Debakl šampiona, slatka osveta Holanđana

Fudbaleri Holandije deklasirali su Španiju sa 5:1 (1:1) u reprizi finala iz Južne Afrike u okviru prvog kola B grupe Mundijala u Brazilu.

Izvor: SO

Petak, 13.06.2014.

20:45

Default images

’Furija’ je povela golom Šabija Alonsa iz sumnjivo dosuđenog penala u 27. minutu, ali je Van Persi briljantnim letom kroz vazduh izjednačio na minut do kraja prvog poluvremena. Početkom nastavka Roben je kompletirao preokret, a De Frej je u 64. minutu povisio na 3:1, mada je tom golu prethodio nesvirani prekršaj Van Persija nad Kasiljasom.

Španija je bila razbijena, usledila je kardinalna greška Kasiljasa i gol Van Persija za 4:1, a konačni rezultat postavio je Roben u 80. minutu.

Na početku se nije igralo toliko visokim intenzitetom, ali je bilo nekoliko žustrih startova. Prvu veliku priliku na utakmici imali su Holanđani – Snajder je izašao sâm pred Kasiljasa posle sjajnog dodavanja Robena, ali je šutirao slabo i tačno u protivničkog golmana.

Španci su preuzimali inicijativu, Inijesta je šutirao, Kostin šut je izblokiran, a u 27. minutu upravo je Kosta izborio penal posle kontakta sa De Frejom. Preovlađuje utisak da penala nije bilo, ali povratka tada nije bilo, a Šabi Alonso bio je siguran izvođač za 1:0.

Ekipa Visente del Boskea u 43. minutu stvorila je veliku priliku, ali je David Silva reagovao nonšalantno i pokušao da lobuje Silesena u stopostotnoj šansi. Kada se pogleda šta se posle zbilo, to je možda bio i prelomni trenutak meča.
Beta/AP
Samo minut kasnije Dejli Blind poslao je fantastičnu loptu sa centra igralište, a Van Persi je iz prve šutirao glavom i pokazao svu svoju genijalnost – zatekao je Kasiljasa, koji je ostao ukopan dok je lopta uzlazila u gol (1:1).

Tom prilikom Pike je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a ništa bolje nije reagovao ni kod drugog gola ’Oranja’. Ponovo je upotrebljivu loptu uputio Blind, Roben je posle sjajnog prijema prevario Pikea, a Ramos nije stigao da ga pokrije – lopta ga je samo malo zakačila, ali spasa nije bilo (2:1).

Dvostruka izmena i ulasci Toresa i Pedra nisu mnogo pomogli Špancima, a u 64. minutu Holandija dolazi do trećeg gola, a sudije su ponovo loše uradile svoj posao. Snajder je centrirao iz slobodnog udarca, Van Persi je laktom faulirao Kasiljasa, a De Frej je na drugoj stativi dočekao loptu i ’umuvao’ je u mrežu.
Beta/AP
Bilo je jasno da je meč odlučen – Španija doduše jeste promašila dobru šansu preko Pedra, ali je na drugoj strani Kasiljas loše primio rutinsku povratnu loptu, Van Persi je to iskoristio i postigao svoj drugi gol za 4:1.

Do kraja je Roben dao još jedan gol, ovoga puta na asistenciju Snajdera, a Holandija je imala još nekoliko šansi da dodatno deklasira Špance. Na drugoj strani poraz ’Furije’ mogao je da ublaži Tores, ali dozvolio je da ga izblokiraju u situaciji kada se činilo da je gol već siguran.

B grupa, prvo kolo:
Španija – Holandija 1:5 (1:1)
Alonso 27 (p) - Van Persi 44, 72, Roben 53, 80, De Frej 64

Španija: Kasiljas – Aspilikueta, Pike, Ramos, Alba – Buskets, Alonso (Pedro 63), Šavi, Silva (Fabregas 78), Inijesta – Kosta (Tores 62).
Holandija: Silesen – Janmat, Vlar, De Frej (Feltman 77), Martins Indi – Blind, De Jong, De Guzman (Vijnaldum 62), Snajder, Roben – Van Persi. (Lens 79).

Tekstualni prenos meča mogli ste da pratite u okviru B92 bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

221 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: