Resife

Resife

Resife se nalazi na ušću reke Beberibe u Kapibaribe, koja se potom uliva u Atlantski okean.

Komentari: 0

To je peti najveći grad Brazilu sa preko tri i po miliona stanovnika na širem geografskom području. Populacija samog grada je oko milion i po ljudi.

Ime grada potiče od grebenova koji se nalaze na njegovoj obali, a karakteristike grada su, pored reka, i mala ostrva i preko 50 mostova. Zbog toga ne čudi zašto Resife zovu ‘brazilskom Venecijom’.

Region oko Resifea je glavna industrijska zona savezne države Pernambuko. U Resifeu se najviše proizvode šećer i etanol, kao i brodovi, naftne plaforme i elektronika. Taj grad je, inače, glavni komercijalni centar u severnom delu Brazila, a u prilog tome ide podatak da je čak 52.500 firmi smešteno u gradu, a još 32.500 oko njega.

Zahvaljujući porastu nataliteta i značajnim privatnim investicijama, Resife je postao drugi najveći lekarski centar u Brazilu, odmah iza Sao Paula. U njemu se nalazi nekoliko bolnica, koje su opremljene najsavremenijim uređajima, a tamo dolaze da se leče i ljudi iz susednih saveznih država.

Takođe, grad je poznat i po obrazovanju. Dom je Federalnog univerziteta Pernambuko, najvećeg u tom distriktu. Mnoge brazilske istorijske ličnosti, među kojima je i pesnik Kastro Alveš, zbog obrazovanja su se preselili u Resife.

U Resifeu je veoma razvijen turizam, a plaža Porto de Galinjas, koja se nalazi 60 kilometara u gradu, dobila je titulu najbolje plaže u Brazilu. Upravo ona privlači najveći broj turista.

Tokom cele godine u Resifeu vlada tropska klima, koju odlikuju visoke temperature i velika vlažnost vazduha. Međutim, okeanski vetar, koji dolazi sa Atlantika tu klimu čini podnošljivom.

Savezna država

Osnovan: 12. mart 1537.
Stanovnika: 1,5 miliona (3,7 na širem geografskom području)
Nadmorska visina: 10m
Država: Pernambuko

Država Pernambuko nalazi se na severoistoku Brazila, na Atlantskom okeanu, a u njoj je smešten i poznati arhipelag Fernando do Noronja.

Pored Resifea, među poznatijim gradovima u toj državi je Olinda, drugi najstariji grad u Brazilu, koji je proglašen svetskom baštinom UNESCO. U Resifeu i Olindi imaju najdužu tradiciju uličnih karnevala od svih gradova u Brazilu.

Prvobitno je u Pernambuku živeo veliki broj plemena naroda Tupi, a Portugalci su ga naselili u 16. veku.

Iz Pernambuka se najviše izvozi šećer, čak 35,6 odsto, a potom voće i sokovi, riba, električni proizvodi i hemikalije.

Fudbal u gradu

Sport
Serija A – 1 (1987)
Kup Brazila – 1 (2008)
Kopa do Nordeste – 3 (1994, 2000, 2014)
Kopa Norte-Nordeste – 1 (1968)
Državne titule – 40
Državni kup – 3 (1998, 2003, 2007)

Santa Kruz
Državne titule – 27
Državni kup – 4 (2008, 2009, 2010, 2012)

Nautiko
Državne titule – 21
Državni kup – 1 (2011)

Najpoznatiji fudbalski klubovi u Resifeu su Sport, Santa Kruz i Nautiko.

Najstariji Nautiko osnovan je 1901. godine i takmiči se u Seriji A. Nautiko je jedini fudbalski klub u državi Pernambuko koji je osvojio šampionat te države šest puta uzastopno – od 1963. do 1968. godine.

Nautiko je u maju 1905. godine dobio svog najvećeg gradskog rivala – fudbalski klub Sport. Derbi ova dva fudbalska kluba u Brazilu nazivaju ‘Klasiko dos Klasikos’ ili ‘Derbi derbija’.

Treći najpoznatiji fudbalski klub u Resifeu je Santa Kruz koji je u februaru ove godine proslavio stogodišnjicu svog postojanja. Danas se takmiči u Seriji B Šampionata Brazila.

Stadion

Arena Pernambuko
Kapacitet 42.849
Otvoren: 22. maj 2013.
Građen: od oktobra 2010. do aprila 2013.
Rekordna poseta: 41.705 (Španija – Urugvaj, 16. jun 2013)

Obala Slonovače – Japan, 14. jun
Italija – Kostarika, 20. jun
Hrvatska – Meksiko, 23. jun
SAD – Nemačka, 26. jun
osmina finala, 29. jun

Dva stadiona na kojima će se igrati utakmice Svetskog prevenstva su potpuno nova. Jedan od njih je Arena Pernambuko, koja se nalazi u San Lorencu da Mati, u blizini grada Resifea. Iako je domaćin San Lorenco, to je mesto gde je infrastruktura puteva loša a i nema aerodroma, pa se Resife smatra domaćinom.

Prvobitno naziv stadiona bio je Kapibaribe, po velikoj reci koja preseca regiona, dok je sadašnje ime po istoimenoj saveznoj državi u kojoj se nalazi.

Za izgradnju uloženo je 532 miliona dolara. Stadion je izgrađen prvobitno za potrebe Kupa konfederacija 2013. i Svetskog prevenstva 2014.

Pored igranja međunarodnih takmičenja, stadion je i sedište fudbalskog kluba Nautiko.

Poznate ličnosti

Žaklin Karvaljo (r. 1983)
Dani Lins (r. 1985)
Klaris Lispektor (1920-1977)
Žoakim Nabuko (1849-1910)

Osim po fudbalu, Brazil je poznat po odbojkašima i odbojkašicama. Dve osvajačice zlata na Olimpijskim igrama 2012. rođene su u Resifeu. Žaklin Karvaljo, pored olimpijskog zlata 2012. osvojila je i titulu šampiona Olimpijskih igara 2008, i vicešampiona na Svetskim prvenstvima 2006. i 2010. Pored timskih titula, ona je osvojila i pojedinačne nagrade. Dani Lins, takođe, je osvojila srebro na Svetskom prvenstvz 2010. i nekoliko nagrada za najboljeg tehničara na međunarodnim takmičenjima.

Mimo sporta, Resife je poznat po ljudima koji su imali značajne uloge u razvoju prirodnih nauka i književnosti. Klaris Lispektor, koja je detinjstvo prvela u ovom gradu, okarakterisana je kao najznačajniji jevrejski pisac posle Kafke.

Slavni fudbaleri

Vava – 22 utakmice, 14 golova (Brazil)
Rivaldo – 74 utakmice, 32 gola (Brazil)
Žuninjo – 40 utakmica, 6 golova (Brazil)
Ernanes – 23 utakmice, 2 gola (Brazil)

U Resifeu je rođen Vava, ‘brazilski lav’, koji je fudbalsku karijeru počeo u rodnom gradu. Vava je bio svetski prvak 1958. godine i četiri godine kasnije, kada su Brazilci obrani titulu. Jedan od najbolji napadača svoje generacije u oba finala postigao je golove i postao je prvi igrač koji je to uradio.

Resife je davao odlične fudbalere, a jedan od njih je i Rivaldo. On je 1999. godine osvojio ‘Zlatnu loptu’, a tri godine kasnije u svojim rukama je držao boginju.

Ovde su rođeni i Žuninjo i Hernanes, odlični izviđači slobodnih udraca. Žunjino je osam godina igrao za Lion, a Hernanes trenutno nastupa za ekipu Intera iz Milana.