Nova vest
Borilački sportovi

Sreda, 01.04.2015.

14:42

Britanac postao Moldavac, ide u Rio

Britanski tekvondoista Aron Kuk potvrdio je da je uzeo državljanstvo Moldavije i da planira da predstavlja tu zemlju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

24-godišnji Kuk nema nikakve veze sa novom zemljom, ali je njegov zahtev odobren zahvaljujući tome što je dobio finansijsku podršku moldavskog milijardera Igora Iuzefovičija, koji je predstnik Tekvondo federacije Moldavije.

Uskoro ću započeti novo putovanje i predstavljaću Moldaviju u svim međunarodnim takmičenjima, a nadam se i na Olimpijskim igrama u Riju, ako se kvalifikujem. Iako sam razočaran što neću predstavljati svoju domovinu na velikim takmičenjima, osećao sam da nemam drugu opciju“, rekao je Kuk, koji se nije takmičio na Igrama u Londonu 2012. godine, iako je u to vreme ostvarivao vrhunske rezultate.

On je tvrdio da ga zvaničnici namerno nisu uvrstili u olimpijski tim kako bi ga kaznili jer nije ispoštovao nacionalni trening program, pošto se nije slagao sa trenerima.

Britanski tim je negirao njegove optužbe, a Svetska tekvondo organizacija je saopštila da su britanski zvaničnici postupili u skladu sa pravilima.

Kuk se nije takmičio za Veliku Britaniju od 2012, ali bi Britanski olimpijski komitet mogao da blokira njegov prelazak pod zastavu Moldavije. Ipak, očekuje se da će on predstavljati Moldaviju na Evropskim igrama u Bakuu.

Samo dan ranije, objavljeno je da je Aljaž Bedene postao britanski državljanin i da će ubuduće predstavljati Veliku Britaniju, a ne Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve