Salvador

Salvador

Glavni grad i najveći grad severoistočne brazilske države Baija – Salvador, nekad poznat kao Salvador da Baija.

Komentari: 6

Poznat je kao prestonica sreće Brazila, zbog brojnih žurki u gradu, kao i uličnom karneval, koji je jedan od najvećih na svetu.

U pitanju je jedan od najstarijih gradova u celoj Americi, koji je nekad nosio ime Baija, a tako je zaveden i na brojim mapama koje datiraju od pre sredine prošlog veka. Treći je po naseljenosti u celom Brazilu, iza Sao Paula i Rio de Žaneira.

Sam grad Salvador poznat je po svojoj kuhinji, muzici i arhitekturi, a jedan je od najbogatijih u tom delu Brazila. U njemu je vidljiv uticaj afričke kulture, zbog čega i ne čudi da je centar Afro-brazilske kulture.

Istorijski centar Salvadora, poznat i pod imenom ‘Pelurinjo’ je poznat po kolonijalnoj portugalskoj arhitekturi. Spomenici u tom gradu datiraju i iz 17. veka, a UNESCO ga je 1985. godine proglasio svetskom baštinom.

Salvador se nalazi blizu Atlantskog okeana, u izuzetno razvijenom privrednom i industrijskom region i velika je izvozna luka. Takođe, u tom gradu se nalazi treća najbolja plaža na svetu po izboru britanskog Gardijana – Porto da Bara. Blizu nje se nalazi stadion Arena Fonte Nova, u kojem će biti igrani mečevi Svetskog prvenstva.

U Salvadoru preovladava tropska vlažna klima, što znači da ne postoji određeni period godine bez ikakvih padavina. Temperature su relativno iste tokom cele godine, ali visoke, a takođe je i velika vlažnost. Najsuvlji mesec u Salvadoru je januar, a najviše padavina beleži se u period od aprila do jula.

Osnovan: 29. mart 1549.
Stanovnika: 2,6 miliona (3,5 na širem geografskom području)
Nadmorska visina: 8m
Država: Baija

Savezna država

Baija se nalazi na istoku Brazila, izlazi na Atlantski okean, a ime je dobila od portugalske reči ‘baia’, koja znači zaliv. Četvrta je najnaseljenija savezna država u Brazilu, posle Sao Paula, Minas Žerajsaa i Rio de Žaneira, a peta po veličini.

Zvanično, upravo Baiju su prvo videli evropski mornari kada su se iskrcali na tlo Južne Amerike 1501. godine.

U Baiji se, između ostalog, najviše uzgaja kokos, pa ne začuđuje to što se jedan deo te države zove upravo Obala kokosa. Iz te države se najviše izvoze hemikalije (22,4%) i gorivo (17,5%).

Fudbal u gradu

Najveći klubovi u Salvadoru, a ujedno i najljući rivali, su Baija i Sitorija. Jedan od najuzbudljivijih momenata u gradu jeste dan kada se igra ‘Ba – Vi’ derbi. Sportski klub Baija nastao je 1931. godine kada su dva ranija kluba odlučila da se ujedine. Samo nekoliko godina kasnije ‘Trikolori’, kako ih navijači zovu, postali su jedan od najpopularnijih klubova na severu Brazila.

Vitorija je osnovana je 32 godine pre rivala, 1899. godine. U svetu je poznata po svojoj omladinskoj školi.

Oba kluba zapala su u krizu sredinom prošle decenije. I jedni i drugi ispali su iz prve lige i takmičenje nastavili u Seriji B, a kasnije i Seriji C. Ipak, oba gradska rivala uspela su da se vrate u Seriju A.

Baija

Serija A – 2 (1959, 1988)
Kopa Nordeste – 2 (2001, 2002)
Državne titule - 27

Vitorija

Kup Nordese – 5 (1976, 1977, 1999, 2003, 2010)
Državne titule – 27

Stadion

Sve do 2007. godine u Salvadoru postojao stadion pod nazivom Estadio Oktavio Mangabeira. Stadion je nosio je ime po građevinskom inžinjeru, novinaru i bivšem guverneru Oktaviju Mangabeiri, koji je na čelu Baije bio od 1947. do 1954. godine. Izgrađen je 1951. godine, a nadimak Fonte Nova dobio je pošto se nalazio u oblasti Ladeira das Fontes das Tedras.

Krajem novembra 2007. godine došlo je do nesreće kada su pristalice Baije slavile prolazak svog kluba u viši rang, a tom prilikom su se srušili viši delovi stadiona. Od posledica urušavanja nastradalo je sedam osoba, a više od 40 je povređeno. Tadašnji guverner Baije Žakes Vagner odlučio je da stadion zatvori. Ubrzo posle toga doneo je odluku da se postojeći stadion sruši i da sa njegovom mestu sagradi novi.

Stadion je srušen 2010, a tri godine kasnije na istom mestu ‘ponikao’ je novi. Arenu Fonte Novu dizajnirao je nemački arhitekta koji je radio na rekonstrukciji stadiona Hanovera.

Arena Fonte Nova

Kapacitet: 52.048
Izgrađen: 28. januar 1951.
Rekostuisan: 30. avgust 2010.
Rekordna poseta: 110.438 (Baija – Fluminense, 12. februar 1989.)

Španija – Holandija, 13. jun
Nemačka – Portugal, 16. jun
Švajcarska – Francuska, 20. jun
BiH – Iran, 25. jun

Poznate ličnosti

Mnogo muzičara je rođeno u Salvadoru, najpoznatiji je Žilberto Žil, bivši ministar kulture Brazila i dobitnik Gremija 2010. godine. Uz njega tu su i Kaetano Veloso i Klaudija Leite, koja peva zvaničnu himnu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva.

Iz ovog grada je i igrač odbojke na pesku Rikardo Santos, svetski prvak 2003. i olimpijski prvak 2004. godine.

Odavde su i mnogi glumci, između ostalog Vagner Moura i Lazaro Ramos.

U Salvadoru je rođen i automobilista Toni Kanan, kao i poznata manekenka i supermodel Adrijana Lima.

Pisci koji su poreklom iz Salvadora su Žorže Amado i Kastro Alveš

Aselino Freitaš (1975)
Adrijana Lima (1981)
Bebeto (1964)
Kastro Alveš (1847-1871)
Klaudija Leite (1980)
Dante (1983)
Milton Santos (1926 – 2001)
Edvaldo Valerio (1978)
Ivete Sangalo (1972)
Vampeta (1974)
Rikardo Santoš (1975)

Slavni fudbaleri

Najslavniji fudbaler Brazila i građanin Salvadora je svakako Žoze Roberto Gama de Oliveira, poznatiji kao Bebeto. Sem što su ga dečaci imitirali u proslavi gola ljuljajući bebu, on je i jedan od najboljih napadača svih vremena. Karijeru je počeo u Vitoriji 1983. a svoje najslavnije fudbalske momente proveo je u dresu Deportiva iz La Korunje u prvoj polovini 90-ih.

Markos Andre Batista dos Santos, poznatiji kao Vampeta igrao je u dresu Brazila od 1998. do 2002. godine i osvojio je Kopa Amerika (1999.) i trofej Svetskog prvenstva 2002. godine. Nadimak ‘Vampeta’ je spoj dve reči: vampiro (portugalski- vampir) i capeta (portugalski sleng za đavo). Prvu utakmicu u reprezentaciji Brazila koja je bila prijateljska odigrao je protiv Jugoslavije.

U Salvadoru je rođen i tridesetogodišnji fudbaler Bajerna iz Minhena Dante Bonfim Kosta Santos. U reprezentaciji Brazila je od 2013. godine i odigrao je 11 mečeva.

Bebeto – 75 utakmica, 39 golova (Brazil)
Vampeta – 39 utakmica, 2 gola (Brazil)
Dante – 11 utakmica, 2 gola (Brazil)