Nova vest
Fudbal

Subota, 31.05.2014.

00:10

Kujaba

Kujaba je glavni grad savezne države Mato Groso i nalazi se u samom centru Južne Amerike.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osnovan je 1719. godine tokom portage za zlatom, a prestonicom je proglašen vek kasnije, 1818.

Kujaba je trgovački centar sa razvijenom poljoprivredom i ekstenzivnim stočastvo, u koje se ne ulože mnogo, a uzgaja se kvalitetna stoka. Elektrane i hidroelektrane u ovoj oblasti proširene su posle izgradnje gasovoda iz Bolivije 2000. godine.

Grad je mešavina evropskog, afričkog i lokalnog američkog uticaja što se najbolje vidi u gradskim muzejima. 16 muzeja svedoči o kulturnom i istorijskom bogdatstvu grada. Od 1991. godine rast broja stanovnika je sve manji jer su drugi gradovi u državi Mato Groso počeli da privlače mnogo vše pažnje od prestonice. Tada, prvi put, prihodi od turizma počinju zabrinjavajuće mali.

Kujaba je poznata i kao ‘južna kapija Amazona’ i odlikuje se vlažnom tropskom klimom. Temperatura je visoka tokom cele godine, mada zimi ponekad padne na deset stepeni, ali tako ne bude duže od dan, dva. Živa u termometru skoči na standardnu temperaturu. Period između septembra i maja je kišovit i vlažnost vazduha je veoma visoka.

Osnovan: 1. januar 1727. godine
Stanovnika: 550.000
Nadmorska visina: 165m
Država: Mato Groso

Savezna država

Smeštena na zapadu Brazila, Moto Groso (Motu Grosu, kako je Brazilcu zovu) je treća po veličini država u Brazilu. Tri različita ekosistema čine ovu državu – tropska savana, vlažna tropska područja i kišovite amazonske šume. Ogromni pašnjaci čine 40% teritorije, a nacionalni park Čapada dos Gimaraeš , sa svojim pećinama, stazama i vodopadima, je jedna od najvećih turističkih atrakcija. Amazonska šuma, koja se nalazi na severu zemlje, pokrva skoro polovinu teritorije.

1977. godine država je podeljena na dva dela pa je Moto Groso do Sul postala nova savezna država. Moto Groso ima nešto više od tri miliona stanovnika što je čini jednom od najslabije naseljenih država Brazila. Veliki deo stanovništva čine kaboklosi, osobe evropsko-indijanskog porekla, a najveći broj je iz rasno mešovitih brakova.

Poljoprivreda je osnovna grana privrede Moto Grosa (40,8% BDP), dok industrija čini 19% bruto domaćeg proizvoda. Izvoznik je soje (83%), drveta (5,6%), mesa (4,8%) i pamuka (3,3%).

Fudbal u gradu

Jedan od dva fudbalska kluba čije je sedište u Kujabi jeste Miksto. On je osnovan 1934. godine i do sada ima osvojene 24 titule, što predstavlja rekord kada su državne titule u pitanju u Mato Grosu. Dva puta se takmičio u najjačem takmičenju u Brazilu 1976. i 1986. To je klub i koji je osvojio titulu na prvom takmičenju savezne države 1943. godine.

Drugi fudbalski klub je Kujaba, koji je osnovan 2001. godine. Za kratko vreme ima osvojenih pet titula u šampionatu savezne države. Dve godine za redom 2004. i 2005. Kujaba je učestvovala i u Kupu Brazila, ali je takmičenje završavala u prvoj fazi.

Miksto
Državne titule – 24

Kujaba
Državne titule – 5 (2003, 2004, 2011, 2013, 2014)

Stadion

Pre četiri godine počela je izgradnja stadiona u Kujabi pod nazivom Arena Pantanal. Svečano predstavljanje ovog stadiona održano je 26. aprila ove godine, a datum završetka svih radova još nije poznat.

Arena Pantanal je modernizovana i prilagođena za više sportova, ali će se najviše upotrebiti za fudbal. U izgradnju stadiona uloženo je 210 miliona dolara. Kapacitet iznosi oko 43.000 mesta, a do 24. aprila postavljeno je 5.000 stolica manje od ukupnog broja.

Arena Pantanal

Kapacitet: 42.968
Izgrađen: 2014.
Renoviran: /
Rekordna poseta: /

Čile – Australija, 13. jun
Rusija – Južna Koreja, 17. jun
Nigerija – BiH, 21. jun
Japan – Kolumbija, 24. jun

Poznate ličnosti

Titula najpoznatijeg građanina Kujabe pripada Euriku Gasparu Duntri, čoveku koji je bio ministar vojske i predsednik Brazila. Duntra je 1946. godine zabranio kockanje u Brazilu, a ostao je zapamćen i po tome što je svoju zemlju približio Sjedinjenim Državama.

Od sportista u ovom gradu rođeni su Felipe Lima, plivač prsnim stilom i Bruna, reprezentativka u fudbalu. Kujaba je rodno mesto Žaklini Meireles, manekenke i voditeljke, koja je bila Mis Brazila.

Euriko Gaspar Duntra (1883-1974)
Felipe Lima (1985)
Bruna (1985)
Beto (1975)
Žakelini Meirelis (1963)

Slavni fudbaleri

Jedan od poznatijih fudbalera rođenih u Kujabi je Žuber Araužo Martins, poznat kao Beto. Posle dobrog početka karijere, Beto je pozvan u reprezentaciju 1995. godine, a sa nacionalnim timom Brazila je osvojio Kup Amerike 1999. U Falmenku je važio za miljenika publike, ne samo zbog igračkih sposobnosti, već i zbog borbenog duha.

U Kujabi je rođen i Vanderson de Almeida – Vandinjo. On je u periodu od 2004. do 2011. igrao za portugalsku Bragu, sa kojom je 2011. stigao do finala UEFA Lige Evrope.

Beto – 13 utakmica, dva gola (Brazil)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d