Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:40

Meksiko 1986, Dijego Armando - sam protiv svih!

Domaćin šampionata 1986. godine trebalo je da bude Kolumbija, samo osam godina posle presedana kada je Argentini dozvoljeno da dočeka najbolje fudbalere sveta i pored spornog režima. Nemar, nered i brojni problemi 'preselili' su prvenstvo sveta na sever, u Meksiko, a novi domaćin je, pored kratkog vremena za pripreme imao i dodatni problem – katastrofalan zemljotres kojije odneo više od 20.000 života. Stadioni su ostali neoštećeni, FIFA je odlučila da se igra.

Izvor: B92

Autor:B92

Meksiko 1986, Dijego Armando - sam protiv svih!
Foto: Getty Images/ Maradona postiže èuveni gol rukom protiv Engleske

Nemar, nered i brojni problemi 'preselili' su prvenstvo sveta na sever, u Meksiko, a novi domaćin je, pored kratkog vremena za pripreme imao i dodatni problem – katastrofalan zemljotres kojije odneo više od 20.000 života. Stadioni su ostali neoštećeni, FIFA je odlučila da se igra.

Prvenstvo su osvojili Argentinci, neki bi rekli – Maradona, a stvar je ukusa da li ga pamtiti po prvom ili drugom golu koji je 'El Pibe' dao Englezima. Veleprevarant ili Kralj fudbala?

Sistem takmičenja je promenjen, broj učesnika je ostao isti, ali se u završnici igralo po kup sistemu, pa je prostor za kalkulacije smanjen. Prvi put od kada se igraju prvenstva i trećeplasirane ekipe iz grupa mogle su da nastave takmičenje, pa je u prvoj fazi svaki gol bio bitan.

Reprezentacija Jugoslavije svoju priliku je propustila u kvalifikacijama, a ključnu utakmicu 'plavi' su izgubili u Beogradu, od Istočne Nemačke. Na šampionatu još jednom nije bilo Holanđana, a debitovali su Danska, Irak i Kanada. Zapisan je i broj 55.

Toliko prekršaja je dosudio Englez Kortni u duelu Meksiko – Paragvaj, a posle 55 sekundi Urugvaj Batista dobio je crveni karton u duelu sa Škotskom. Legendarni Irac Pat Dženings nije branio do 55, na svoj 41. rođendan u utakmici sa Brazilom oprostio se od reprezentativnog fudbala. Argentinac Trobijani odigrao je dva minuta u finalu i tako postao rekorder po najkraćem nastupu na nekom šampionatu sveta.

Svi favoriti su preživeli takmičenje u grupama, a 'utakmicu šampioanta' odigrali su Brazil i Francuska. Sa jedne strane Ziko, sa druge Platini, na kraju je Fernandes sa spuštenim čarapama pogodio poslednji penal i poslao Brazilce kući. To je bilo jedno od četvrtfinala, na još dva su izvođeni jedanaesterci. Belgijanci su eliminisali Špance, a Nemci Meksiko.

Maradona je pobedio Englesku. Postigao je dva gola. Prvi, u 51. minutu, rukom, 'božijom' kako ju je on nazvao, a rukom sramote kako su to doživeli Englezi. Delimično se iskupio pet minuta kasnije, a gol kom je prethodila 'vožnja' većeg dela Robsonovog tima smatra se najlepšim do sada postignutim na prvenstvima.

U polufinalu je Maradona ponovio maestralnu igru, protiv Belgije je postigao oba gola za svoj tim, jedan majstorski, a i u drugom polufinalu bilo je 2:0. Za Nemce protiv Francuza, a ne obrnuto, kao što su mnogi očekivali.

Na finalnoj utakmici na stadionu 'Acteka' viđena je drama. Argentinci su lako poveli, sa 2:0 ušli u poslednjih petnaest minuta, ali su se tada Nemci probudili. Pogodili su Rumenige i Feler, a kada se činilo da će produžetak odlučivati Buručaga je postigao gol za pobedu Argentine.

Karlos Biljardo je u finalu na teren izveo ekipu u sastavu Pumpido, Braun, Kusjufo, Ruđeri, Olartikoečea, Đusti, Batista, Maradona, Enrike, Buručaga (Trobijani) i Valdano.

Meksiko 1986, rezultati, strelci i sastavi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve