Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.03.2014.

12:00

Iguasu – posledica neuzvraćene ljubavi

Na granici Brazila i Argentine i u blizini Paragvaja nalazi se jedan od najlepših vodopada na svetu – Iguasu (portugalski Cataratas do Iguaçu, španski Cataratas del Iguazú).

Guarani legenda govori o nameri Boga da se oženi prelepom devojkom Naipi, ali ona je pobegla sa svojim ljubavnikom Taroba u kanuu. U gnevu, Bog je rascepio reku stvorivši vodopad i osudivši ljubavnike na večni pad.

Izvor: Maja Nikolić

Autor: Maja Nikolić

Default images

Naziv vodopada znači "velika voda“. Najviši je visine 82 metra, dok su ostali uglavnom oko 64 metra.

Najimpresivniji deo je Đavolje grlo koje je u obliku potkovice, a ujedno je i najviše mesto na vodopadima. Voda pada na duboki polukružni kanjon, a naziv je dobio zbog snage i huka vode i magle koja se stvara.

Jedno od sedam čuda prirode prošle godine pogodila je suša, pa je nekoliko slapova nestalo, uglavom na brazilskoj strani. Tanki mlazovi vode izviru na površinu zemlje, pa se vide stene i vegetacija koje obično pokriva voda, što je takođe svojevrsna atrakcija velikog broja turista.



Osamdeset procenata površine vodopada nalazi se u Argetniti, a 20 u Brazilu. Obe strane imaju svojih prednosti. Brazilska je za gledanje, a argentinska za istraživanje.

Argentinska nudi dve različite rute: gornju i donju. Gornja vodi preko mostića odakle se gleda pad vode. Donja omogućava posetiocima da budu bliže vodopadima i uživaju u prelepom pogledu.

Iguasu se osim peške može obići i vozom, helikopterom i čamcem. Čamci vode direktno u vodopade, što je možda i pravi način da zaista osetite sve čari ovog mesta kroz avanturu i zabavu. Aktiviraju se sva čula, a mesto je takvo da se čovek oseća tako mali u odnosu na prirodu. Poseban doživljaj je noćni obilazak kada je pun mesec koji osvetljava vodopade.

Vodopade okružuju dva nacionalna praka (jedan brazilski, drugi argentinski), koji su dom na stotine retkih i ugroženih vrsta flore i faune.



Visoke temperature i vlažnost su pogodni za stanište više od 400 vrsta ptica, skoro 2.000 biljnih vrsta, među kojima su orhideje, paprati i ružino drvo i mnogi insekti poput šarenih leptira. Nacionalni parkovi su stanište nekoliko ugroženih vrsta kao što su jaguar, tukan, kajman, koralna zmija...

Vodopadi Iguasu sastoje se od 275 pojedinačnih vodopada i slapova, koji u potpunosti dominiraju okolinom, a njihov huk ostavlja bez daha. Očaravaju i predivne boje duge, dobijene mešavinom vodene prašine i sunčevih zraka, pa je Iguasu je pravo mesto za beg iz gradske gužve i brzog života.

Najpoznatiji slapovi su La Garganta del Diablo, Boseti, Dos Ermanas, San Martin, Adam i Eva, Tri musketara, Rivadavia...

Zanimljivosti:

- Prvi Evropljanin koji je obišao vodopade je Španac Alvar Nunjes 1541. godine
- Viši od Nijagarinih, širi od Viktorijinih vodopada
- Najveći prosečni godišnji protok vode u svetu.
- Ovde su snimani mnogi filmovi, među kojima su Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje, Operacija Svemir, Poroci Majamija...
- Kada je prvi put ugledala vodopade Eleonora Ruzvelt je rekla: "Jadna Nijagara!"
- Iguazu vodopadi su rezultat vulkanske erupcije koja je ostavila veliki prasak u zemlji
- U jednom trenutku duž ivice vodopada Iguasu, posmatrač može stajati i biti okružen vodopadima 260 stepeni.
- Postoji nekoliko stotina vrsta divljih životinja, preko 66 vrsta sisara , 436 vrsta ptica, 38 vrsta gmizavaca i 18 vodozemaca .
- Udaljenost od gradova u kojima se igra Svetsko prvenstvo: Porto Alegre – Foz do Iguasu 898km, Sao Paulo – Foz do Iguasu 1045km, Kuritiba – Foz do Iguasu 636 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve