Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.07.2014.

17:18

Argentina u 117. minutu do četvrtfinala

Reprezentacija Argentine sedmi je učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva. Argentinci su golom Anhela di Marije u 117. minutu pobedili Švajcarsku 1:0.

Izvor:

Autor:

Default images

Bio je to četvrti meč osmine finala koji je došao do produžetaka i drugi koji se u njima završio. Argentinci u četvrtfinalu čekaju pobednika meča Belgija - SAD.

Obe ekipe imale su mnogo prilika da meč reše i u regularnih 90 minuta, a u 121. minutu Džemailji je pogodio stativu, a posle odbitka poslao loptu odmah pored gola.

Selekcije Argentine i Švajcarske su se sedam puta, a ni u jednom slučaju Južnoamerikanci nisu doživeli poraz, ostvarili su pet pobeda i dva remija, uz ukupnu gol razliku 15:3.

Preostali meč osmine finala na programu je od 22 časa na Areni Forta Nova u Salvadoru, a sastaju se Belgija – SAD.

Duel na Sao Paulo Areni nije nam doneo spektakularan fudbal, ali smo videli veliki broj šuteva, bezbroj centaršuteva, stativu u 121. minuta, kao i sjajan šut Anhela Di Marije vredan trijumfa.

Počelo je čvrsto s obe strane, igralo se uglavnom na sredini terena, uz veliki broj 'sitnih' faulova. Argentina je bila ta koja je prva preuzela inicijativu i pokušavala da stigne do gola, ali u prvih pola časa igre nije uspela da pogodi okvir gola Dijega Benalja. Prednjačili su raspoloženi Anhel di Marija i Lionel Mesi, ali je odbrana Švajcarske uspevala da zadrži nalete.

Drugi deo prvih 45 minuta pripao je 'Sajdžijama', koje su u dva navrata mogle da stignu do prednosti i daju meču potpuno drugačiji tok. Najpre je Stefan Lihštajner sjajno prevario dvojicu čuvara na desnom boku i pronašao usamljenog Granita Džaku na deset metara od gola, ali je veznjak Mehengladbaha šutirao pravo u Serhija Romera.

Usledio je novi pritisak Argentine, koji su Švajcarci ponovo uspešno odbili, da bi nekoliko minuta pre odlazak na poluvreme nonšalanti Josip Drmić prokockao najbolju priliku na meču.

Švajcarci su odigrali divnu kontru u tri poteza, Đerdan Šačiri je sjajnom dijagonalom izbacio Drmića samog ispred gola Argentine, da bi napadač Nirnberga, neobjašnjivo, pokušao da lobuje Romera. Golman Argentine ostao je na petercu i samo rutinski uhvatio 'lob' Drmića. Do kraja poluvremena nije bilo više uzbuđenja, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Start drugog dela igre doneo nam je još sporiju igru nego na početku meča, ali su Argentinci, ovoga puta, ubrzo preuzeli kontrolu i počeli bukvalno da opsedaju gol Benalja. Dovoljno je reći da su Gaučosi u regularnih 90 minuta centrirali preko šesdeset puta, ali nijedan od tih centaršuteva nije pogodio 'metu'.

Pokušavali su Argentinci na sve načine da stignu do gola, ali su im svi napadi išli uglavnom preko bokovo što su Švajcarci udvajanjima uspeli da zaustave. Poslednih 25. minuta susreta gledali smo 'viktorije' ispred gola Benalja. Iguain je pokušao glavom, Roho šutem sa distance, tukli su i Mesi, Di Marija, Laveci, ali je golman 'Sajdžija' iz svih duela izlazio kao pobednik.

U samom finišu, Švajcarci su uspeli da se oslobode pritiska i pokušali da stignu po gola vrednog prolaza, ali nisu uspeli da stvore ozbiljniju šasnu. Ništa se značajnije nije promenilo ni na startu produžetaka, Gaučosi su nastavili sa napadima, ali je Benaljo i dalje nalazio rešenja za pokušaje protivničkih igrača.

Kako se drugi produžetak bližio kraju, tempo meča je sve više opadao, pa su jedanesterci bivali sve izgledniji. Međutim, tako nisu mislili Lionel Mesi i Ahnel di Marija.

Igrao se 117. minut kada je Stefan Lihštajner pogrešio na svojoj polovini, lopta je stigla do Mesija koji je povukao kroz razređenu odbranu Švajcaraca. Nanizao je nekoliko čuvara, stigao do kapice šesnesterca i, kada su svi očekivali udarac, znalački je odložio loptu do zahuhtalog Di Marije – koji iz desnog roglja kaznenog, preciznim udarcem po zemlji, pogađa dalji ugao gola Benalja.

Stadion je eksplodirao, kompletna ekipa Argentine burno je proslavila pogodak, ali je malo falilo da im se opuštenost obije o glavu. Najpre je Garaj nepotrebno srušio Šačirija u drugom minutu nadoknade, ali je igrač Bajerna pogodio samo zid. Ipak, prava drama usledila je u preostalih 120 sekundi.

Švajcarci su izborili dva vezana kornera, ispred gola svog kolege našao se i Benaljo, ali je Blerim Džemaili sa samo metar i po razdaljine – pogodio stativu. Da stvar bude još gora, lopta se od stative odbila opet od njega, završivši opet pored gola.

Tekstualni prenos meča kao i svakoga dana mogli ste da pratiti na našem LiveBlogu, komentarisati na društvenim mrežama uz hešteg #B92Brazil. Najzanimljiviji komentari naći će se na blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve