Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 31.03.2014.

12:00

"Odred smrti" – B.O.P.E.

Rio de Žaneiro ima preko sedam stotina predgrađa. U skoro svakom od njih vlast drže dileri droge, naoružani do zuba. Crnci sa kalašnjikovima, uzijima, heklerima… U ostatku sveta ovim oružjem se ratuje – a u Riju se koristi za zločine. Hitac iz 7.62 prolazi kroz automobil kao da je napravljen od papira, pa je glupo pomisliti da bi panduri ušli u predgrađe samo da bi sproveli zakon. I oni imaju prijatelje, porodice – i oni se plaše smrti”, kapetan Roberto Neto Nasimento B.O.P.E.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images

Tekst pred vama tiče se zapleta i razvoja radnje filma.

Legenda kaže, Brazil je predivna zemlja, Rio de Žaneiro grad od koga zastaje dah. Spoj moderne metropole, prelepih plaža, urbanosti i ruralnosti, dom nekoliko velikih fudbalskih klubova, a tu je i nadaleko čuveni karneval…

Isto tako, kažu da će sa vama sve biti savršeno u redu, dokle god se ne odlučite da odete na sever, u brda – u favele. Zloglasna predgrađa poznata su širom sveta kao jedno od najopasnijih mesta za život. Mesto gde vlada bezakonje, mesto u kom sve počinje I završava mecima i kilogramima droge, mesto u kom pozdraviš dan, ali ne znaš da li ćeš dočekati noć.

Tropa de Elite (Elitni Odred) još jedan je u nizu sjajnih filmova iz najveće zemlje Latiske Amerike, a priča koja je spojila kapetana Nasimenta i najbolji drugove Andreu Matijasa (Andre Ramiro) i Neta Guvija (Kajo Junkeira) ostaviće vas bez dana, šokirati, preneraziti, ali možda i naterati da pustite poneku suzu.

U sklopu našeg specijala za Mundijal imali ste priliku da pročitate tekst o još jedno brazilskom ostvarenju, koji, za razliku od Trope, pokazuje kako sve to izgleda s druge strane zakona – prošetajte "Gradom Boga"

Film nas vodi u 1997. godinu, u opšti haos Rija. Grad ogrezao u kriminalu i korupciji, koja je zahvatila sve sfere društva. Situacija se dodatno komplikuje odlukom Pape da poseti Brazil, zahtevajući da prenoći u episkopiji – nedaleko od jedne od najopasnijih favela. Kapetan dobija zadatak da za kratko vreme očisti četvrt i obezbedi poglavaru miran san, dok Andrea i Neto tek postaju članovi policije, odlučni u nameri da pomognu svom gradu.

Roberto Nasimetno, koga je maestralno odglumio Vanger Mura, nalazi se na poziciji kapetana Batalhão de Operações Policiais Especiais (B.O.P.E), specijalne jedinice koja je ovlašćena da interveniše kada god obična policija to nije u stanju. Neto je predstavljen kao nemilosrdi komandant, neusrašiv, beskrupulozan, nasilan, surov, neuravnotežen, ali pre svega pravičan i uvek potpuno koncentrisan na prvo pravilo B.O.P.E – strategijom do rešenja. Jedinu stvar koju mrži više od dilera su korumpirani policajci.

Teoretski, mi I jesmo deo policije, ali praktično – totalno smo drugačiji. Što vam I sami simboli govore, a ni uniforme nam nisu plave, crne su. Mi intervenišemo kada oni ne mogu – nažalost u Riju je tako stalno”.



Iako je predan svom poslu Nasimento dolazi do stadijuma da želi da napusti jedinicu. Čekajući sina prvenca, shvata da bi zadatak “Papa” mogao da ga košta gubitka porodice, odlučuje se da se povuče i bavi se treningom novih regruta – ali to je neostvarivo dok ne pronađe dostojnu zamenu.

Za to vreme, dvojica najboljih prijatelja pristupaju policiji, spremni da daju sve od sebe kako bi doprineli promeni svog okruženja. Međutim, već na samom početku počinju da shvataju da je razmera problema nepojmljiva.

