Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 06.03.2014.

17:43

Kopakabana - i sunce i more, i Stounsi i papa

Odbrojavanje je već u punom jeku, a četvrta epizoda posvećena je najslavnijoj plaži Rija i celog Brazila - Kopakabani.

Izvor: Ana Martinoli

Autor:Ana Martinoli

Default images

 

Ovaj tekst o Kopakabani nije ni o istoimenoj pesmi Barija Manilova…

… ni o njujorškom noćnom klubu (kome se od milja tepa The Copa), ni o filmu sa Groucho Marxom iz 1947…

… već o najslavnijoj Kopakabani od svih – plaži u Rio de Žaneiru.

Kopakabanin put do turističke džet set lokacije počinje 20-ih godina prošlog veka, sa izgradnjom Copacabana Palace Hotela, kada plaža postaje mesto glamura i romantike – iz tog perioda, okolina i dalje čuva arhitektonske spomenike u neoklasičnom i art-nouveau stilu.

Kopakabana, jedna od tri najslavnije brazilske turističke atrakcije, poprište je najneverovatnijih kombinacija posetilaca – od lokalnih meštana, cariocas, koji vole da vežbaju na spravama i sportskim terenima na plaži, preko dece iz obližnjih favela koja se dobacuju loptom, do preplanulih tela turista koja se tiskaju u redovima za jos jednu kaipirinju.

 

 

Ako, pak, niste ljubitelj alkohola, odaberite osvežavajuce agua de coco, kokosovu vodu direktno iz kokosa, koja se nudi duž cele plaže kao lokalni specijalitet. Jedan deo plaže je posvećen i gej i transvestit subkulturama, Stock Market, koji ćete prepoznati po zastavi duginih boja.

Turistička sezona na Kopakabani je u zenitu od novembra do marta.

Ako vas umori gužva Kopakabane, skrenite u Bairro Peixoto, art-deco gradski kutak koji je sačuvao draž starih vremena i tihih uličica. Ako se, pak, uželite vrelog noćnog života, tu su klubovi Boite Holiday, Frank's Bar, Cicciolina, Pussycat, Scotch Bar, Niko's i Baccara, sa ponudom za najprobirljivije i najiskusnije sladokusce.

Ako odlučite da i ručak i večeru provedete u neposrednoj blizini Kopakabane, preporuke sa redovnog menija su peixe frito na brasa, pržena riba, ili aipim com carne seca, sušeno meso posluženo sa prženim korenom, maniokom.

 

 

Razapeta između Avenida Princesa Isabel do Kopakabana Tvrđave, ili rečnikom same plaže – između osmatracnice za spasioce broj 2 (Posto Dois) do osmatračnice za spasioce broj 6 (Posto Seis), što u kilometrima iznosi oko četiri, ovo je jedna od najpoznatijih plaža na svetu.

Iako je prvi sinonim za Kopakabanu uživanje ili milionski novogodišnji doček svakog 1. januara…

… istina je da cuvena plaza ima podosta veze sa sportom:

Već na iducim Letnjim Olimpijskim igrama 2016 biće jedna od četiri ''olimpijske zone". Na njoj se redovno igra zvanični FIFA Beach Soccer Svetski Kup.

Baš na Kopakabani će Usain Bolt pokušati da obori svetski rekord u trčanju na 150 metara.

Iako se sumnjalo da su rekord po broju ljudi na plaži držali Rolling Stones sa preko milion i po posetilaca njihovog živog nastupa…

… istina je da je odanost katolika nadvladala želju za uživanjem, u sunčanju ili muzici, svejedno. Naime, Kopakabana je prošlog jula bila premala za preko 3 miliona vernika koji su došli da pozdrave Papu Franju i odslušaju njegovu misu na otvorenom.

Za kraj, ako vam je prava Kopakabana predaleko, priredite sebi jednu kod kuce – istoimeni koktel nije zahtevan: smućkajte približno jednake mere tzv. sagatiba pura ili cachaca, jednog od omiljenih brazilskih pića slicnih rumu, proizvedenog iz šećerne trske, čokoladnog sirupa, soka od papaje i šlaga. Doduše, postoje i drugačiji recepti za istoimeni koktel:

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve