Osim: Samo mi je Jugoslavija u glavi

Nekadašnji igrač i selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim otkrio je u intervjuu za portal '4-4-2' o koje dve stvari razmišlja pred spavanje.

Komentari: 66

Osim je 16 puta nastupao za 'Plave' i upisao osam pogodaka, dok je na klupi nacionalnog tima sedeo od 1986. do 1992. godine.

"Kada legnem da spavam, dve stvari su neizostavni deo mog razmišljanja. O tome da sam odbio Real Madrid, dva puta, i o generaciji Jugoslavije iz Italije 1990. godine", rekao je Osim.

Engleski portal opisao je spomenutu generaciju kao neverovatno nadarenu, savršeno tehnički potkovanu, posebno apostrofirajući reakciju ekipe posle poraza od Zapadne Nemačke u premijernom susretu.

"Tim je bio daleko, daleko bolji od zemlje. Ne znam koliko je dobro porediti te dve stvari, jer fudbal je fudbal, a život je život. Lepa je igra, ali nije veća od života", kaže Ivica Osim. "Ne bi bilo u redu da pričam o generaciji igrača, a da ne govorim o tome šta se zbilo posle. Mnogo ljudi je ubijeno. Zemlja je uništena. Jedna stvar je sigurna, da su igrači bili na mestu političara, ništa ne bi bilo ovako".

Potvrdu da se radi o odličnoj reprezentaciji ceo svet je dobio posle meča sa Špancima u osmini finala, kada je blistao Dragan Stojković Piksi sa dva gola.

"Kada vidite rezultat odmah pomislite da je to najbolja utakmica na šampionatu. Ali ono što je bilo važno je da smo uspeli igrački da pariramo velikoj Španiji, poznatoj fudbalskoj sili. Takvi mečevi izbace velike igrače, ali smatram da to nije bio razlog za veliku karijeru Dragana Stojkovića, on je bio preodređen da postane veliki", jasan je Osim.

Usledio je duel za polufinale sa Argentinom i velikim Dijegom Maradonom. Jugoslavija je veći deo meča bila lišena pomoći prestrogo isključenog Refika Šabanadžovića, ali je poražena tek posle jedanesteraca.

"To je trebalo da bude najveća utakmica, ali je odigrana u pogrešno vreme. Tim je razmišljao o svemu što se događa u državi, koncentracija nije postojala. Samo nekoliko sati pred meč prišao mi je Srećko Katanec i zamolio me da ga ne stavljam u tim. Rekao mi je da ne može da misli na fudbal jer je dobio pretnje iz Ljubljane, gde mu se nalazila porodica. Kako možete da igrate fudbal u takvim okolnostima?", zaključio je Osim.

Poraz od Argentinaca i splet daljih okolnosti u državi doveli su do toga da se Robert Prosinečki, Dragan Stojković, Davor Šuker, Darko Pančev i Dejan Savićević i Alen Bokšić nikada više ne nađu u istom timu.Slična sudbina zadesila je i generaciju Zapadne Nemačke, koja je bila prvak sveta 1974. godine, ali i SSSR i Čehoslovačku.

prethodna strana 1 / 63 sledeca idi na stranu