Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.06.2014.

09:03

Australija

Švarcer, Lukas Nil, Kreg Mur, Viduka, Čiperfild.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Oni su bili deo selekcije koja je 2006. godine ispala u osmini finala SP od budućeg šampiona Italije, golom Totija iz sporno dosuđenog jedanaesterca.

Ko zna šta bi se zbilo da tog penala nije bilo, pogotovo što su Azuri imali fudbalera manje.

Ipak, nije bilo suđeno, od te generacije danas su tu jedino Kejhil i Brešano, ali sada su već davno prošli zenit, uz dosta mladih igrača na koje se ’Kenguri’ pomalo i prinudno oslanjaju.

I novi selektor tim je vodio na samo dve utakmice, pa bi Australiji i bod u mečevima sa Španijom, Holandijom i Čileom bio puna kapa.

Kako su došli do Brazila?

Za razliku od puta do Mundijala u Africi, kada su tri kola pre kraja kvalifikacija overili plasman, Australijanci ovoga puta nisu tako lako stigli do završnice. Može se reći da su se malo i opustili otkad ne igraju baraž sa petoplasiranom ekipom iz južnoameričkih kvalifikacija.

Na premijeri su jedva uspeli da preokrenu protiv Tajlanda, da bi sigurnim partijama protv Saudijske Arabije i Omana lako došli do prvog mesta u grupi. Problemi su se javili na startu četvrte faze, kada su iz prva tri meča osvojili samo jedan bod. Odigrali su meč bez golova u Omanu, zatim remizirali kod kuće sa Japanom, a prvi poraz sitgao je na gostovanju Jordanu.

Međutim, u nastavku kvalifikacija, osim sjajnog Džošue Kenedija, probudio se i Tim Kejhil, pa su u preostalih pet mečeva zabeležil tri trijumfa i dva remija obezbedivši tako treće Svetsko prvenstvo u nizu.

Azija, AFC (treća faza), učinak u grupi D:
Australija – Tajland 2:1
Saudijska Arabija – Australija 1:3
Australija – Oman 3:0
Oman – Australija 1:0
Tajland – Australija 0:1
Australija – Saudijska Arabija 4:2

Tabela:
1. Australija 5 0 1 13:5 15
2. Oman 2 2 2 3:6 8
3. Saudijska Arabija 1 3 2 6:7 6
4. Tajland 1 1 4 4:8 4

Azija, AFC (četvrta faza), učinak u grupi D:
Oman – Australija 0:0
Australija – Japan 1:1
Irak – Australija 1:2
Australija – Oman 2:2
Japan – Australija 1:1
Australija – Jordan 4:0
Australija – Irak 1:0

Tabela:
1. Japan 5 2 1 16:5 17
2. Australija 3 4 1 13
3. Jordan 3 1 4 10
4. Oman 2 3 3 9
5. Irak 1 2 5 5

Lista strelaca:
1. Džošua Kenedi 9 golova
2. Aleks Broske 5
3. Tim Kejhil 3

Ključni igrači

Lukas Nil bio je kapiten i stub reprezentacije, borbeni fudbaler koji može da pokriva više pozicija u odbrani. Ipak, 36-godišnji Nil nije se naigrao u sezoni za nama, pa je selektor rešio da ga ne pozove. Dve nedelje pre objavljivanja spiska iz nacionalnog tima povukao sa i Bret Holman, strelac dva gola na SP u Južnoj Africi, na golu neće stajati Švarcer... Postavlja se pitanje ko će, uz Tima Kejhila, predvoditi ’Kengure’ u Brazilu. Kapitensku traku preuzeo je Mile Jedinak, koji je ove sezone u Premijer ligi odigrao svih 38 utakmica za Kristal Palas, a na samo jednoj je zamenjen. Posle četvoromesečne suspenzije u tim se vraća i 34-godišnji Mark Brešano, a u napadu je glavni adut igrač Nagoje Džoš Kenedi.

Zvezda

Nema mnogo mudrosti kada je u pitanju odabir najvažnijeg igrača za igru ‘Sokerosa’. Od igara Tima Kejhila u velikoj meri zavisi i nastup cele ekipe. Ofanzivni vezista desetak godina u nazad važi za najboljeg igrača Australije, a navijači Srbije i dalje pamte njegov gol glavom u Južnoj Africi, koji je ‘Orlove’ poslao kući. Upravo je igra u vazduhu glavna karakteristika legende Evertona, ali i karakeristični šutevi sa distance.

Budući heroji

Malo svojevoljno, malo iz nužde, tek Australija će na predstojećem Mundijalu igrati sa dosta mladih igrača. Tomi Or ima 22 godine i već dve sezone je standardan u Utrehtu, a odigrao je i pet utakmica u kvalifikacijama za SP. Značajnu ulogu dobiće i koji mesec mlađi Metju Rajan, prvi golman Klub Briža, koji će zameniti Švarcera među stativama. Tom Rogić, 21-godišnjak srpskog porekla, nije se snašao u Seltiku, pa se u januaru vratio u Australiju i zaigrao kao pozajmljeni igrač za Melburn Viktori. Od mladog plejmejkera očekuje se da bude jedan od važnijih igrača u budućnosti, ali je sada u poslednjem trenutku otpao sa spiska.

Selektor

Angelos ’Endž’ Postekoglu najuspešniji je trener u klupskom australijskom fudbalu, a priliku da sedne na klupu ’Kengura’ dobio je sasvim nenadano – njegov prethodnik Holger Osijek otpušen je u oktobru prošle godine nakon poraza od Brazila i Francuske sa po 6:0. Tako je 48-godišnji Postekoglu Australiju vodio samo dva puta pred Mundijal – pobedio je Kostariku 1:0, a izgubio od Ekvadora 4:3. Uz sve probleme i vrlo tešku grupu (Španija, Holandija i Čile), Postekoglu može da bude jedino pobednik jer su očekivanja izuzetno niska. A na svetskim šampionatima u prošlosti je bilo čuda, još kako...

Taktički ugao

Većinu reprezentacije su kroz istoriju činili igrači koji su nastupali u Evropi, a sami Australijanci teže stilu fudbala koji se gaji na Ostrvu. Poslednja linija tima ne pametuje previše, lopta se uglavnom ne zadržava previše na sopstvenoj polovini, a jedno od omiljenih opcaja jeste dugi pas. U zavisnosti od jačine protivnika, ‘Kenguri’ igraju sa jednim ili dva napadača, a u zavisnosti od toga tu su zadnji ili ofanzivni vezni. Najveća mana im je odbrana protiv ekipa sa brzim napadačima.

Istorija

Zemlja kengura fudbalski se pokrenula 1922. kada je njihova prva reprezentacija otišla na turneju po Novom Zelandu, gde su poraženi dva puta, a jednom su remizirali. Od tada, skoro stalno se organizuju takmičenja između Novozelanđana, Južnoafrikanaca i njih.

Iako su pored ovih ekipa igrali sa još mnogim udaljenim zemljama, njihova geografska izolovanost igrala je ogromnu ulogu u nemogućnosti da se takmiče sa najboljima i na taj način napreduju. Na primer, nisu učestvovali uopšte u kvalifikacijama za Mundijale sve do Engleske 1966, ali ni tada nisu uspeli da se kvalifikuju. Morali su da čekaju do 1974. za prvi plasman.

Do 2007. godine jedino međunarodno takmičenje koje su “pohađali” bio je Kup nacija Okeanije. To takmičenje su osvojili četiri puta. Od 2007. našli su se na dva nova takmičenja, Azijskom kupu i Istočnoazijskom kupu, ali još uvek nisu osvojili ni jedno od njih.

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije je Tim Kejhil sa 31 postignutm golom, dok je najviše nastupa prikupio Mark Švarcer (109).

Trenutni šampion ove zemlje-kontinenta je Brizbejn, a tim koji je trenutno našim ljubiteljima fudbala najpoznatiji definitivno je Sidnej, pošto je boje ovog kluba branio Del Pjero, a tu su i bivši Zvezdini igrači Miloš Dimitrijević i Nikola Petković.

Slavni dani

Godina je 2006. mesto je Nemačka. Niko nije očekivao od Australijanaca da prođu grupu u konkurenciji sa Brazilom, Hrvatskom i Japanom.

Grupna faza SP 2006.
Australija – Japan 3:1
Kajzerslautern, 12. jun

U prvom meču, savladali su Japance na neverovatan način. Nakamura je svojoj ekipi doneo prednost u 26. minutu. Tek šest minuta pred kraj Tim Kejhil je poravnao rezultat, da bi isti igrač pet minuta kasnije doneo i prednost svojoj ekipi. Konačnih 3:1 postavio je Aloisi u drugom minutu nadoknade vremena.



Od Brazilaca su lagano poraženi, da bi na red došao odlučujući meč sa Hrvatima.

Grupna faza SP 2006.
Hrvatska – Australija 2:2
Štugart, 22. jun

Naši susedi su poveli pogotkom Srne na samom startu meča. Mur je izjednačio iz penala, da bi novu prednost Hrvatima doneo sadašnji selektor Kovač. Kjuel je postavio konačnih 2:2, za istorijski prolaz njegove ekipe u prvu osminu finala. Ako se ne sećate, to je onaj meč kada je Grejem Pol dao Šimuniću tri žuta kartona pre nego što ga je isključio.



Osmina finala SP 2006.
Italija – Australija 1:0
Kajzerslautern, 26. jun

Onda na red dolazi Italija. Australijanci su se dobro držali, ali onda je usledio novi kontroverzan momenat. Groso je protrčao po levom boku, a Lukas Nil ga je jedva dotakao u kaznenom prostoru. Italijan je pao, sudija svirao nepostojeći penal, a Toti je bio siguran, iako je na golu “kengura” bio specijalista za penale Mark Švarcer. Na taj način završen je san Gusa Hidinka da dva puta u nizu do same završnice Mundijala stigne sa totalnim autsajderima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve