Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.06.2014.

17:37

Belgija u finišu do pobede i osmine finala

Fudbaleri Belgije pobedili su Rusiju sa 1:0 (0:0) u drugom kolu H grupe Mundijala i tako je obezbedila plasman u drugu fazu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Čovek odluke bio je Divok Origi, koji je u 88. minutu na asistenciju Azara postigao odlučujući pogodak. Origi je sa 19 godina i 65 dana postao najmlađi strelac za Belgiju u istoriji svetskih prvenstava.

Belgija sada ima šest bodova, a Rusija samo jedan i u poslednjem kolu biće joj neophodna pobeda nad Alžirom kako bi imala šansu da prođe dalje.

Selektor Belgijanaca Mark Vilmots ponovo je pogodio izmenama – na prošlom meču strelci su bili rezervisti Felaini i Mertens, a sada je ulogu heroja preuzeo Origi, momak koji nastupa za francuski Lil.

U 88. minutu Azar je na levoj strani promešao protivničku odbranu i ostavio mu loptu na sedam metara od gola, a Origi je imao vremena da je primiri i da je pošalje iza leđa Akinfejeva.

Ne računajući poslednjih deset minuta i kratak interval tokom prvog poluvremena, uglavnom smo gledali dosadnu utakmicu i igru na sredini terena.

Na početku meča kod Belgijanaca je najagilniji bio Mertens, a Rusi su uglavnom pretili preko Fajzulina iz daljine. Najbolju šansu za Ruse na utakmici imao je Kokorin u 44. minutu – Glušakov je centrirao sa leve strane, 23-godišnji Kokorin bio je potpuno sâm na šest metara od gola, ali je glavom poslao loptu pored gola.

Očekivali smo žešžu borbu u drugom poluvremenu, ali umesto toga smo dobili uspavanku. Bukvalno ništa vredno spomena nije se dogodilo sve do 81. minuta, kada su Rusi spojili nekoliko lepih dodavanja, a Ješčenkov šut sa ivice kaznenog prostora završio je metar pored desne stative.

To kao da je trgnulo Belgijance, koji u 84. minutu umalo postižu gol – Miraljas je lukavo izveo slobodni udarac sa ivice kaznenog prostora, po zemlji i u golmanov ugao, ali lopta je završila na stativi.

To je bio uvod u već opisani ključni momenat i pogodak Divoka Origija, koji je postao prvi tinejdžer koji je dao gol na SP još od 2006. godine i gola Lea Mesija Srbiji. U finišu je Belgija mogla i da duplira prednost, ali je Miraljas slabo šutirao u odličnoj situaciji.

Uprkos pobedi, selektor Mark Vilmots ima razloga za brigu – štoper Vermalen povredio se i morao je da napusti igru posle pola sata, a njegov prvi napadač Romelu Lukaku ponovo je bio neprimetan i zamenjen je sredinom drugog poluvremena.

Belgija: Kurtoa, Alderveireld, Vermalen (Fertongen 31), Kompani, Van Bujten, Vitsel, De Brujne, Felaini, Lukaku (Origi 57), Azar, Mertens (Miraljas 75).
Rusija: Akinfejev, Kozlov (Ješčenko 62), Ignaševič, Kanunikov, Glušakov, Kokorin, Berezutski, Šatov (Dzagojev 83), Samjedov (Keržakov 90), Fajzulin, Kombarov.

Duel dve reprezentacije mogli ste da pratite na našem Live blogu. Učestvujte u diskusiji na našim blogovima pomoću heštega #b92brazil na društvenim mrežama ili nam šaljite komentare. Najzanimljiviji komentari naći će se na blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve