Nova vest
Fudbal

Subota, 31.05.2014.

00:21

Natal

Natal je glavni i najveći grad države Rio Grande do Norte, nalazi se na severoistoku Brazila.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Izlazi na Atlantski okean na ušću reke Potengi i brazilski je grad koji je najbliži Evropi i Arfici.

Osnovan je 25. decembra 1599. godine od strane portugalskih doseljenika. Prvi put su ga posetili moreplovci predvođeni Amerigom Vespučijem 1501. godine.

Sa nešto više od 800.000 stanovnika, Natal je drugi najmanji glavni grad u Brazilu. Klima je tropska, a grad je poznat i kao ‘Grad sunca’ sa više od tri hiljade sunčanih sati godišnje.

Turizam je glavna grana privrede, a broj inostranih turista se povećava iz godine u godinu. Stoga se sve više novca ulaže u izgradnju hotela i drugih sadržaja. Kada bude završen, novi aerodrom u Nataleu biće najveći u Južnoj Americi, a osmi najveći na svetu.

Ovde nema mnogo istorijskih znamenitosti, ili mesta za noćni provod, već je to miran, bezbedan grad, u kojem vikendice imaju mnogi bogati Brazilci i stranci.

Ova regija je poznata i po nafti, ali i uzgajanju voća, pre svega manga i guave.

Nedavna istraživanja su pokazala da je Natal najbezbedniji glavni grad u Brazilu.

Osnovan: 25. decembar 1599.
Stanovnika: 800.000 (1,3 miliona na širem geografskom području)
Nadmorska visina: 30m
Država: Rio Grande do Norte

Savezna država

Rio Grande u prevodu znači velika reka. Država je smeštena na severoistoku Brazila, a prvi ju je posetio Španac Alonso de Oheda 1499. godine. Najrazvijenije su uslužne delatnosti, pre svega turizam, a izvozi se čokolada, nafta, voće, morski plodovi, pamuk.

Država je poznata po svojim peščanim plažama i dinama, preovladavaju dve klime, vlažna tropska u primorskim krajevima, dok je ostatak države prilično suv.

U okeanu se nalazi atol Rokas, vulkanskog porekla sa koralnim grebenima. Važno je mrestilište tuna, ajkula i drugih morskih životinja.

Daleko je od ljudskog uticaja, a jedina građevina je svetionik brazilske vojske.

Fudbal u gradu

U Natalu trenutno nema klubova koji se takmiče u Seriji A, tj. prvoj brazilskoj ligi. Međutim, oni koji sada postoje u prošlosti su bili deo najjače nacionalne lige.

Fudbalski klub Amerika, poznat i kao Amerika de Natal, najuspešniji je klub ovog grada. Osnovan je 1915. godina, a trenutno se takmiči u Seriji B. ‘Grande klasiko’ Amerika igra protiv ABC.

Klub ABC osnovan je iste godine kada i gradski rival, a naziv kluba označava tri zemlje Južne Amerike – Argentinu, Brazil i Čile. ABC se, takođe, takmiči u drugoj nacionalnoj ligi.

Amerika
Državne titule – 34

ABC
Državne titule – 52

Alekrim
Državne titule – 6 (1925, 1963, 1964, 1968, 1985, 1986)

Stadion

Na mestu današnjeg stadiona Das Dunas, nekada se nalazio stadion koje nosio ime “Žoao Klaudio de Vaskonselos Mašado”. Mašadao je podignut 1972. godine, ali je posle skoro 40 godina postojanja srušen, kako bi se izgradio nov i bolji stadion.

Arena das Dunas počela je da se gradi 2011, a dizajn ovog stadiona uradio jedan od vodećih sportskih arhitekata Kristofer Li, koji je izjavio da je Das Dunas najsavršeniji stadion u Južnoj Americi.

Ovaj stadion dizajniran je u asimetričnom obliku, a kao ispiracija za njegov izgled poslužile su peščane dine. Gornji sloj krova, koji je izrađen u obliku lopatica, pruža odličnu ventilaciju, a istovremeno štiti posetioce od sunca.

Kapacitet Arene das Dunas je 42.086 mesta, a prvi red od terena udaljen je samo 15 metara. Oko 10.600 sedišta je prenosivo, a stadion ima i četiri lože koje mogu da prime po 1000 gledalaca.

Arena das Dunas

Kapacitet: 42.086
Izgrađen: 26. januar 2014.
Rekostruisan: /
Rekordna poseta: /

Meksiko – Kamerun, 13. jun
Gana – SAD, 16. jun
Japan – Grčka, 19. jun
Italija – Urugvaj, 24. jun

Poznate ličnosti

Natal je poznat kao mesto rođenja veoma uspešnih i slavnih sportista. Jedna od njih je brazilska odbojkašica Virna Dijas, koja sa reprezentacijom ima osvojene dve olimpijske bronze i srebro na Svetskom kupu. Takođe, na takmičenju Gran Prija ima četiri zlata, dva srebra i bronzu, a 1999. godine na tom takmičenju je ponela nagrade za najbolju igračicu, poentera i primača.

Bivši brazilski košarkaš Oskar Šmit poreklom je iz Natala, a uspešnu karijeru gradio je u brazilskim, italijanskim i španskim klubovima. Ostaće upamćen po tome što je prvi košarkaš koji je postigao na Olimpijskim igrama više od 1.000 poena.

U Natalu su rođene poznati modeli Larisa Kosta i Fernanda Tavares. Još jedan u nizu slavnih sportista iz ovog grada je Klodoaldo Silva, koji je na Paraolimpijskim igrama u Atini 2004. osvojio šest zlatnih medalja.

Kafe Filko (1899–1970)
Antonio Filipe Kamarao (1580 – 1648)
Rodolfo Konder (1938 – 2014)
Andre Oliveira de Lima (1985)
Dijego Pelisles da Silva (1982)
Kel (1980)
Larisa Kosta (1984)
Fernanda Tavareš (1980)
Marinjo Čagas (1952)
Matuzalem (1980)
Ričarlison (1982)
Virna Dijas (1971)
Oskar Šmit (1958)
Klodoaldo Silva (1979)

Slavni fudbaleri

Andre Oliveira de Lima, Diego Pelikles da Silva, Marinjo Čagas, Matuzalem Francelino da Silva, Ramaljo i Ričarlison su najslavnija fudbalska imena Natala. Andre Oliveira je svoju karijeru počeo u Seari, a trenutno je napadač Goianesije.

Dijego Pelikles da Silva trenutno nastupa u švedskom Otvidabergu, dok je Marinjo Čagas, sada već bivši fudbaler odigrao 36 utakmica u dresu Brazila i postigao četiri gola. M

Matuzalem igra za Lacio, trenutno je na pozajmici u Đenoi, a karijeru je započeo u Vitoriji. Ramaljo je odbrambeni napadač Santo Andrea, dok se možda najslavniji Ričarlison odlično snalazi u odbrani Atletiko Mineira, a dres reprezentacije je obukao 2008. godine

Marinjo Čagas – 36 utakmica, četiri gola
Matuzalem – 6 utakmica, 3 gola (U17); 4 utakmice, 1 gol (U20)
Ričarlison – 2 utakmice, bez golova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve