Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2014.

21:45

Grupa C: Samaras odveo Grke u istoriju!

Reprezentacija Grčke je ponovo zapanjila ceo svet, pošto je golom Jorgosa Samarasa u drugom minutu nadoknade stigla do pobede i osmine finala.

Izvor:

Autor:

Default images

Obala Slonovače imala je prolaz u svojim rukama, ali je Sio neoprezno zakačio Samarasa, koji je posle sam pretvorio penal u istorijski trijumf – 2:1 (1:0).

Prethodno je svoj tim u vođstvo doveo Andreas Samaris u poslednjem minutu prvog poluvremena, da bi Vilfred Boni dvadesetetak minuta pre kraja susreta izjednačio, ali je Samaras to poništio.

Grci su se prvi put u istoriji plasirali među 16 najboljih ekipa sveta, sprečivši 'Slonove' da učine isto.

U drugom meču grupe, Kolumbija je overila prvo mesto u grupi, upisavši i treču pobedu, ovoga puta ubedljivu protiv Japana – 4:1 (1:1).

Južnoamrikanci su uspeli da izađu na kraj sa ofanzivnim i agresivnim Japancima, na kraju slavivši ubedljiv trijumf. Samuraji su bolje otvorili meč, imali nekoliko dobrih prilika, ali se istakao odlični Ospina.

Trud svoje reprezentacije upropastio je Kono, kada je u 17. minutu nepotrebno srušio Ramosa u šesnestercu. Odgovornost je preuzeo Kuadrado i bez problema savladao Kavašimu. Japanci nisu pali, nastavili su sa napadima, da bi u poslednjim trenucima prvog dela igre Okazaki divno pogodio glavom za 1:1.

Kolumbijci su u nastavak ušli agresivnije, a novo vođstvo donosi im Džekson Martines u 55. minutu. Opet se Japanci nisu predali, pokušavali su na sve načine da izjednače, i održe nadu o eventualnom izlasku iz grupe, ali je Ospina bio nesavladiv. Kazna stiže u 82. minutu, drugim pogotkom napadača Porta, da bi Džejms Rodriges divnim lobom stavio tačku na meč.

I na ovom meču desio se istorijski momenat, jer je Farid Mondragon, zamenivši Ospinu u 85. minutu, postao najstariji igrač u istoriji Mundijala (43 godine i tri dana.

U osmini finala očekuje nas još jedan derbi Južne Amerike, je će rival Kolumbiji biti selekcija Urugvaja.

Iako ih mnogi kritikuju zbog načina igre, smatrajući da svojim defanzivnim pristupom 'urušavaju' lepotu fudbala, Grci ponovo mogu da kažu da cilj opravdava sredsto. Prvaci Evrope iz 2004. godine pred poslednje kolo nisu postigli niti jedan gol, uz tri primljena, ali su zahvaljujući jedinom šutu Jorgosa Samarasa na turniru – prvi put u istoriji obezbedili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva.

U uvodnim minutima igralo se otvoreno na obe strane, da bi Grci svesno prepustili kontrolu 'Slonovima' i čekali šansu. Jaja Ture je uz Žervinja bio najagilniji u ekipi Obale Slonovače, da bi posle dvadesetak minuta igre prokockao odličnu šansu. Ostao je na nogama, prošavši nekoliko igrača, ali je umesto šuta sa ivice kaznenog, odlučio da proigra Drogbu, prejako.

Grci su uglavnom pretili posle prekida i kontri, da bi Holebas ozbiljno zatresao prečku gola Barija, posle sjajne akcije u tri poteza. Ipak, ono što je on propustio, rezervista Samaris nije. Napadač Olimpijakosa zamenio je povređenog Konea već u 12. minutu, da bi u samom finišu doneo prednost svom timu.

Tiote je katastrofalno pogrešio, a Samaras pokupio loptu i proigrao Samarisa. Ovaj mirno prima loptu, čeka da Bari padne, i šalje je u mrežu.

Krenuli su izabranici Sabrija Lamušija ofanzivno od prvog minuta nastavka, ali su opet Grci bili opasniji. Strašan šut Gekasa Bari odbija u korner, dok 'raketu' Karagunisa zaustavlja prečka. Poslednja u nizu šansi za Grke desila se posle prodora Salpingidisa, ali nikoga nije bilo u petercu. 'Slonovi' su krenuli u novi nalet, pojačani Vilfredom Bonijem, a upravo je napadač Svonsija bio precizan u 74. minutu. Žervinjo je prošao po levom boku, ušao u šesnesterac i savršeno odložio loptu do Bonija – koji je unutrašnjom smešta u gol.

Činilo se da će Obala Slonovače prvi put u istoriji u drugu rundu, ali je onda sudija duel Sija i Samarasa okarakterisao kao penal. Zamahnuo je napadač Grčke da šutne, Sio krenuo pa stao, a Samaras se našao na zemlji.

Sudija je pokazao na belu tačku, Samaras se oglušio na najstarije fudbalsko pravilo, i odveo svoj tim u istoriju. Iz svog prvog šuta na gol za 270 minuta na terenu.

Grci će za prolaz među osam najbolji igrati sa Kostarikom.

Grupa C:
Japan – Kolumbija 1:4 (1:1)
Okazaki 45 - Kuadrado 17, Martines 55, 82, Rodriges 90
Grčka – Obala Slonovače 2:1 (1:0)
Samaris 42, Samaras 90+2(p) - Boni 74

Tabela:
1. Kolumbija 3 3 0 0 9:2 9
2. Grčka 3 1 1 1 2:4 4
3. Obala Slonovače 3 1 0 2 4:5 3
4. Japan 3 0 1 2 2:6 2

U popodnevnim mečevima, Kostarikanci i Engezi se nisu previše istakli, dok je dosta zanimljiviji bio duel u Natalu. Luix Suares je ponovo ugrizao protivnika, a, nažalost, ponovo je najslabiji pojedinac bio sudija.

Tekstualni prenos mečeva, kao i svakoga dana, ste mogli da pratiti na Live blogu B92, i aktivno učestvovati kroz komentare na društvenim mrežama, uz hešteg#B92Brazil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve