Nova vest
Fudbal

Petak, 20.06.2014.

17:45

Kostarika preko Italije u osminu finala!

Reprezentacija Kostarike napravila je novu senzaciju na Mundijalu, pošto je pobedom protiv Italije 1:0 (1:0) obezbedila plasman iz grupe D u osminu finala.

Izvor:

Autor:

Default images

Selekcija iz Centralne Amerike je posle Urugvaja savladala i 'Azure', pa je kolo pre kraja obezbedila plasman među 16 najboljih na svetu.

Jedini gol na tvrdom meču u Resifeu postigao je Brajan Ruiz u samom finišu prvog poluvremena. Žunior Dias je fenomenalno centrirao na drugu stativu, a Ruiz zakucao loptu od prečku u gol Đanluiđija Bufona.

Kostarika se ovim trijumfom osamila na čelu grupe sa šest bodova, pa će Italija i Urugvaj 24. juna u Natalu u međusobnom okršaju odlučiti ko će kao drugi u eliminacionu fazu. Azuri se nalaze u nešto boljoj situaciji, jer im i remi donosi prolaz. Za Engleze je Mundijal završen u grupnoj fazi, prvi put od 1958.

Horhe Luis Pinto postavio je odličnu taktiku protiv četvorostrukih prvaka sveta, potpuno netralisavši sredinu terena Azura, a veliki posao uradila je i odbrana. Defanzivci Kostarike 'uhvatili' su protivničke igrače čak deset puta u nedozvoljenim pozicijama.

Takođe, 'Tikosi' su prvi put od Mundijala u Italiji 1990. godine, kada ih je sa klupe predvodio legendarni Bora Milutinović, uspeli da se domognu druge faze, i to u konkurenciji tri bivša prvaka sveta, a ujedno su prekinuli seriju Italije od 15 mečeva na SP na kojima su dali gol.

Italija je imala loptu u svojim nogama tokom većeg toka meča, ali su Kostarikanci visokim presingom i udvajanjima uspeli da neutrališu posed protivnika i učine ga neupotebljivim. Ipak, Andreu Pirla je gotovo nemoguće čuvati, a najviše razloga za žaljenje posle neuspeha imaće Mario Baloteli.

Legendarni veznjak je najpre, na sredini prvog poluvremena, poslao fenomenalan pâs sa preko 50 metara, da bi lob 'Super Marija' završio preko Navasa, ali i pored gola. Napadač MIlana imao je novu šansu več u sledećem napadu ali se istakao golman Kostarike.

Ponovo je Pirlo bio inicijator, da bi Baloteli uhvatio vojel s kapice, pravo u Navasa.

Preuzela je Kostarika inicijativu u poslednjih pet minuta, a u 43. minutu oštećena je za čist penal. Dvojica defanzivaca Italije nepropisno su zautavila Džoela Kembela, ali je sudija iz Čiela ostao 'nem'. Ipak, pravda je zadovoljena samo minut kasnije, Žunior Dias poslao je fenomenalan centaršut na drugu stativu, a prekaljeni Brajan Ruis je zakucao od prečku u gol Italije.

Pokušao je Čezare Prandeli uvođenjem Antonija Kasana, i kasnije Lorenca Insinjea i Alesija Čerčija, da promeni tok meča, ali nije uspeo u tome. Kostarikanci nisu menjali način igre ni u nastavku, još više su se zatvorili i čekali priliku, a Azuri nisu imali rešenja za agilnu odbranu.

Jedine prilike koje su uspeli da kreiraju bile su posle prekida, ali se ništa značajnije nije dešavalo ispred gola Navasa.

Meč ste mogli pratite na našem Live Blogu, kao i da učestvujte u diskusiji pomoću heštega #b92brazil na društvenim mrežama ili nam šaljite komentare. Najzanimljiviji komentari naći će se na blogu.

Raspored devetog dana Mundijala:

ItalijaKostarika (Resife) 0:1 (0:1)
21:00 ŠvajcarskaFrancuska (Salvador)
00:00 HondurasEkvador (Kuritiba)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve