Nedelja, 01.06.2014.

10:22

Aerton Sena – jedinstven i najveći

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Aerton Sena – jedinstven i najveæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

M.Cs

pre 9 godina

Nemojte me pogresno shvatiti, ali ako nekoga doista postujete, uradite to tako da mu napisete pravo ime: Ayrton Senna, a ne iskrnavljeno. Ja mislim, da bi se posle Vuka neke stvari mogle menjati.

Lerby

pre 9 godina

Jedan od linkova koji upućuje na fotografiju ne funkcioniše pa da pokušam sa ovim http://lucmonteiro.files.wordpress.com/2012/03/piquet.jpg

Lerby

pre 9 godina

Prvi svetski šampion F1 iz ove zemlje, Emerson Fittipaldi, kao "paulista", navija za Corinthians http://msalx.placar.abril.com.br/2013/05/02/1200/O6FLF/emerson.jpeg?1367507857 mada mu nije bilo strano i da obuče dres Santos-a u čast legende ovog kluba i osvajanja prve titule '72 u Lotus-u http://dnasantastico.files.wordpress.com/2013/03/fittipaldi-e-pele-blog-dna-santastico.jpg?w=500 Veliki navijač Corinthians-a bio je i Ayrton Senna http://1.bp.blogspot.com/-O-wyGAzrQTg/T-yP2uGIMpI/AAAAAAAAFbo/HWjV5iBH9Lw/s1600/senna-camisa-corinthians-43.jpg http://canelada.com.br/wp-content/uploads/2011/05/ayrton_senna_e_corinthians_nz_1024x768.jpg http://veja.abril.com.br/blog/sobre-imagens/files/2011/09/ayrton-senna-08.jpg Drugi svetski prvak iz ove zemlje i jedan od retkih "carioca" (Rio de Janeiro), Nelson Piquet, veliki je navijač Vasco da Gama-e http://4.bp.blogspot.com/_Gw78siKRT4M/TBG_Qj0umWI/AAAAAAAAAqM/iQad-F1Hj8I/s1600/VascoOliver+032.jpg http://1.bp.blogspot.com/-DjU3modMJJo/T30SPOtbfQI/AAAAAAAABWM/sSCFqH6xnRM/s1600/Piquet.jpg Piquet je tokom trkačkog vikenda u Interlagos-u 2011. vozio njegov šampionski Brabham iz '81 provocirajući navijače Corinthians-a zastavom Vasco da Gama-e http://bc03.rp-online.de/polopoly_fs/braziliformf-drivnelson-piquet-drivhis-brabhwaving-the-1.2619258.1349385569!httpImage/3646621518.jpg_gen/derivatives/dx510/3646621518.jpg http://www.youtube.com/watch?v=1LJwBfMTxcM Ipak, to mu se obilo o glavu jer je Vasco prošle godine ispao iz brazilske Série A:)

Lerby

pre 9 godina

S obzirom da je povod za sve tekstove u rubrici "Odbrojavanje" predstojeće SP u Brazilu, odnosno fudbal, možda nije loše pomenuti i navijačku opredeljenost brazilskih vozača F1, kako trojice svetskih šampiona iz ove zemlje koji su bili tema članaka na ovim stranama, tako i drugih brazilskih majstora volana. Budući da je najveći grad, São Paulo, dao ubedljivo najveći broj vozača F1 iz ove zemlje, ne čudi činjenica da klubovi iz ovog grada imaju najviše navijača među vozačima. Prednjače Corinthians i São Paulo. Navijači prvopomenutog tima su Zonta http://s.glbimg.com/es/ge/f/original/2010/10/21/stock_zonta_div_30.jpg Bruno Senna http://dspnovo.lecom.com.br/diariosaopaulo/upload/noticia/1322346820bruno_senna370x211.jpg Barrichello http://barrichello.com.br/imagens/f655.jpg Takođe i dvojica najslavnijih "paulista" među vozačima ali o njima u drugom komentaru. Što se pak tiče onih koji navijaju za São Paulo, tu su di Grassi http://bandverde.files.wordpress.com/2010/03/lucasdigrassi.jpg Massa http://globoesporte.globo.com/platb/files/158/2009/07/massa.jpg i dvojica koji ne potiču iz ovog grada, Nelsinho Piquet http://media-cdn.incondicionais.com.br/media/galeria/351/0/5/8/8/n_sao_paulo_fc_torcedores_famosos_do_spfc-4938850.jpg i zvezda IndyCar serije Hélio Castroneves http://www.saopaulofc.net/picts/402537794675926Heliio.jpg http://old.gazetapress.com/v.php?1:298621:2 O trojici najvećih i njihovom navijačkom opredeljenju, Fittipaldi-ju, Piquet-u i Senna-i u narednom komentaru.

Once upon a time

pre 9 godina

Svi rekordi AS:
Most wins leading throughout a GP: 19
Most consecutive pole positions: 8
Most consecutive front row starts: 24
Most consecutive wins at the same Grand Prix: 5
Most pole positions at the same Grand Prix: 8 (izjednacen sa Sumaherom)
Most consecutive pole positions at the same Grand Prix: 7
Most wins leading throughout a GP in a season: 5 (izjednacen sa S.Vettelom i J.Clarkom)
Most Pole trophies: 6 (izjednacen sa Fandjom i Sumaherom)
Highest percentage of front row starts in a season: 100% (izjednacen sa A.Prostom i D.Hillom)

Vuk

pre 9 godina

@goreplikantu bez potpisa

Kao prvo nijesam Jelenu optuzio da je neiskrena vec sam rekao da je tekst malo neiskren. Ne poznajem je ali sam joj i pored toga dao pozitivan komentar na clanak i pozelio jos mnogo boljih u buducnosti. Reci da je tekst malo neiskren i to obrazloziti potpuno logicno i zdravorazumski je mnogo laksa "uvreda" od toga kad nekome koga ne poznajes kazes da je bezobrazan. Ako vec smatras da ja grijesim sto sam rekao da je tekst neiskren, a zasto se onda ne izdignes i jednostavno predjes na sledeci komentar nego ponavljas moju gresku i meni govoris da sam bezobrazan. To je lazno moralisanje. I sada tvrdim da ta klinka od dvije ipo godine nije opcinjena Rosijem nego joj je mozda simpaticna njegova frizura ili neobicne naocare, ili sta vec djeci moze odvuci paznju. Ali mozda ti poznajes neke dvogodisnjake koji mogu da nabroje sve sampione od 1950 do danas, i potpuno razumiju probleme sa gumama, protokom goriva ili mozda znaju da objasne razliku izmedju V8 i V6 turbo motora. Ja ta kve ne znam a znam dosta djece. Mozda sam ja rastao u nekoj zaostaloj sredini. Ponavljam, Jelenin clanak je lijep ali to ne znaci da ne mogu da kazem i da mi se nesto ne svidja, pa da zbog toga budem nazvan bezobraznim. I mislim da je moj komentar u potpunosti na mjestu, te da ce se mlada gospodja ili gospodjica koja je autorka clanka, ukoliko je moj komentar promasen, samo slatko nasmijati i pomisliti kako nijesam u pravu

mail

pre 9 godina

Brazilci te '94 postaju prvaci sveta u fudbalu, nekoliko meseci posle pogibije Sene. Dok su jos na terenu, posle finalnog meca, igraci razvijaju transparent "Sa Senom smo stigli brze do titule".

@Vuk

pre 9 godina

Veruj mi, dosta ljudi moze da se seti i necega sta se desilo dok jos nisu progovorili, tako da reci za nekoga da je neiskren zato sto je napisao tako nesto je vise nego bezobrazno. Nigde ne pise da se svega seca, a sta je pogresno reci da se zaljubila u F1 kada je imala tri godine? Zbog cega je to neistina? Pa, ja znam klinku koja ima dve i po godine i opcinjena je Valentinom Rosijem. Zbog toga je tvoj komentar da je trebalo da napise "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.." takodje bezborazan iz prostog razloga jer si ocigledno zaboravio o kom vremenu se govori, a kao i zbog cinjenice da ako necime ovaj tekst odise, to je iskrenost. Zato se nadam da ces sledeci put razmisliti kada nekoga koga i ne poznajes, a pretpostavljam da je tako, posto je ja vrlo dobro znam, optuziti za neiskrenost.

Cool&TheGang

pre 9 godina

Šta god ko pričao, najveći vozač svih vremena je verovatno bio Fanđo. Dovoljno je pogledati statistiku i procente, a da ne govorimo koliko su formule bile opasne tih pedesetih u odnosu na ostale dekade.
Bilo bi dobro da B92 emituje dokumentarni film o Senni koji je snimljen pre nekoliko godina i smatra se jednim od najboljih dokumentaraca svih vremena.

емопипл

pre 9 godina

најважније је изгубио у трци. тишина сви. легенда и као човек и као возач. никад више нико као Сена.

Vuk

pre 9 godina

Jelena, tvoj tekst je lijep I lijepo je da jedna djevojka voli I razumije mozda najmuskiji sport. Ali mislim da je malo neiskren. Svi smo mi Imani tri godine Ali ne vjerujem da je bilo ko dovoljno svjestan da u tom uzrastu moze da opaza mongo manje komplikovane stvari od F1. Ja sam nekoliko godina stariji od tebe I gledao sam sve te trke iz tog vremena. Iako sam veliki fan i ne propustam F1 moram priznati da sam gracioznost tih ulazaka u krivine sustinski i na pravi nacin vidio tek kasnije na snimcima. Kad je Senna poginuo ti si imala 10 godina, prva njegova titula ti si imala 4 godine i da ne nabrajam.. Mislim samo da je tvoja ljubav prema Senna-i nastala mnogo kasnije od 1987 i ako me pokusas ubijediti u suprotno bicu razocaran dodatnom neiskrenoscu. Svidja mi se tvoj clanak i nadam se da ces napisati jos mnogo boljih, ali smatram da je bilo postenije da je poce u smislu "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.."

@Micko80
Belof je zaista bio nesudjeni sampion

@Dali Bocek
Mislim da Prost nije bio korektniji vozac od Senna-e, pretpostavljam da si na njega mislio. Bavio se vrlo prljavim stvarima...i jedna titula je sramno uzeta Senna-i

a kad je statistika u pitanju reci cu samo jedno: Atletiko je izgubio od Reala 4:1. Bio je vise od dvije trecine utakmice bolji protivnik. Za 20 god to ce izgledati kao debakl Atletika.

Kimi Räikkönen

pre 9 godina

Na svoj način je bio jedinstven i vrlo harizmatičan ali ne i najveći. Najveći je onaj koji je najviše osvojio a to je Michael Schumacher. Ironija sudbine je da Ayrton Senna odavno nije među živima a da se Schumi još uvek bori za život..

micko80

pre 9 godina

Da je bio jedan od najboljih ikada - jeste. O njegovoj brzini svedoči i broj pol pozicija - u vreme kada su na treningu pobeđivali zaista najbrži.
Da je bio najveći - nije! Isuviše je riskantno i bezobzirno vozio - a neko ko tako vozi i time dovodi druge vozače u probleme i opasne situacije ne može da bude najveći!
I ta čuvena trka u Monte Karlu 1984. se uvek prepričava veoma neobjektivo i uvek nekako "tera voda na Seninu vodenicu". Potražite, pročitajte i saznajte da je nekada postojao i vozač po imenu Štefan Belof ...

Dali bocek

pre 9 godina

Bio je velik zbog velikih protivnika sa kojima se borio. Po meni jedan je i veci, korektniji kao vozac, ali to ne umanjuje Senu. Doduse, da su se tada bodovale sve trke u sampionatu, a ne deset najboljih rezultata, bio bi samo jednom prvak. A i da honda nije tada krenula u osvajanje juznoamerickog trzista, verovatno bi i njegov klupski kolega imao motor jednake snage i promera brizgaljki. Ne zaboravimo da je honda kaznjavana zbog rasprsivaca motornog ulja, uredjaja koji je u prvih 5 minuta rada motora pod opterecenjem, izduvavao ulje iz motora kroz ventil pored usisa vazduha( to je najvisa tacka vozila) A rezultat zbog najjaceg motora i pol pozicije je bio taj da u prva dva-tri kruga, onima iza su masni viziri i blago zauljene gume. Tekst koji je devojka napisala je onako, lirski, ali karijera i uspesi su u velikoj meri izgradjeni na potrebama honde da se izbori za trziste juzne amerike. Bez obzira na stvari koje su ga pratile, na statisticki odlicne rezultate Sumahera, Fetela, Alonsa, nisu oni klasa Sene, Pikea, Bergera, Rojtemana i pre svih Prosta. Govorim samo o vozacima koje sam gledao kao "razumni gledalac" sto ce reci da ste vozac sa iskustvom, a ne kao adolescent ili detence. Nadam se da nisam smorio.

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav!! Gledao ga uzivo u Belgiji, na 'Spa Frankoschapm' stazi...kisa kao iz creva a zuta kaciga prolece pored tribina kao metak...car, vozac sa posebnim smekom, najveci smeker i posveceni profesionalac..nije f1 posle njega to sto je bila...pogledajte dokumentarac 'racing is in my blood' i bice vam jasno i zasto... Jedan je bio Airton da Silva!! Pozdrav svima!!

Campeon

pre 9 godina

Jelena, ovo je prelep, ali previše emotivan tekst.

Pod jedan- ja sigurno nisam zevao u nedeljnom Monte Karlu, a preticanja je itekako bilo, a pod dva- bilo je trka koje je čak i Sena tražio da se prekinu zbog kiše...

Ali to je svejedno, jer stvari se u F1 menjaju konstantno, i ne postoji idealna, tj. zlatna sredina. U stvari, možda i postoji - a to je kada smo svim srcem i dušem u sportu, uz nekog našeg favorita, pa nam čak i mane pravila i takmičenja u F1 (kojih ima uvek!) ne smetaju toliko.

@Tri titule nije dovoljno
Kao prvo, Sena drži rekord po najviše pobeda u Monte Karlu...

richardIII

pre 9 godina

Tri titule: A gde su Musi bila ta tri srca? Sad si me mnogo zainteresovao za anatomiju.
P.S. nije Aer.....nego Ajrton (Ayrton Senna)

Tri titule nije dovoljno

pre 9 godina

Najveći je u legendi, kao i Kraljević Marko, ali i sam je Marko priznao da je Musa Kesedžija bio bolji junak od njega. Marko je Musu dobio uz pomoć vile Ravijojle, kad je Marko već bio oboren na obe plećke, delili su megdan letnji dan do podne, a kad ga je posestrima vila podsetila da ima nože u čizmi i kad je Marko rasparao Musu tada je video da Turčin ima tri srca junačka i Marko je zavapio - "Jao meni do boga niloga, gde pogubi od sebe boljega." Narod bira svoje junake bez obzira na činjenice. Sena više ne drži nijean rekord, a ima nešto što mu ne ide u prilog - izvezao je 152 trke a završio 98, jer je svaka njegova vožnja bila riskantna.

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav!! Gledao ga uzivo u Belgiji, na 'Spa Frankoschapm' stazi...kisa kao iz creva a zuta kaciga prolece pored tribina kao metak...car, vozac sa posebnim smekom, najveci smeker i posveceni profesionalac..nije f1 posle njega to sto je bila...pogledajte dokumentarac 'racing is in my blood' i bice vam jasno i zasto... Jedan je bio Airton da Silva!! Pozdrav svima!!

Campeon

pre 9 godina

Jelena, ovo je prelep, ali previše emotivan tekst.

Pod jedan- ja sigurno nisam zevao u nedeljnom Monte Karlu, a preticanja je itekako bilo, a pod dva- bilo je trka koje je čak i Sena tražio da se prekinu zbog kiše...

Ali to je svejedno, jer stvari se u F1 menjaju konstantno, i ne postoji idealna, tj. zlatna sredina. U stvari, možda i postoji - a to je kada smo svim srcem i dušem u sportu, uz nekog našeg favorita, pa nam čak i mane pravila i takmičenja u F1 (kojih ima uvek!) ne smetaju toliko.

@Tri titule nije dovoljno
Kao prvo, Sena drži rekord po najviše pobeda u Monte Karlu...

Vuk

pre 9 godina

Jelena, tvoj tekst je lijep I lijepo je da jedna djevojka voli I razumije mozda najmuskiji sport. Ali mislim da je malo neiskren. Svi smo mi Imani tri godine Ali ne vjerujem da je bilo ko dovoljno svjestan da u tom uzrastu moze da opaza mongo manje komplikovane stvari od F1. Ja sam nekoliko godina stariji od tebe I gledao sam sve te trke iz tog vremena. Iako sam veliki fan i ne propustam F1 moram priznati da sam gracioznost tih ulazaka u krivine sustinski i na pravi nacin vidio tek kasnije na snimcima. Kad je Senna poginuo ti si imala 10 godina, prva njegova titula ti si imala 4 godine i da ne nabrajam.. Mislim samo da je tvoja ljubav prema Senna-i nastala mnogo kasnije od 1987 i ako me pokusas ubijediti u suprotno bicu razocaran dodatnom neiskrenoscu. Svidja mi se tvoj clanak i nadam se da ces napisati jos mnogo boljih, ali smatram da je bilo postenije da je poce u smislu "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.."

@Micko80
Belof je zaista bio nesudjeni sampion

@Dali Bocek
Mislim da Prost nije bio korektniji vozac od Senna-e, pretpostavljam da si na njega mislio. Bavio se vrlo prljavim stvarima...i jedna titula je sramno uzeta Senna-i

a kad je statistika u pitanju reci cu samo jedno: Atletiko je izgubio od Reala 4:1. Bio je vise od dvije trecine utakmice bolji protivnik. Za 20 god to ce izgledati kao debakl Atletika.

емопипл

pre 9 godina

најважније је изгубио у трци. тишина сви. легенда и као човек и као возач. никад више нико као Сена.

Dali bocek

pre 9 godina

Bio je velik zbog velikih protivnika sa kojima se borio. Po meni jedan je i veci, korektniji kao vozac, ali to ne umanjuje Senu. Doduse, da su se tada bodovale sve trke u sampionatu, a ne deset najboljih rezultata, bio bi samo jednom prvak. A i da honda nije tada krenula u osvajanje juznoamerickog trzista, verovatno bi i njegov klupski kolega imao motor jednake snage i promera brizgaljki. Ne zaboravimo da je honda kaznjavana zbog rasprsivaca motornog ulja, uredjaja koji je u prvih 5 minuta rada motora pod opterecenjem, izduvavao ulje iz motora kroz ventil pored usisa vazduha( to je najvisa tacka vozila) A rezultat zbog najjaceg motora i pol pozicije je bio taj da u prva dva-tri kruga, onima iza su masni viziri i blago zauljene gume. Tekst koji je devojka napisala je onako, lirski, ali karijera i uspesi su u velikoj meri izgradjeni na potrebama honde da se izbori za trziste juzne amerike. Bez obzira na stvari koje su ga pratile, na statisticki odlicne rezultate Sumahera, Fetela, Alonsa, nisu oni klasa Sene, Pikea, Bergera, Rojtemana i pre svih Prosta. Govorim samo o vozacima koje sam gledao kao "razumni gledalac" sto ce reci da ste vozac sa iskustvom, a ne kao adolescent ili detence. Nadam se da nisam smorio.

Tri titule nije dovoljno

pre 9 godina

Najveći je u legendi, kao i Kraljević Marko, ali i sam je Marko priznao da je Musa Kesedžija bio bolji junak od njega. Marko je Musu dobio uz pomoć vile Ravijojle, kad je Marko već bio oboren na obe plećke, delili su megdan letnji dan do podne, a kad ga je posestrima vila podsetila da ima nože u čizmi i kad je Marko rasparao Musu tada je video da Turčin ima tri srca junačka i Marko je zavapio - "Jao meni do boga niloga, gde pogubi od sebe boljega." Narod bira svoje junake bez obzira na činjenice. Sena više ne drži nijean rekord, a ima nešto što mu ne ide u prilog - izvezao je 152 trke a završio 98, jer je svaka njegova vožnja bila riskantna.

micko80

pre 9 godina

Da je bio jedan od najboljih ikada - jeste. O njegovoj brzini svedoči i broj pol pozicija - u vreme kada su na treningu pobeđivali zaista najbrži.
Da je bio najveći - nije! Isuviše je riskantno i bezobzirno vozio - a neko ko tako vozi i time dovodi druge vozače u probleme i opasne situacije ne može da bude najveći!
I ta čuvena trka u Monte Karlu 1984. se uvek prepričava veoma neobjektivo i uvek nekako "tera voda na Seninu vodenicu". Potražite, pročitajte i saznajte da je nekada postojao i vozač po imenu Štefan Belof ...

mail

pre 9 godina

Brazilci te '94 postaju prvaci sveta u fudbalu, nekoliko meseci posle pogibije Sene. Dok su jos na terenu, posle finalnog meca, igraci razvijaju transparent "Sa Senom smo stigli brze do titule".

@Vuk

pre 9 godina

Veruj mi, dosta ljudi moze da se seti i necega sta se desilo dok jos nisu progovorili, tako da reci za nekoga da je neiskren zato sto je napisao tako nesto je vise nego bezobrazno. Nigde ne pise da se svega seca, a sta je pogresno reci da se zaljubila u F1 kada je imala tri godine? Zbog cega je to neistina? Pa, ja znam klinku koja ima dve i po godine i opcinjena je Valentinom Rosijem. Zbog toga je tvoj komentar da je trebalo da napise "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.." takodje bezborazan iz prostog razloga jer si ocigledno zaboravio o kom vremenu se govori, a kao i zbog cinjenice da ako necime ovaj tekst odise, to je iskrenost. Zato se nadam da ces sledeci put razmisliti kada nekoga koga i ne poznajes, a pretpostavljam da je tako, posto je ja vrlo dobro znam, optuziti za neiskrenost.

Once upon a time

pre 9 godina

Svi rekordi AS:
Most wins leading throughout a GP: 19
Most consecutive pole positions: 8
Most consecutive front row starts: 24
Most consecutive wins at the same Grand Prix: 5
Most pole positions at the same Grand Prix: 8 (izjednacen sa Sumaherom)
Most consecutive pole positions at the same Grand Prix: 7
Most wins leading throughout a GP in a season: 5 (izjednacen sa S.Vettelom i J.Clarkom)
Most Pole trophies: 6 (izjednacen sa Fandjom i Sumaherom)
Highest percentage of front row starts in a season: 100% (izjednacen sa A.Prostom i D.Hillom)

richardIII

pre 9 godina

Tri titule: A gde su Musi bila ta tri srca? Sad si me mnogo zainteresovao za anatomiju.
P.S. nije Aer.....nego Ajrton (Ayrton Senna)

Kimi Räikkönen

pre 9 godina

Na svoj način je bio jedinstven i vrlo harizmatičan ali ne i najveći. Najveći je onaj koji je najviše osvojio a to je Michael Schumacher. Ironija sudbine je da Ayrton Senna odavno nije među živima a da se Schumi još uvek bori za život..

Vuk

pre 9 godina

@goreplikantu bez potpisa

Kao prvo nijesam Jelenu optuzio da je neiskrena vec sam rekao da je tekst malo neiskren. Ne poznajem je ali sam joj i pored toga dao pozitivan komentar na clanak i pozelio jos mnogo boljih u buducnosti. Reci da je tekst malo neiskren i to obrazloziti potpuno logicno i zdravorazumski je mnogo laksa "uvreda" od toga kad nekome koga ne poznajes kazes da je bezobrazan. Ako vec smatras da ja grijesim sto sam rekao da je tekst neiskren, a zasto se onda ne izdignes i jednostavno predjes na sledeci komentar nego ponavljas moju gresku i meni govoris da sam bezobrazan. To je lazno moralisanje. I sada tvrdim da ta klinka od dvije ipo godine nije opcinjena Rosijem nego joj je mozda simpaticna njegova frizura ili neobicne naocare, ili sta vec djeci moze odvuci paznju. Ali mozda ti poznajes neke dvogodisnjake koji mogu da nabroje sve sampione od 1950 do danas, i potpuno razumiju probleme sa gumama, protokom goriva ili mozda znaju da objasne razliku izmedju V8 i V6 turbo motora. Ja ta kve ne znam a znam dosta djece. Mozda sam ja rastao u nekoj zaostaloj sredini. Ponavljam, Jelenin clanak je lijep ali to ne znaci da ne mogu da kazem i da mi se nesto ne svidja, pa da zbog toga budem nazvan bezobraznim. I mislim da je moj komentar u potpunosti na mjestu, te da ce se mlada gospodja ili gospodjica koja je autorka clanka, ukoliko je moj komentar promasen, samo slatko nasmijati i pomisliti kako nijesam u pravu

Cool&TheGang

pre 9 godina

Šta god ko pričao, najveći vozač svih vremena je verovatno bio Fanđo. Dovoljno je pogledati statistiku i procente, a da ne govorimo koliko su formule bile opasne tih pedesetih u odnosu na ostale dekade.
Bilo bi dobro da B92 emituje dokumentarni film o Senni koji je snimljen pre nekoliko godina i smatra se jednim od najboljih dokumentaraca svih vremena.

Lerby

pre 9 godina

S obzirom da je povod za sve tekstove u rubrici "Odbrojavanje" predstojeće SP u Brazilu, odnosno fudbal, možda nije loše pomenuti i navijačku opredeljenost brazilskih vozača F1, kako trojice svetskih šampiona iz ove zemlje koji su bili tema članaka na ovim stranama, tako i drugih brazilskih majstora volana. Budući da je najveći grad, São Paulo, dao ubedljivo najveći broj vozača F1 iz ove zemlje, ne čudi činjenica da klubovi iz ovog grada imaju najviše navijača među vozačima. Prednjače Corinthians i São Paulo. Navijači prvopomenutog tima su Zonta http://s.glbimg.com/es/ge/f/original/2010/10/21/stock_zonta_div_30.jpg Bruno Senna http://dspnovo.lecom.com.br/diariosaopaulo/upload/noticia/1322346820bruno_senna370x211.jpg Barrichello http://barrichello.com.br/imagens/f655.jpg Takođe i dvojica najslavnijih "paulista" među vozačima ali o njima u drugom komentaru. Što se pak tiče onih koji navijaju za São Paulo, tu su di Grassi http://bandverde.files.wordpress.com/2010/03/lucasdigrassi.jpg Massa http://globoesporte.globo.com/platb/files/158/2009/07/massa.jpg i dvojica koji ne potiču iz ovog grada, Nelsinho Piquet http://media-cdn.incondicionais.com.br/media/galeria/351/0/5/8/8/n_sao_paulo_fc_torcedores_famosos_do_spfc-4938850.jpg i zvezda IndyCar serije Hélio Castroneves http://www.saopaulofc.net/picts/402537794675926Heliio.jpg http://old.gazetapress.com/v.php?1:298621:2 O trojici najvećih i njihovom navijačkom opredeljenju, Fittipaldi-ju, Piquet-u i Senna-i u narednom komentaru.

Lerby

pre 9 godina

Prvi svetski šampion F1 iz ove zemlje, Emerson Fittipaldi, kao "paulista", navija za Corinthians http://msalx.placar.abril.com.br/2013/05/02/1200/O6FLF/emerson.jpeg?1367507857 mada mu nije bilo strano i da obuče dres Santos-a u čast legende ovog kluba i osvajanja prve titule '72 u Lotus-u http://dnasantastico.files.wordpress.com/2013/03/fittipaldi-e-pele-blog-dna-santastico.jpg?w=500 Veliki navijač Corinthians-a bio je i Ayrton Senna http://1.bp.blogspot.com/-O-wyGAzrQTg/T-yP2uGIMpI/AAAAAAAAFbo/HWjV5iBH9Lw/s1600/senna-camisa-corinthians-43.jpg http://canelada.com.br/wp-content/uploads/2011/05/ayrton_senna_e_corinthians_nz_1024x768.jpg http://veja.abril.com.br/blog/sobre-imagens/files/2011/09/ayrton-senna-08.jpg Drugi svetski prvak iz ove zemlje i jedan od retkih "carioca" (Rio de Janeiro), Nelson Piquet, veliki je navijač Vasco da Gama-e http://4.bp.blogspot.com/_Gw78siKRT4M/TBG_Qj0umWI/AAAAAAAAAqM/iQad-F1Hj8I/s1600/VascoOliver+032.jpg http://1.bp.blogspot.com/-DjU3modMJJo/T30SPOtbfQI/AAAAAAAABWM/sSCFqH6xnRM/s1600/Piquet.jpg Piquet je tokom trkačkog vikenda u Interlagos-u 2011. vozio njegov šampionski Brabham iz '81 provocirajući navijače Corinthians-a zastavom Vasco da Gama-e http://bc03.rp-online.de/polopoly_fs/braziliformf-drivnelson-piquet-drivhis-brabhwaving-the-1.2619258.1349385569!httpImage/3646621518.jpg_gen/derivatives/dx510/3646621518.jpg http://www.youtube.com/watch?v=1LJwBfMTxcM Ipak, to mu se obilo o glavu jer je Vasco prošle godine ispao iz brazilske Série A:)

Lerby

pre 9 godina

Jedan od linkova koji upućuje na fotografiju ne funkcioniše pa da pokušam sa ovim http://lucmonteiro.files.wordpress.com/2012/03/piquet.jpg

M.Cs

pre 9 godina

Nemojte me pogresno shvatiti, ali ako nekoga doista postujete, uradite to tako da mu napisete pravo ime: Ayrton Senna, a ne iskrnavljeno. Ja mislim, da bi se posle Vuka neke stvari mogle menjati.

Tri titule nije dovoljno

pre 9 godina

Najveći je u legendi, kao i Kraljević Marko, ali i sam je Marko priznao da je Musa Kesedžija bio bolji junak od njega. Marko je Musu dobio uz pomoć vile Ravijojle, kad je Marko već bio oboren na obe plećke, delili su megdan letnji dan do podne, a kad ga je posestrima vila podsetila da ima nože u čizmi i kad je Marko rasparao Musu tada je video da Turčin ima tri srca junačka i Marko je zavapio - "Jao meni do boga niloga, gde pogubi od sebe boljega." Narod bira svoje junake bez obzira na činjenice. Sena više ne drži nijean rekord, a ima nešto što mu ne ide u prilog - izvezao je 152 trke a završio 98, jer je svaka njegova vožnja bila riskantna.

Dali bocek

pre 9 godina

Bio je velik zbog velikih protivnika sa kojima se borio. Po meni jedan je i veci, korektniji kao vozac, ali to ne umanjuje Senu. Doduse, da su se tada bodovale sve trke u sampionatu, a ne deset najboljih rezultata, bio bi samo jednom prvak. A i da honda nije tada krenula u osvajanje juznoamerickog trzista, verovatno bi i njegov klupski kolega imao motor jednake snage i promera brizgaljki. Ne zaboravimo da je honda kaznjavana zbog rasprsivaca motornog ulja, uredjaja koji je u prvih 5 minuta rada motora pod opterecenjem, izduvavao ulje iz motora kroz ventil pored usisa vazduha( to je najvisa tacka vozila) A rezultat zbog najjaceg motora i pol pozicije je bio taj da u prva dva-tri kruga, onima iza su masni viziri i blago zauljene gume. Tekst koji je devojka napisala je onako, lirski, ali karijera i uspesi su u velikoj meri izgradjeni na potrebama honde da se izbori za trziste juzne amerike. Bez obzira na stvari koje su ga pratile, na statisticki odlicne rezultate Sumahera, Fetela, Alonsa, nisu oni klasa Sene, Pikea, Bergera, Rojtemana i pre svih Prosta. Govorim samo o vozacima koje sam gledao kao "razumni gledalac" sto ce reci da ste vozac sa iskustvom, a ne kao adolescent ili detence. Nadam se da nisam smorio.

Kimi Räikkönen

pre 9 godina

Na svoj način je bio jedinstven i vrlo harizmatičan ali ne i najveći. Najveći je onaj koji je najviše osvojio a to je Michael Schumacher. Ironija sudbine je da Ayrton Senna odavno nije među živima a da se Schumi još uvek bori za život..

micko80

pre 9 godina

Da je bio jedan od najboljih ikada - jeste. O njegovoj brzini svedoči i broj pol pozicija - u vreme kada su na treningu pobeđivali zaista najbrži.
Da je bio najveći - nije! Isuviše je riskantno i bezobzirno vozio - a neko ko tako vozi i time dovodi druge vozače u probleme i opasne situacije ne može da bude najveći!
I ta čuvena trka u Monte Karlu 1984. se uvek prepričava veoma neobjektivo i uvek nekako "tera voda na Seninu vodenicu". Potražite, pročitajte i saznajte da je nekada postojao i vozač po imenu Štefan Belof ...

Cool&TheGang

pre 9 godina

Šta god ko pričao, najveći vozač svih vremena je verovatno bio Fanđo. Dovoljno je pogledati statistiku i procente, a da ne govorimo koliko su formule bile opasne tih pedesetih u odnosu na ostale dekade.
Bilo bi dobro da B92 emituje dokumentarni film o Senni koji je snimljen pre nekoliko godina i smatra se jednim od najboljih dokumentaraca svih vremena.

richardIII

pre 9 godina

Tri titule: A gde su Musi bila ta tri srca? Sad si me mnogo zainteresovao za anatomiju.
P.S. nije Aer.....nego Ajrton (Ayrton Senna)

Campeon

pre 9 godina

Jelena, ovo je prelep, ali previše emotivan tekst.

Pod jedan- ja sigurno nisam zevao u nedeljnom Monte Karlu, a preticanja je itekako bilo, a pod dva- bilo je trka koje je čak i Sena tražio da se prekinu zbog kiše...

Ali to je svejedno, jer stvari se u F1 menjaju konstantno, i ne postoji idealna, tj. zlatna sredina. U stvari, možda i postoji - a to je kada smo svim srcem i dušem u sportu, uz nekog našeg favorita, pa nam čak i mane pravila i takmičenja u F1 (kojih ima uvek!) ne smetaju toliko.

@Tri titule nije dovoljno
Kao prvo, Sena drži rekord po najviše pobeda u Monte Karlu...

Vuk

pre 9 godina

Jelena, tvoj tekst je lijep I lijepo je da jedna djevojka voli I razumije mozda najmuskiji sport. Ali mislim da je malo neiskren. Svi smo mi Imani tri godine Ali ne vjerujem da je bilo ko dovoljno svjestan da u tom uzrastu moze da opaza mongo manje komplikovane stvari od F1. Ja sam nekoliko godina stariji od tebe I gledao sam sve te trke iz tog vremena. Iako sam veliki fan i ne propustam F1 moram priznati da sam gracioznost tih ulazaka u krivine sustinski i na pravi nacin vidio tek kasnije na snimcima. Kad je Senna poginuo ti si imala 10 godina, prva njegova titula ti si imala 4 godine i da ne nabrajam.. Mislim samo da je tvoja ljubav prema Senna-i nastala mnogo kasnije od 1987 i ako me pokusas ubijediti u suprotno bicu razocaran dodatnom neiskrenoscu. Svidja mi se tvoj clanak i nadam se da ces napisati jos mnogo boljih, ali smatram da je bilo postenije da je poce u smislu "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.."

@Micko80
Belof je zaista bio nesudjeni sampion

@Dali Bocek
Mislim da Prost nije bio korektniji vozac od Senna-e, pretpostavljam da si na njega mislio. Bavio se vrlo prljavim stvarima...i jedna titula je sramno uzeta Senna-i

a kad je statistika u pitanju reci cu samo jedno: Atletiko je izgubio od Reala 4:1. Bio je vise od dvije trecine utakmice bolji protivnik. Za 20 god to ce izgledati kao debakl Atletika.

M.Cs

pre 9 godina

Nemojte me pogresno shvatiti, ali ako nekoga doista postujete, uradite to tako da mu napisete pravo ime: Ayrton Senna, a ne iskrnavljeno. Ja mislim, da bi se posle Vuka neke stvari mogle menjati.

емопипл

pre 9 godina

најважније је изгубио у трци. тишина сви. легенда и као човек и као возач. никад више нико као Сена.

@Vuk

pre 9 godina

Veruj mi, dosta ljudi moze da se seti i necega sta se desilo dok jos nisu progovorili, tako da reci za nekoga da je neiskren zato sto je napisao tako nesto je vise nego bezobrazno. Nigde ne pise da se svega seca, a sta je pogresno reci da se zaljubila u F1 kada je imala tri godine? Zbog cega je to neistina? Pa, ja znam klinku koja ima dve i po godine i opcinjena je Valentinom Rosijem. Zbog toga je tvoj komentar da je trebalo da napise "pocela sam da gledam F1. Svidjelo mi se i pocela sam da istrazujem a i par komentara poznavalaca natjerali su me da u pretrazivac ukucam Ayrton Senna da Silva. Tu se rodila ljubav prema.." takodje bezborazan iz prostog razloga jer si ocigledno zaboravio o kom vremenu se govori, a kao i zbog cinjenice da ako necime ovaj tekst odise, to je iskrenost. Zato se nadam da ces sledeci put razmisliti kada nekoga koga i ne poznajes, a pretpostavljam da je tako, posto je ja vrlo dobro znam, optuziti za neiskrenost.

Vuk

pre 9 godina

@goreplikantu bez potpisa

Kao prvo nijesam Jelenu optuzio da je neiskrena vec sam rekao da je tekst malo neiskren. Ne poznajem je ali sam joj i pored toga dao pozitivan komentar na clanak i pozelio jos mnogo boljih u buducnosti. Reci da je tekst malo neiskren i to obrazloziti potpuno logicno i zdravorazumski je mnogo laksa "uvreda" od toga kad nekome koga ne poznajes kazes da je bezobrazan. Ako vec smatras da ja grijesim sto sam rekao da je tekst neiskren, a zasto se onda ne izdignes i jednostavno predjes na sledeci komentar nego ponavljas moju gresku i meni govoris da sam bezobrazan. To je lazno moralisanje. I sada tvrdim da ta klinka od dvije ipo godine nije opcinjena Rosijem nego joj je mozda simpaticna njegova frizura ili neobicne naocare, ili sta vec djeci moze odvuci paznju. Ali mozda ti poznajes neke dvogodisnjake koji mogu da nabroje sve sampione od 1950 do danas, i potpuno razumiju probleme sa gumama, protokom goriva ili mozda znaju da objasne razliku izmedju V8 i V6 turbo motora. Ja ta kve ne znam a znam dosta djece. Mozda sam ja rastao u nekoj zaostaloj sredini. Ponavljam, Jelenin clanak je lijep ali to ne znaci da ne mogu da kazem i da mi se nesto ne svidja, pa da zbog toga budem nazvan bezobraznim. I mislim da je moj komentar u potpunosti na mjestu, te da ce se mlada gospodja ili gospodjica koja je autorka clanka, ukoliko je moj komentar promasen, samo slatko nasmijati i pomisliti kako nijesam u pravu

Once upon a time

pre 9 godina

Svi rekordi AS:
Most wins leading throughout a GP: 19
Most consecutive pole positions: 8
Most consecutive front row starts: 24
Most consecutive wins at the same Grand Prix: 5
Most pole positions at the same Grand Prix: 8 (izjednacen sa Sumaherom)
Most consecutive pole positions at the same Grand Prix: 7
Most wins leading throughout a GP in a season: 5 (izjednacen sa S.Vettelom i J.Clarkom)
Most Pole trophies: 6 (izjednacen sa Fandjom i Sumaherom)
Highest percentage of front row starts in a season: 100% (izjednacen sa A.Prostom i D.Hillom)

Lerby

pre 9 godina

Prvi svetski šampion F1 iz ove zemlje, Emerson Fittipaldi, kao "paulista", navija za Corinthians http://msalx.placar.abril.com.br/2013/05/02/1200/O6FLF/emerson.jpeg?1367507857 mada mu nije bilo strano i da obuče dres Santos-a u čast legende ovog kluba i osvajanja prve titule '72 u Lotus-u http://dnasantastico.files.wordpress.com/2013/03/fittipaldi-e-pele-blog-dna-santastico.jpg?w=500 Veliki navijač Corinthians-a bio je i Ayrton Senna http://1.bp.blogspot.com/-O-wyGAzrQTg/T-yP2uGIMpI/AAAAAAAAFbo/HWjV5iBH9Lw/s1600/senna-camisa-corinthians-43.jpg http://canelada.com.br/wp-content/uploads/2011/05/ayrton_senna_e_corinthians_nz_1024x768.jpg http://veja.abril.com.br/blog/sobre-imagens/files/2011/09/ayrton-senna-08.jpg Drugi svetski prvak iz ove zemlje i jedan od retkih "carioca" (Rio de Janeiro), Nelson Piquet, veliki je navijač Vasco da Gama-e http://4.bp.blogspot.com/_Gw78siKRT4M/TBG_Qj0umWI/AAAAAAAAAqM/iQad-F1Hj8I/s1600/VascoOliver+032.jpg http://1.bp.blogspot.com/-DjU3modMJJo/T30SPOtbfQI/AAAAAAAABWM/sSCFqH6xnRM/s1600/Piquet.jpg Piquet je tokom trkačkog vikenda u Interlagos-u 2011. vozio njegov šampionski Brabham iz '81 provocirajući navijače Corinthians-a zastavom Vasco da Gama-e http://bc03.rp-online.de/polopoly_fs/braziliformf-drivnelson-piquet-drivhis-brabhwaving-the-1.2619258.1349385569!httpImage/3646621518.jpg_gen/derivatives/dx510/3646621518.jpg http://www.youtube.com/watch?v=1LJwBfMTxcM Ipak, to mu se obilo o glavu jer je Vasco prošle godine ispao iz brazilske Série A:)

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav!! Gledao ga uzivo u Belgiji, na 'Spa Frankoschapm' stazi...kisa kao iz creva a zuta kaciga prolece pored tribina kao metak...car, vozac sa posebnim smekom, najveci smeker i posveceni profesionalac..nije f1 posle njega to sto je bila...pogledajte dokumentarac 'racing is in my blood' i bice vam jasno i zasto... Jedan je bio Airton da Silva!! Pozdrav svima!!

mail

pre 9 godina

Brazilci te '94 postaju prvaci sveta u fudbalu, nekoliko meseci posle pogibije Sene. Dok su jos na terenu, posle finalnog meca, igraci razvijaju transparent "Sa Senom smo stigli brze do titule".

Lerby

pre 9 godina

S obzirom da je povod za sve tekstove u rubrici "Odbrojavanje" predstojeće SP u Brazilu, odnosno fudbal, možda nije loše pomenuti i navijačku opredeljenost brazilskih vozača F1, kako trojice svetskih šampiona iz ove zemlje koji su bili tema članaka na ovim stranama, tako i drugih brazilskih majstora volana. Budući da je najveći grad, São Paulo, dao ubedljivo najveći broj vozača F1 iz ove zemlje, ne čudi činjenica da klubovi iz ovog grada imaju najviše navijača među vozačima. Prednjače Corinthians i São Paulo. Navijači prvopomenutog tima su Zonta http://s.glbimg.com/es/ge/f/original/2010/10/21/stock_zonta_div_30.jpg Bruno Senna http://dspnovo.lecom.com.br/diariosaopaulo/upload/noticia/1322346820bruno_senna370x211.jpg Barrichello http://barrichello.com.br/imagens/f655.jpg Takođe i dvojica najslavnijih "paulista" među vozačima ali o njima u drugom komentaru. Što se pak tiče onih koji navijaju za São Paulo, tu su di Grassi http://bandverde.files.wordpress.com/2010/03/lucasdigrassi.jpg Massa http://globoesporte.globo.com/platb/files/158/2009/07/massa.jpg i dvojica koji ne potiču iz ovog grada, Nelsinho Piquet http://media-cdn.incondicionais.com.br/media/galeria/351/0/5/8/8/n_sao_paulo_fc_torcedores_famosos_do_spfc-4938850.jpg i zvezda IndyCar serije Hélio Castroneves http://www.saopaulofc.net/picts/402537794675926Heliio.jpg http://old.gazetapress.com/v.php?1:298621:2 O trojici najvećih i njihovom navijačkom opredeljenju, Fittipaldi-ju, Piquet-u i Senna-i u narednom komentaru.

Lerby

pre 9 godina

Jedan od linkova koji upućuje na fotografiju ne funkcioniše pa da pokušam sa ovim http://lucmonteiro.files.wordpress.com/2012/03/piquet.jpg