi. Sve pohvale ekipi b92 na prilici da podelimo lepe uspomene :)

+41

pre 8 godina

Moreirin gol je majstorija, mada je i Kaduov u 93min. Po meni, najlepši gol u istoriji večitog derbija je postigao Nebojša Krupniković u 99. derbiju.
(Povidon, 23. februar 2016 07:06)

Kao okoreli grobar potvrđujem da je Krupnikovićev gol najlepši u istoriji večitih derbija.

nemam morala, morala sam

pre 8 godina

osvanuo je divan dan.kod dede na slavi,popilo se.krenemo komsa i ja mojim ficom 750 le za BG iz Klubaca. u prnjavoru zaustavi me policija. de si posao?-pita gdin organ. vidi on zvezdin sal, sad mislim sanse su 60/40 da je zvezdas, ali naravno posto seljaci iz prnjavora navijaju za partizan a jos je i saobracajac, veca je sansa da sloba izgubi izbore nego da je on zvezdas. ajde da duvas- kaze on. o pa bravo rekoh valja se i ovde vutrica. naduvam 2.1. kaze on sta je ovo. pa prognoza derbija. ja prognoziram da ces na treznjenje kaze on. nemoj prijatelju evo nek partizan povede. kakva ti je ovo letva pozadi pita me on. to je ventilator i drska za sekiru grab cist. kaze odavde komsa tvoj vozi.a ti da ti pisem kaznu zbog losih guma. pisi prijatelju. napisa on kaznu dade mi hemijsku, ja krenem da je rasklapam,. tu on odlepi totalno pocne da urla ti mene zajebavas itd. uglavnom covek izludeo. komsa sedne za volan i krenemo dalje. kako samo prst sudbine moze da se umesa shvatio sam izreku kod rumske raskrsnice kad za ribu kazu lomi k..u ko fica prirubnicu. naravno da smo imali rezervnu. komsa zameni i krenemo dalje. na autoputu jurimo mi 120. otpadne ratkapna i odleti u travu.komsa ukoci i krenemo da trazimo onako pijani ratkapnu. legnem u travu i zaspim a komsija onako sokiran od rakije krene bez mene. setio se tek na stadionu da me nema. ja jos uvek trazim u travi cuvenu metalnu ratkapnu u okolini dobanovaca i mahacu vam kada krenete na 150derbi u subotu da me povezete.

Zoki

pre 8 godina

Detinjstvo je bilo lepo.Kao nagradu za odličan uspeh dobio sam priliku da sa društvom odem 79-e na večiti derbi.Drugovi i ja smo pravili raspored Druge lige za sledeću sezonu i tipovali dali će crno beli ići u Bitolj ili Trebinje. .Derbi smešan a kad je Dule dao gol iz slobodnjaka sudija Matovinovic ga je isključio.Partizan predzadnji ali je u zadnjem kolu već u 5-om minutu vodio 3-0 protiv Budućnosti.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

ujak: skupljao pare da me vodi u Bari. Ali, na proslavi rodjendana 2. maja napije se i mnogo para da muzici. Kad se osvestio i poceo da se pipa po dzepovima - para nema. bar da je on otisao...
(veliki strumf, 22. februar 2016 23:32) # Link komentara

Ujak ti je kralj. Pozdrav za tebe i njega.

nemanja

pre 8 godina

Neki ljudi nikada nece da shvate da derbi nije derbi zbog kvaliteta fudbala. Iako se gnusam prevazilazenja sportskih okvira rivalstva Zvezde i Partizana, ovo je nesto jedinstveno u svetu, emocije, naboj, tenzija, uzbudjenje koje nosi svaki derbi, strast sa kojom se slave golovi i razocarenje sa kojim se prozivljavaju porazi, e to je ono sto nema niko drugi, osim jos Brazilaca i Argentinaca.

vs

pre 8 godina

Stvarno vam je super ideja ovo da svako napise neku svoju pricu. A ima ih toliko... Meni su, doduse, jaca secanja na Zvezdine evro meceve. Ipak, jedan utisak sa 121. derbija (Zvezda dobila 3-0, Zigic 2 i Perovic, Vida pozadi, Mateus na klupi Partizana): krenemo drug sa studija Crnogorac i ja iz Nisa. Vozom koji dolazi iz Preseva. Cela 2 vagona, vec se solidno napunili iz vranja i leskovca. U jednom Grobari, u drugom mi. Krkljanac, stoji se po kupeima, kondukter da je naisao tacno bi ga izbacili. Ja prvi put putujem vozom na derbi. Voz ide 30, najvise 40, klackamo se satima. Kako udjemo u one tunele, tako ludaci pocnu da pevaju "Dabogda se voz prevrnuooo" i pocnu da klate ioanko raspali vagon. Kako se nismo prevrnuli u nekom od tunela ni danas mi nije jasno, voz se ljuljao, imao osecaj kao da smo na ringispilu. Stigosmo nekako, parizer u pola hleba sa majonezom i kecapom (ko nije jeo taj studentski meni iz tog doba, ne zna sta je uzitak - falila je samo jedna ljuta papricica), pivo, dobi Zvezda i trci nazad na zeleznicku. Ni dan danas ne znam kako smo se ovaj drug i ja pogubili u guzvi na sekund - on usao u jedan, ja u drugi voz. On stigao u 5 u Nis, ja se klackao negde do 8, pola 9. Jos nismo imali mobilne, pa obojica bili pogubljeni gde je onaj drugi.

Jabučilo

pre 8 godina

Godina je '86 - '87. Miloš Đelmaš startuje ka Jovici Nikoliću. Na stadionu odjednom muk, svi su videli šta će biti. I silan prasak, puče Jovici noga...

Zoki

pre 8 godina

Posle jagnjetine i banatskog rizlinga, brat mi je išao u vojsku, uputio sam se 89_e u septembru ka hramu fudbala.Zvezda nikad jača,vezni red najjači na svetu,Piksi, Robi i Dejo ali Partizan sjajnom igrom u odbrani i polukontrama opasno pretio.Milko igrao ko lud,Šipka im nije svirao penal ali Lukic u zadnjem minutu doneo erupciju odusevljenja. Kralj bio rezerva sa 15 godina a posle utakmice tuča motkama.Igrač utakmice Dragi Kanatlarovski a ja sve to gledao iz prvog reda.

LeMi

pre 8 godina

Sa Zvezdom sam se rodio..Otac mi je pričao o Pižonu, Džaji i ostalim majstorima. Zvezdu je voleo i tu ljubav preneo na mene ali me je i naučio da ne mrzim njih :)
Bilo je to vreme kada tv prenosa još nije bilo. Živeo sam daleko od Bgd-a i o Marakani sam mogao samo da maštam. Danima sam čekao subotu i emisiju vreme sporta i razonode.. A onda kultni komentatori a ja se tresem pored radija kao da mi život zavisi od ishoda derbija. Kad se samo setim radosti posle pobede u finalu kupa 92/93. Partizan u tom periodu jači, Zvezda ostala bez prvog tima iz Barija.. Prvi meč dobili oni 1:0, revanš na Jna, svi očekuju laku pobedu..Mi pobedimo 1:0 i onda dobijemo na penale.
Kasnije sam odrastao, krenuo na utakmice ali taj period iz detinjstva i radio prenose nikad neću zaboraviti ( imao sam tada 6-7 god ). Današnji klinci nemaju taj osećaj, sve im je dostupno, servirano na tacni. Golove sam iz tog perioda memorisao kao bitne rođendane - jednostavno si morao da ih zapamtiš.
Tečo je bio okoreli grobar, sećam se da me je zvao telefonom da me zeza kad crno-beli daju gol. Nekada nisam hteo ni da se javim koliko mi je bilo krivo..
U godinama posle 2000 taj osećaj je malo izbledeo. Setim se malo Pjanovića, Ziginog basketa,plesa Prosinečkog pored klupe ali sigurno nije više ona euforija kao 90-ih..

Zoki

pre 8 godina

Prvo sećanje na derbi je 18- og maja 1974.Sve satelitske antene koje sada imam nisu ništa u odnosu na kultni Vreme sporta i razonode tada.Mladji citaoci neće poverovati da je tada od sporta jedino bio prenos fudbala subotom u pola 2 i košarke u 5.Sveta Vuković najavljuje derbi i legendarne Radivoja i Marka Markovića.Ja ne dišem a pred kraj Istatov brani Olji penal.Zvezda je povela a Boško Djordjevic izjednačio iz penala.Datum mi je ostao u sećanju jer je tog dana prošla štafeta kroz moje selo.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Давно,давно 70-их,играо се "дерби" на Маракани.Мрсе и једни и други,
по 20 м од центра.А,пок.Радивоје Марковић преноси на радију као да
пршти од фудбала.Тад је сваки трећи навијач носио транзистор на
текму.Зашто,немам појма,никад нисам провалио.И поче народ да скандира.Радивоје лаже,Радивоје лаже и наравно чује се у преносу.
Почело смејање,нико фудбал није ни гледао једно 10 минута.
(артиљерац, 22. februar 2016 21:45) # Link komentara

Sinovce, tranzistore su nosili da cuju rezultate sa ostalih utakmica. Mlad si ti, pa ne znas. Mobilni su se pojavili 1999. godine, a internet na njima jos kasnije. Pozdrav i zelim ti sve najbolje.

Milan Djokic - Soko

pre 8 godina

Bio vojnik u Bg-u od oktobra 83g do septembra 84g.gledao oba derbija i oba zavrsena 0-0,mislim da su ukupno tri zavrsena tim rezultatom,ali zato na leto igrala se neka TV liga prvaka ili tako nekako,na Marakani u sezoni godisnjih odmora bilo jedno 40.000gledalaca Zvezda dobila 4-0,Bankovic dao
cetvrti gol i dobio nevidjene ovacije i skandiranje.Sedeli na jugu nas trojica vojnika zvezdasa,radovali se i skakali kod svakog gola i niko nas nije nista pitao,osim koliko imamo do kraja vojske.Danas,kad se setim tog derbija imam utisak da se sve to desavalo u nekom drugom vremenu i na nekom drugom prostoru,koji nema nista zajednicko sa ovim danasnjim,ali to vec uveliko ispricana prica!
(danass, 22. februar 2016 23:08) # Link komentara

Ti si to nesto pomesao. "Partizan" nikada nije izgubio od "Crvene zvezde" u toj TV Ligi sampiona. Mada, poseteno napisano, bila je to rekreativna nastava. Nista bitno.