Matijas, promućuran, oprezan i inteligentan momak, biva raspoređen u kadrovski sektor, dok srčani, lukavi i neustrašivi Neto doživljava još veće razočaranje, saznavši da će rukovoditi sektorom za održavanje vozila. Ubrzo shvataju da je upravo korupcijom pogođena najviše policija, pa njihov san da postanu pošteni i časni ostaje samo – san.



Generali koji su usko povezani sa šefovima brda, upleteni u kockanje, prostituciju i još niz kriminalnih radnji… Sistem je bio toliko dobro organizovan da su se znali tačni dani kada je policija primala mito ili prodavala oružje odmetnicima, a svako od glavnokomandujućih imao je svoj ‘korupcioni sektor".

Uprkos svemu tome, entuzijazam ih nije napuštao, Matijas je uporedo sa radom u policiji pohađao i pravni fakultet, dok je Neto počeo da radi stvari na svoju ruku. A upravo ih je jedan nepromišljen potez doveo u bezizlaznu situaciju.

Neto, pošto je ‘provalio’ sistem, uspeva da se domogne para od ilegalnog klađenja komandanta stanice, sve u iskrenoj nameri da osposobi vozni park, neznajući kroji sudbinu sebi i najboljem prijatelju.

S druge strane, Matijas je taj koji se prvi susreće sa 'živim' kriminalom, i to na 'uglednom pravnom fakultetu u južnom delu grada. Prikrivajući da je policajac pokušava da se što pre uklopi, ali prvi konflikt sa samim sobom ima na pojavu prvog džointa (što je realno treća scena). I, da, pravi još jednu kardinalnu grešku - zaljubljuje se.

Sticajem okolnosti njih dvojica završavaju opkoljeni na brdu Babilonija, ali kapetan i njegova jedinica stižu u pravi čas i uspevaju da spasu Matijasa i Neta od sigurne smrti. Iste večeri, Nasimento postaje otac.

Njih dvojica od tog trenutka odlučuju da pokušaju da postanu članovi B.O.P.E, a Nasimento u ‘simbiozi’ njih dvojice vidi idealnog naslednika. Nekolicina korumpiranih policajaca odlučuje se na isti korak, a kapetan to koristi za ‘isterivanje’ pravde.

Kada ste policajac u Riju imate tri opcije – bićete korumpirani, okrenuti glavu ili ratovati. Kad pošten i čestit policajac zađe u favele – dešavaju se strašne stvari".



Neto gotovo sâm rešava operaciju ‘Papa’ i postaje pravi kandidat za mesto kapetana, dok Matijas upada u velike probleme, kada kolege sa fakulteta shvate da je policajac. Što izaziva opštu uzbunu na ‘brdu’.

Konačno, kako se bližila odluka o novom kapetanu, priča dobija neverovatan obrt, Neto, ne znajući, spasava život svom prijatelju i gine. Harizmatični i ćutljivi Matijas sveti prijatelja, odelo i akten-tašnu menja automaskom puškom i debelim pancirom, postajući neustrašivi vođa B.O.P.E.

Ostvarenje Žozea Padilje izazvalo je priličnu kontoverzu u Brazilu, kao pretežno desničarski film, a u centru pažnje bio je način na koji B.O.P.E. dolaze do potrebnih infromacija – brutalnim mučenjem i prebijanjem. Dugo se vodila rasprava da li film prikazuje stvarnu sliku onoga što se dešava u brdima Rija.

Ni oficijelna muzika nije mogla da prođe bet osude javnosti, a vlasti su zahtevale da se pesma “Rap das Armas” ukloni iz filma, jer navodno raspiruje mržnju i poziva na nasilje.

To nije sprečilo “Tropa de Elite” da na prestižnom Berlinskom festivalu 2008. godine pokupi “Zlatnog medveda” za najbolji film.

Cela priča je, inače, zasnovana na istinitim pričama, jer je Padilja inspiraciju za scenario imao u knjizi dvojice bivših članova jedinice – Andrea Batiste i Rodriga Pimentela.



Posle velikog uspeha prvog dela filma, tri godine kasnije, ista ekipa snima nastavak "Elitni odred - neprijatelj među nama". Drugi deo takođe postiže veliki uspeh, baveći se još dublje problemima društva i prodire u političku srž problema, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve