Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.06.2014.

13:34

Dan XIX: Evropa protiv Afrike

U ponedeljak se igraju još dva meča osmine finala Svetskog prvenstva, sastaju se Francuska Nigerija i Nemačka Alžir.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U ovom evropsko-afričkim duelima favoriti su jasni, "Galski petlovi" i "Panceri" ne bi trebalo da imaju previše problema.

Međutim, afričke selekcije bez ikakvog pritiska i prilagodljivije na teške vremenske uslove u Brazilu nisu bez šansi.

U jedinom dosadašnjem međusobnom duelu Nigerijci su savladali Francuze minimalnim, rezultatom. Dva gola koja su postigli Argentini pokazuje da ni u Braziliji neće biti potpuni autsajderi.

"Ovaj tim Nigerije je snažan, fizički sjajan. Odbrana je odlično organizovana, a imaju kvarter veoma brzih napadača. Tu je i veoma vešti Musa. Očekujem težak meč. Nigerijcima više odgovara ova vrućina, mada dosta njih igra u Evropi", rekao je selektor Francuske Didije Dešam.

Ključni duel na ovom meču mogao bi biti okršaj Antoana Grizmana i Efe Embrouza, dok Nigerija najviše zavisi od posla koji u veznom redu uradi Džon Obi Mikel protiv kreativnih Francuza.

Tradicija je protiv Francuza, izgubili su dva od poslednja tri meča sa afričkim timovima na SP, od Senegala 2002. i Južne Afrike 2010, dok Nigerijci redovno postižu golove evropskim selekcijama na Mundijalima.

Nešto lakši posao od Francuza očekuje Nemce, mada su izgubili oba prethodna okršaja sa Alžircima.

"Zagočaće nam život, ne smemo da izgubimo nijedan duel, niti da napravimo neku grešku. Ne smemo da primimo gol. Moramo biti koncentrisani i igrati agresivno. Možda igramo protiv male fudbalske zemlje, ali znamo koliko mogu, videli smo to u grupnoj fazi. To je tim koji će se boriti za život", rekao je kapiten Nemačke Filip Lam.

Alžir ima motiv više, 1982. su "Pustinjske lisice" savladale Zapadnu Nemačku na SP, ali su Nemci u dogovoru sa Austrijom pobedom eliminisali rivala. To im ova afrička selekcija nikad nije zaboravila.

Sve četiri selekcije u svojim redovima imaju igrače islamske veroispovesti, videćemo da li je na nekoga loše delovao eventualni ramazanski post.

Osmina finala SP:
18:00 Francuska – Nigerija (Brazilija)
22:00 Nemačka –Alžir (Porto Alegre)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve