Resife

Resife se nalazi na ušću reke Beberibe u Kapibaribe, koja se potom uliva u Atlantski okean.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

17:10

Default images

To je peti najveći grad Brazilu sa preko tri i po miliona stanovnika na širem geografskom području. Populacija samog grada je oko milion i po ljudi.

Ime grada potiče od grebenova koji se nalaze na njegovoj obali, a karakteristike grada su, pored reka, i mala ostrva i preko 50 mostova. Zbog toga ne čudi zašto Resife zovu ‘brazilskom Venecijom’.

Region oko Resifea je glavna industrijska zona savezne države Pernambuko. U Resifeu se najviše proizvode šećer i etanol, kao i brodovi, naftne plaforme i elektronika. Taj grad je, inače, glavni komercijalni centar u severnom delu Brazila, a u prilog tome ide podatak da je čak 52.500 firmi smešteno u gradu, a još 32.500 oko njega.

Zahvaljujući porastu nataliteta i značajnim privatnim investicijama, Resife je postao drugi najveći lekarski centar u Brazilu, odmah iza Sao Paula. U njemu se nalazi nekoliko bolnica, koje su opremljene najsavremenijim uređajima, a tamo dolaze da se leče i ljudi iz susednih saveznih država.

Takođe, grad je poznat i po obrazovanju. Dom je Federalnog univerziteta Pernambuko, najvećeg u tom distriktu. Mnoge brazilske istorijske ličnosti, među kojima je i pesnik Kastro Alveš, zbog obrazovanja su se preselili u Resife.

U Resifeu je veoma razvijen turizam, a plaža Porto de Galinjas, koja se nalazi 60 kilometara u gradu, dobila je titulu najbolje plaže u Brazilu. Upravo ona privlači najveći broj turista.

Tokom cele godine u Resifeu vlada tropska klima, koju odlikuju visoke temperature i velika vlažnost vazduha. Međutim, okeanski vetar, koji dolazi sa Atlantika tu klimu čini podnošljivom.

Savezna država

Država Pernambuko nalazi se na severoistoku Brazila, na Atlantskom okeanu, a u njoj je smešten i poznati arhipelag Fernando do Noronja.

Pored Resifea, među poznatijim gradovima u toj državi je Olinda, drugi najstariji grad u Brazilu, koji je proglašen svetskom baštinom UNESCO. U Resifeu i Olindi imaju najdužu tradiciju uličnih karnevala od svih gradova u Brazilu.

Prvobitno je u Pernambuku živeo veliki broj plemena naroda Tupi, a Portugalci su ga naselili u 16. veku.

Iz Pernambuka se najviše izvozi šećer, čak 35,6 odsto, a potom voće i sokovi, riba, električni proizvodi i hemikalije.

Fudbal u gradu

Najpoznatiji fudbalski klubovi u Resifeu su Sport, Santa Kruz i Nautiko.

Najstariji Nautiko osnovan je 1901. godine i takmiči se u Seriji A. Nautiko je jedini fudbalski klub u državi Pernambuko koji je osvojio šampionat te države šest puta uzastopno – od 1963. do 1968. godine.

Nautiko je u maju 1905. godine dobio svog najvećeg gradskog rivala – fudbalski klub Sport. Derbi ova dva fudbalska kluba u Brazilu nazivaju ‘Klasiko dos Klasikos’ ili ‘Derbi derbija’.

Treći najpoznatiji fudbalski klub u Resifeu je Santa Kruz koji je u februaru ove godine proslavio stogodišnjicu svog postojanja. Danas se takmiči u Seriji B Šampionata Brazila.

Stadion

Beta/AP Photo
Dva stadiona na kojima će se igrati utakmice Svetskog prevenstva su potpuno nova. Jedan od njih je Arena Pernambuko, koja se nalazi u San Lorencu da Mati, u blizini grada Resifea. Iako je domaćin San Lorenco, to je mesto gde je infrastruktura puteva loša a i nema aerodroma, pa se Resife smatra domaćinom.

Prvobitno naziv stadiona bio je Kapibaribe, po velikoj reci koja preseca regiona, dok je sadašnje ime po istoimenoj saveznoj državi u kojoj se nalazi.

Za izgradnju uloženo je 532 miliona dolara. Stadion je izgrađen prvobitno za potrebe Kupa konfederacija 2013. i Svetskog prevenstva 2014.

Pored igranja međunarodnih takmičenja, stadion je i sedište fudbalskog kluba Nautiko.

Poznate ličnosti

Osim po fudbalu, Brazil je poznat po odbojkašima i odbojkašicama. Dve osvajačice zlata na Olimpijskim igrama 2012. rođene su u Resifeu. Žaklin Karvaljo, pored olimpijskog zlata 2012. osvojila je i titulu šampiona Olimpijskih igara 2008, i vicešampiona na Svetskim prvenstvima 2006. i 2010. Pored timskih titula, ona je osvojila i pojedinačne nagrade. Dani Lins, takođe, je osvojila srebro na Svetskom prvenstvz 2010. i nekoliko nagrada za najboljeg tehničara na međunarodnim takmičenjima.

Mimo sporta, Resife je poznat po ljudima koji su imali značajne uloge u razvoju prirodnih nauka i književnosti. Klaris Lispektor, koja je detinjstvo prvela u ovom gradu, okarakterisana je kao najznačajniji jevrejski pisac posle Kafke.

Slavni fudbaleri

U Resifeu je rođen Vava, ‘brazilski lav’, koji je fudbalsku karijeru počeo u rodnom gradu. Vava je bio svetski prvak 1958. godine i četiri godine kasnije, kada su Brazilci obrani titulu. Jedan od najbolji napadača svoje generacije u oba finala postigao je golove i postao je prvi igrač koji je to uradio.

Resife je davao odlične fudbalere, a jedan od njih je i Rivaldo. On je 1999. godine osvojio ‘Zlatnu loptu’, a tri godine kasnije u svojim rukama je držao boginju.

Ovde su rođeni i Žuninjo i Hernanes, odlični izviđači slobodnih udraca. Žunjino je osam godina igrao za Lion, a Hernanes trenutno nastupa za ekipu Intera iz Milana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: