Nova vest
Fudbal

Petak, 04.07.2014.

17:30

Nemačka prvi polufinalista!

Reprezentacija Nemačke prvi je polufinalista Svetskog prvenstva u Brazilu, pobedom nad Francuskom 1:0.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Dve fudbalske velesile su razočarale brojne navijače igrom, a meč je rešen iz prekida u prvom poluvremenu kada je Mats Humes glavom prosledio centaršut Tonija Krosa u mrežu.

Nemci će u polufinalu u Belo Horizonteu igrati protiv boljeg iz duela u kojem se od 22h sastaju domaćin Brazil i Kolumbija.

Meč na Marakani nije opravdao očekivanja od polufinalista. Da li zbog pritiska ili velike vlažnosti vazduha oba tima su odigrala loše, a presudio je jedan detalj.

Nemci su u potpunosti kontrolisati ritam igre, dominacijom u veznom redu, dok su Francuzi do gola rivala stizali uglavnom nakon grešaka igrača "Elfa".

Ipak, već u 13. minutu Nemačka je stigla do vođstva iz prvog šuta u okvir gola rivala. Toni Kros je ubacio loptu iz slobodnog udarca sa 40-ak metara sa leve strane na peterac, tamo je Mats Humels bio jači u duelu od Rafaela Varane i vrhom glave loptu samo prosledio u dalji ugao.

Bio je ovo drugi gol štopera Borusije na Svetskom prvenstvu, pa je najbolji strelac među defanzivcima. Oba puta kada je defanzivac Nemačke dao dva gola na SP, "Panceri" su bili šampioni (1974, 1990).

U nastavku meča Nemci su umirili ritam igre, da bi tek deset minuta pre poluvremena Francuzi ugrozili gol rivala. Prvo je Manuel Nojer sjajno intervenisao nakon šuta Valbuene, lopta se odbila do Benzeme koga je izblokirao Humels.

U istom ritmu nastavljeno je drugo poluvreme, Nemci su snažnim pritiskom u sredini terena potpuno razbili igru Francuske. Tek pola sata pre kraja "trikolori" uspevaju da zaprete konačno Nojeru, ali golman Bajerna lako hvata loptu nakon šuta Varanea glavom.

Desetak minuta kasnije Tomas Miler je imao odličnu šansu da duplira prednost Nemaca, ali je lopta završila pored stative. Osam minuta pre kraja Andrea Širle propušta zicer za pobedu. Rezervista je ostao sam u kaznenom kada mu je stigla lopta sa leve strane, mogao je da bira gde će da šutira, ali je on izabrao u Iga Lorisa.

Nije mogla Francuska da pronađe put do gola Nemačke sve do poslednjih sekundi nadoknade vremena, kada Karim Benzema sjajnim driblingom vara svoje čuvara i dobija otvoren prostor za šut sa leve strane, snažno gađa, ali fantastični Nojer opet brani i odvodi Nemačku u polufinale.

Tok meča možogli ste da pratite u LiveBlogu B92, u kojem možete učestvovati tvitovima na hashtag #B92Brazil, ili šaljući komentare na ovu vest.

Šta se sve dešavalo na Mundijalu do sada mogli ste prethodnih dana da čitate u dve teme Vladimira Novakovića, Analiza Mundija – Vol. 1 Ludo i brzo, te Vol. 2 Bivši I budući šampioni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve