Španija - SCG 1:1 - korak ka SP

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2005.

22:25

Default images

Fudbalska reprezentacija SCG igrala je u Madridu sa selekcijom Španije 1:1, čime je sačuvala prvo mesto u grupi 7 kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Španci su na stadionu Kalderon poveli golom Raula u 20. minutu, a konačan rezultat postigao je Mateja Kežman u 69. minutu.

Plavi su poslednjih deset minuta utakmice igrali sa igračem manje, zbog isključenja Igora Duljaja. Duljaj je isključen u 89. minutu, ali je Englez Grejem Pol meč produžio za osam minuta (iako je prvobitno pokazao da će nadoknaditi pet).

Pogodak za Špance je postignut posle odličnog centaršuta Šavija sa desne strane - Raul je uputio loptu glavom, a Duljaj i Jevrić nisu uspeli da blokiraju šut. Na taj način prekinuta je serija SCG, poslednje ekipe bez primljenog gola u kvalifikacijama.

Izjednačio je Mateja Kežman - Nikola Žigić je glavom spustio loptu ispred Kasiljasa, Stanković je uputio loptu ka golu, a Kežman je poslao u mrežu!

Dve utakmice pre kraja SCG ima 16 bodova, Španija je druga sa dva boda manje, a Bosna i Hercegovina ima 13 bodova.

Utakmica je donela dva potpuno različita poluvremena. U prvih 45 minuta selekcija SCG igrala je plašljivo, bez namere da ugrozi protivnički gol, što su Španci koristili i potpuno vladali situacijom.

Drugo poluvreme potpuno je promenilo situaciju na terenu, a više dobrih prilika u nastavku imali su fudbaleri u belim dresovima, koji su u većini vremena kontrolisali teren.
Reuters
Promenu je donelo uvođenje Nikole Žigića umesto Saše Ilića na poluvremenu. Centarfor Crvene zvezde dobio je sve skok duele na obe polovine terena; sa druge strane, on je značajno rasteretio Mateju Kežmana, koji u prvom poluvremenu nije dobio nijednu loptu, a u drugom je igrao odlično.

U finišu utakmice selekcija SCG odlično se branila, iako je nadoknadu igrala sa igračem manje. Španci su u tim trenucima bili krajnje brzopleti i nijednom nisu ozbiljno ugrozili Jevrića.

Pre pogotka Raula Gonsalesa Španci nisu stvorili stoprocentnu šansu, ali je posle toga selekcija SCG potpuno izgubila orijentaciju na terenu i prava je sreća što je do poluvremena ostalo samo 1:0. U 35. minutu, posle centaršuta Asiera del Orna Raul je pogodio stativu.

U nastavku promena je bila očigledna od starta – Žigić je u 47. minutu dobio prvi skok duel sa Pujolom, čime je nagovestio otvoreniju igru našeg tima. Kežman se više nije suočavao sa tri protivnika, posle čega je postao veoma aktivan a i gužva u veznom redu je smanjena, pa se lopta lakše kretala.

Golu SCG u nastavku najviše je pretio – Mičel Salgado. Dva njegova prodora (tokom kojih niko nije pokazivao želju da ga napadne) završena su opasnim situacijama pred golom Jevrića, ali su Španci izgledali jednako smušeno u napadu kao i u prethodnim mečevima kvalifikacija.

Na drugoj strani viđeno je nekoliko poluprilika (blokirani šut Stankovića, faul nad Đorđevićem na 18 metara u izglednoj šansi i Krstajićev šut posle kornera odmah pored stative), kao i stopostotna šansa u 84. minutu – Kežman i Žigić su izvanredno izbacili celu odbranu protivnika u kontri, Zvezdin napadač je poslao loptu za igrača Atletika prejako, pa Kežman nije mogao lepo da je zahvati i ubaci u praznu mrežu.
Reuters
U finišu viđeno je ono na šta su svi navikli u duelima sa Špancima. Prljavi udarci, padanje u svakoj prilici, skandalozno ponašanje publike i pristrasni sudija. Grejem Pol direktno je odgovoran za to što je SCG završila meč sa igračem manje.

Englez u 88. minutu nije prekinuo meč zbog dva vezana faula nad napadačima SCG (Žigić zbog povrede morao da izađe), a pošto ni Španci nisu ni pomislili na fer-plej, Duljaj je uzeo pravdu u svoje ruke i brutalnim startom zaradio crveni karton. Međutim, Pol šest minuta kasnije nije postupio isto u situaciji, kada je Marćena, besan zbog izgubljene lopte saigrača, grubo startovao na Nenada Kovačevića, ali nije dobio drugi žuti karton.

Ipak, to nije uticalo na igru, a SCG je sačuvala odličnu poziciju u grupi, pred poslednja dva meča. Uz dva boda prednosti, “plavi” sada imaju i prednost u međusobnim duelima sa Španijom (gol u gostima).

Stadion: Visente Kalderon. Gledalaca: oko 55.000. Sudije: Grejem Pol, Glen Brajan Tarner, Filip Ričards Šarp (Engleska). Žuti kartoni: Španija: Šabi Alonso, Asier Del Orno, Karlos Marćena. SCG: Ognjen Koroman, Predrag Đorđević, Igor Duljaj. Crveni kartoni: Igor Duljaj.

Španija: 1-Iker Kasiljas, 2-Mičel Salgado, 5-Karlos Pujol, 6-Karlos Marćena, 3-Asier Del Orno, 17-Hoakin (22-Luis Garsija), 8-Šavi, 14-Šabi Alonso, 11-Visente (19-Alberto Luke), 10-Fernando Tores (21-Raul Ramudo), 9-Raul.

SCG: 1-Dragoslav Jevrić, 6-Goran Gavrančić, 5-Nemanja Vidić, 20-Mladen Krstajić, 3-Ivica Dragutinović, 4-Igor Duljaj, 10-Dejan Stanković, 22-Saša Ilić (19-Nikola Žigić (16-Nenad Kovačević)), 7-Ognjen Koroman (15-Miloš Marić), 11-Predrag Đorđević, 8-Mateja Kežman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

427 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: