Nova vest
Fudbal

Nedelja, 29.06.2014.

21:30

Kostariki triler sa tačke, istorija i četvrtfinale!

Reprezentacija Kostarike napravila je najveći uspeh u istoriji, pošto je u dramatičnom meču osmine finala Mundijala savladala Grčku posle penala 1:1 (5:3).

Izvor:

Autor:

Default images

Uspeh 'Tikosa' je još veći jer su poslednjih sat vremena igrali sa igračem manje, ali su požrtvovana igra i fantastični golman Kejlor Navas doneli trijumf.

Posle 120 minuta nije bilo pobednika, Kostarika je povela, ali je Papastatopulos izjednačio u poslednjim trenucima meča. Navas zatim brani šut Gekasu, a Umanja donosi svom timu istoriju!

Kostarika će se za polufinale boriti sa selekcijom Holandije, koja je tek u finišu meča uspela da preokrene rezultat, a junak trijumfa bio je Klas-Jan Huntelar.

Susret selekcija iz Centralne Amerike i Evrope doneo nam je ono što su svi očekivali. Tvrdu i strpljivu igru, puno faulova na sredini, ali se sve to promenilo u 66. minutu. Tada je štoper 'Tikosa' Oskar Duarte zaradio drugi žuti karton, iz isto toliko faulova, međutim, Grci u preostalih sat vremena nisu stigli do prokreta.

Po šampione Evrope iz 2004. godine kobna je bila četvrta serija jedanesteraca, Navas je odbranio šut Teofanisu Gekasu, da bi zatim Umanja savladao Karnezisa za veliko slavlje.

Kostarikanci su tako popravili rezultat iz Italije '90, kada ih je Bora Milutinović predvodio do osmine finala. Takođe, Kostarika je prva selekcija, od SAD iz Japana i Južne Koreje, iz KONKAKAF zone koja je ušla među osam najboljih na svetu.

Na samom startu susreta zanimljiva scena, na centru su se našli kapiteni dveju selekcija, saigrači iz Fulama – Brajan Ruis i Jorgos Karagunis.

Kostarikanci su bolje otvrili meč, imali loptu u svom posedu u uvodnim minutima, ali su delovali pasivno pa nisu uspeli ozbiljnije da zaprete. Grčka je nedugo zatim preuzela kontrolu i počela da preti, uglavnom preko bokova, ali ni oni nisu uspevali da pogode barem okvir gola. Jedan od ključnih momenata susreta dogodio se u 42. minutu, kada je Duarte zaradio prvu javnu opomenu, da bi 120 sekundi kasnije Dimitris Salpingidis promašio sjajnu šansu.

Tačnije, sjajan je bio Kejlor Navas. Holebas je povukao kontru i pronašao iskusnog napadača na drugoj stativi, ovaj je šutirao iz prve – a Navas kolenom izbacio loptu u aut. Do kraja poluvremena nije bilo više šansi, pa se na odmor otišlo bez golova i šuta u gol (0/6).

Nastavak nam je doneo ofanzivu Grka, ali su 'Tikosi' bili ti koji su prvi stigli do vođstva. Neumorni Džoel Kembel je vukao loptu i proigrao Bolanjosa na levom boku, da bi veznjak odložio loptu na ivicu kaznenog, do kapitena Ruisa. Prekaljeni centarfor je primetio da je Karnezis zaostao na prvoj stativi i divnim i preciznim udarcem plasirao loptu u mrežu. Bio je to prvi šut u okvir gola Kostarike.

Samo tri minuta kasnije moglo je da bude 2:0, ali je sudija VIlijams prevideo igranje rukom Vasilisa Torosidisa (na veoma sličan način kao Nemanja Vidić pre četiri godine u JAR).

Ekipa Fernanda Santosa delovala je izgubljeno posle primljenog gola, da bi selektor uvođenjem Kostasa Mitroglua pokušao nešto da promeni. Međutim, za to se potrudio nesrećni Oskar Duarte u 66. minutu.

Holebas mu je zadavao previše problema po levoj strani, pa je štoper Kostarike bio prinuđen da ruši zahuhtalog Grka, a arbitar mu je bez razmišljanja pokazao crveni. Od tog trenutka krenula je ultraofanziva Grčke, pokušavala su na sve načine, ali im je nedostajalo koncentracije u završnici. I kada su uspevali da pogode gol, Navas je bio neprelazan.

Ipak, Grci kao Grci, nastavili su da 'kidišu' sve do poslednjeg minuta, da bi im se to ponovo isplatilo. Dugo je trajala akicija Helasa u nadoknadi vremena, Gekas je šutriao iz okreta, Navas kratko odbio, a Sokratis Papastatopulos zakuzao loptu u mrežu. Bio je to prvi pogodak koji su Kostarikanci primili iz igre za, ispostaviće se, 390 minuta fudbala. Produžeci.

Nastavila je Grčka u istom ritmu, pritiskali su sa svih strana od starta dodatnih pola sata, ali su i dalje sve uspevali da upropaste pre ulaska u kazneni. Najbolju priliku da sve reši i izraste u junaka imao je Kostas Mitroglu, posle kontre "5 na 2", ali se loše snašao.

Pristupilo se izvođenju penala, a seriju je otvorio Bolanjos sigurnom realizacijom. Odgovorio mu je Mitroglu na isti način, da bi zatim pogađali Ruis i Gonsales sa jedne, i Holebas i Lazaros sa druge.

Džoel Kembel je hladnokrvnom egzekucijom doneo novu prednost svojoj ekipi, da bi zatim loptu uzeo Teofanis Gekas. Dobro je gađao, želevši da pogodi gornji desni ugao gola Navasa, igrača utakmice, ali ga je golman Tikosa pročitao i odbranio penal.

Očekivanja nacije pala su na defanzivca domaće Saprise – tridesetjednogodošnjeg Mihaela Umanju. Iako bekovi ne važe za dobre izvođače prekida, Umanja je bio vrlo siguran i snažnim šutem ispisao nove stranice fudbalske istorije svoje zemlje.

Kostarikanci su tako nastavili svoju bajku, na tom putu su iza sebe ostavili tri prvaka sveta – Engleze, Urugvajce i Italijane. Mogu li do nove senzacije preko Holanđana?

Meč sa Parambuko Areni u Risifeu mogli ste da pratite na našem LiveBlogu i učestvujte u diskusiji pomoću heštega #b92brazil na društvenim mrežama ili putem komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve