Nova vest
Fudbal

Sreda, 09.04.2014.

15:00

Roberto Karlos - čovek koji je pobedio fiziku

Najbolja fudbalska nacija na svetu iznedrila je mnogo talentovanih igrača. U ovoj sekciji čitate o onima koji će se večno pamtiti. Jedan od njih, igrao je više od 100 utakmica u Ligi šampiona, što je uspelo još samo nekolicini igrača.

Izvor: Vladimir Andonov

Autor:Vladimir Andonov

Default images

FIFA ga je 1997. proglasila drugim na svetu, odmah iza Ronalda. Njegovo ime je Robert Karlos da Silva Roša, za nas, ljubitelje fudbala, dovoljno je Roberto Karlos.

Fudbalskoj publici širom sveta poznat je po golu koji je oborio sve zakone fizike.

Na Tournoi de France 1997. Karlos je izveo slobodan udarac sa 35m koji je pri brzini od 100 km na čas završio iza leđa (u mreži) Barteza.

U dresu Karioka odigrao je 125 utakmica i upisao 11 golova. Predstavljao je Brazil na tri Prvenstva sveta, pomogavši timu da 1998. stigne do finala, a 2002. i da budu šampioni sveta.

Učestvovao je i na četiri kupa Južne Amerike, kupu konfederacija i Olimpijskim igrama 1996 u Vašingtonu.

Karlos je imao zapaženu klupsku karijeru. U dresu Real Madrida proveo je 11 sezona, odigravši 584 utakmice uz 71 postignut pogodak. U Primeri je za Galaktikose nastupao čak 370 puta, što ga čini stranim igračem sa najviše odigranih mečeva za Madriđane.

Nesportske situacije nisu ga zaobišle: u Rusiji je bio meta rasističkih navijača Zenita, koji su ga na terenu gađali bananom.

Na drugoj strani, sâm Karlos je, moglo bi se reći, vrlo kosmopolitskog duha – ima osmoro dece sa šest žena koje su sa svih kontinenata.

Ni u rodnom Brazilu, nije uvek slavno prolazio: dok je govorio uživo za jednu radijsku emisiju, automobil u kojem se nalazio napala su dva naoružana mladića. Na njegovu sreću, lopovi ga nisu prepoznali, pa su opljačkali novinara koji je bio sa njim u kolima.

Sa Realom ima tri titule Lige šampiona i  četiri titule šampiona Španije.

U svojoj karijeri dugoj više od 20 godina nastupao je za Palmeiras, Inter iz Milana, Real Madrid, Fenerbahče, Korintijans i Anži iz Mahačkale. Trenutno je trener turskog kluba Sivaspor.

Sebe opisuje sledećim rečima: “Moja prolaznost su automobili, satovi i žene. Stalno ih menjam.” Možda ne pohvalno, ali ono trajno zbog čega ga volimo, ipak je vrhunski fudbal.

P.S. Ukoliko u nekom od golova ne vidite loptu, nemojte da mislite da je nešto do vas. Nije, nego Karlos loptu šutira neverovatnom brzinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve