Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.02.2016.

20:00

Janković za B92: Nije mi bilo 'vau', znam ih od osme godine

U Crvenoj zvezdi je bio od malih nogu, pa mnogi imaju utisak da je odigrao mnogo više ’večitih derbija’ nego što u stvari jeste.

Izvor: JT

Autor: JT

Janković za B92: Nije mi bilo 'vau', znam ih od osme godine
Starsportphoto

Boško Janković bio je i ostao miljenik navijača i jedan od retkih fudbalera koji su redovno igrali u prvom timu, a mogu da se pohvale da nikada nisu poraženi u ’večitom derbiju’.

Za crveno-bele igrao je od 2002. do 2006. godine, s tim da je jednu sezonu proveo na pozajmici u Jedinstvu, pa je odigrao ukupno pet seniorskih duela sa Partizanom, od kojih je jedan bio u Kupu.

Na pitanje da li se seća svog prvog ’večitog derbija’, Janković je odmah odgovorio potvrdno.

Naravno, bilo je to na stadionu JNA, bio sam još klinac. Čini mi se da sam odigrao jedan minut. U tom trenutku sam se osećao normalno, nije bilo nikakve nervoze, pošto je utakmica već bila rešena. Već od sledećeg derbija sam igrao od početka i to je već bio drugačiji osećaj jer nije isto biti među startnih 11 i ući kasnije u igru na takvoj utakmici“, rekao je Boško za B92.

Pošto je od svoje osme godine bio u redovima Zvezde, Janković kaže da je drugačije doživljavao ’večiti derbi’ nego neki drugi igrači.

Pre ulaska u prvi tim sam išao na derbije, ali ne kao navijač. Dete sam Zvezde, u klubu sam od osme godine, pa sam igrao protiv Partizana u svim generacijama. Zato derbi nije za mene bio nešto za šta bih rekao da je ’vau’. Imao sam iskustva zahvaljujući igranju sa njima u mlađim kategorijama, pa se sve prenelo na prvi tim. Nije to bilo ostvarenje dečačkih snova, ali jeste bilo lepo igrati derbi, to je potpuno drugačija utakmica od ostalih“, naglasio je Janković.

Jankovićev skor u derbijima su dve pobede i tri remija, a od svih njih izdvaja se onaj koji je Zvezda dobila u polufinalu Kupa, kada su ’crveno-beli’ slavili sa 2:0 golovima Nikole Žigića i Radovana Krivokapića.

Malo ljudi uopšte ima takav utisak, ali ja sam odigrao mali broj derbija u Zvezdi. Slavoljub Muslin me je tokom jedne sezone poslao na pozajmicu, a već 2006. godine sam otišao u Maljorku. Četiri sam odigrao u prvenstvu, jedan u Kupu i znam da nijedan nisam izgubio, što mi je posebno drago“, istakao je Janković.

Iako je rekao da igranje ’večitog derbija’ za njega nije bio dečački san, priznaje da je jedva čekao priliku da pobedi najvećeg rivala.

To su bile najlepše proslave, definitivno, posebno za mene koji zaista volim Zvezdu. Jedva sam čekao da pobedimo Partizan kada sam došao u prvi tim, na velikoj sceni. Svaka pobeda u derbiju bila je posebna, svaki dobar rezultat je bio prilika za slavlje jer smo nekad i remijem sa njima dolazili do titule. Sigurno su to najlepše proslave koje mogu da se dožive“, otkriva Janković.

Pored beogradskog derbija, Janković je tokom karijere igrao još dva gradska derbija – u Đenovi i Veroni. Po njegovim rečima, samo duel između Đenoe i Sampdorije bi koliko-toliko i mogao da se poredi sa našim ’večitim derbijem’, a susret Verone i Kjeva nikako.

Bez lažne skromnosti i želje da dižem naš derbi, ali on je nešto posebno. Italijanski fudbal je na mnogo višem nivou nego srpski, ali takav derbi ne može da se doživi nigde. Derbi između Đenoe i Sampdorije podseća malo na naš jer se živi za taj dan, a o toj utakmici se priča nedeljama pre i posle nje. Lep je osećaj igrati ga, ali teško da može da se poredi sa osećajem kada sam igrao za Zvezdu i Partizan. Dueli Verone i Kjeva su derbi samo zato što su klubovi iz istog grada. Za Veronu navija 90 navijača iz grada, to bi bilo kao da igraju Zvezda i OFK Beograd, bez ikakvog potcenjivanja Kjeva, ali je takav odnos“, rekao je Boško Janković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve