Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.06.2014.

20:45

Vargas i Aranguis poslali Španiju kući!

Španija neće biti u mogućnosti da brani titulu prvaka sveta, jer je porazom od Čilea 2:0 (2:0) izgubila i teoretsku šansu da se domogne osmine finala.

Izvor:

Autor:

Default images

'Furija' nije ličila na sebe, iako je kontrolisala posed, napadala je bezidejno – što su Čileanci pametno iskoristili i iz dve šanse došli do naredne faze.

Južnoamerikanci su poveli posle fenomenalne kontre u tri poteze, a egzekutor je bio Eduardo Vargas. Dva minuta pre odlaska na odmor, Sančes šutira a Čarls Aranguis iz odbitka postavlja konačan rezultat.

Program sedmog dana otvoren je na spektakularan način, Holandija je, u prvom meču grupe B, posle preokreta uspela da savlada raspoloženu Australiju i upisala nova tri boda.

Reprezentacija Španije posle tri vezana velika trofeja neće biti u prilici da brani titulu osvojenu pre četiri godine u Južnoj Africi, i to potpuno zasluženo. Nije Furija uspela da se oporavi od šoka iz prvog kola protiv Holandije (5:1), a sa dva primljena gola protiv Čilea došli su do ukupno sedam. Jedan više nego na sva tri pohoda na titule zajedno (EP, SP, EP)!

Visente Del Boske odlučio se da posle šest godina, i meča sa Grčkom u junu 2008, da na zvaničnom meču na klupi ostavi Šavija Ernandesa. Iako je bilo primetno da legenda svetskog fudbala nedostaje na terenu, stiče se utisak da se ništa dramatično ne bi promenilo da je bilo obrnuto.

Furija je nametnula svoj stil igre, čuvala loptu, ali su Čileanci, u formaciji sa dva zadnja vezna, odlično pritiskali ofanzivce Španije. Južnoamrikanci su čekali šansu iz kontre, da bi u 21. minutu iskoristili prvu koja im se ukazala. Sančes je povukao kontru i proigrao Aranguisa na desnom krilu, ovaj je uspeo da je pošalje na peterac pored dvojice igrača do Eduarda Vargasa – koji divno 'laže' Ikera Kasiljasa i šalje loptu u mrežu.

Pokušali su Španci da odgovore, a Šabi Alonso propušta zicer malo posle pola časa igre. Nije prvak sveta uspevao ozbiljnije da ugrozi Brava, da bi samo 120 sekundi pre odlaska na odmor doživeo novi šok. Čileanci su preuzeli kontrolu u finišu prvog dela igre, stvorili dve poluprilike iz prekida, da bi odlično poluvreme krunisali zahvaljujući igraču utakmice – Čarlsu Aranguisu.

Aleksis Sančes je sjajno izveo slobodnjak, Kasiljas samo kratko boksovao loptu pravo na nogu Aranguisu. koji je, bez razmišljanja, šicem šalje u blći ugao gola.

Pokušao je Del Boske uvođenjem Kokea, i kasnije Toresa i Kasorle, da promeni tok meča na Marakani, ali tiki-taki nije bilo spasa. Čileanci su odigrali pametno do kraja, zatvorili se još više, čekali šansu iz kontre i uspeli da sačuvaju prednost za ogroman trijumf.

Čile je posle deset poraza od Španije uspeo da zabeleži prvu pobedu, dok ćemo barem do narednog Mundijala (Rusija 2018) morati da sačekamo da prvak Evrope prođe grupu na Svetskom prvenstu. Poslednji put tako nešto uradili su Nemci 1998. godine u Francuskoj.

Holandija i Čile će u međusobnom duelu u poslednjem kolu 23. juna u Sao Paulo odlučiti ko će sa prvog mesta u narednu fazu.

Meč ste mogli da pratite na našem Live Blogu i učestvujte u diskusiji pomoću heštega#b92brazil na društvenim mrežama ili nam šaljite komentare. Najzanimljiviji komentari naći će se na blogu.

U poslednjem susretu dana, u ponoć se igra meč grupe A između Hrvatske i Kameruna.

Sastavi:

Čile: Bravo, Hara, Silva, Medel, Mena, Aranguis (Gutijeres 64'), Dias, Isla, Vargas (Valdivija 85'), Vidal, Sančes
Španija: Kasiljas, Alba, Serkio Ramos, Martines, Aspilikueta, Šabi Alonso (Koke 46', Buskets, Inijesta, Pedro (Santi Kasorla 76'), Silva, Dijego Kosta (Tores 64')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve