Nova vest
Borilački sportovi

Sreda, 16.01.2019.

12:33

Japan opet bez jokozune – penzionisao se Kisenosato VIDEO

Veliki šampion Kisenosato, jedini japanski sumo rvač najvišeg ranga, penzionisao se posle tri uzastopna poraza na velikom novogodišnjem tuniru.

Izvor: B92

Autor:B92

Japan opet bez jokozune – penzionisao se Kisenosato VIDEO
Foto: Getty Images

Kisenosato je u martu 2017. postao prvi Japanac posle 19 godina koji je dobio promociju u najviši rang sumo rvanja.

Kada je dobio rang jokozune, pobedio je na sumo šampionatu, što mu je bio drugi uzastopni trijumf.

"Veoma mi je žao što nisam bio u stanju da ispunim svačija očekivanja kao jokozuna. Ali, ne žalim nijedan deo svoje karijere", izjavio je 32-godišnji Kisenosato, kome je bio potreban jak start da bi spasao karijeru, ali nije uspeo da pobedi u prva tri dana.

Povrede su ga sprečile da kompletira rekordnih osam uzastopnih velikih sumo turnira i nije uspeo da ispuni visoke standarde koji se zahtevaju od velikog šampiona.

"Od kako sam se oporavio od povrede, bio sam siguran da se poboljšavam. Rvao sam se sa svim što sam imao. Ali, po prvi put, osetio sam da nisam u stanju da nastavim", kazao je Kisenosato.

Kisenosato je profesionalni sumo debi imao u martu 2002. godine, a 2004. je došao u najviši rang tog sporta.

Rvači rođeni u inostaranstvu dominirali su u poslednjoj deceniji, predvođeni Asašorjuom i Hakuhom iz Mongolije, koji su osvajali većinu turnira.

Nedostatak japanskih rvača bio je razlog za zabrinutost među sumo zvaničnicima i pojedini su ukazivali da je Kisenosato prerano promovisan kako bi ta zemlja imala jokozunu.

Pored nedostatka japanskih rvača na vrhu, ovaj sport je poslednjih godina bio potresen nizom skandala, uključujući i maltretiranje mlađih, kao i onih koji se klade na bejzbol utakmice.

Sumo asocijacija Japana je prošle godine bila na udaru javnosti kada je naredila ženama da napuste ring nakon što su ušle da pokušaju da ožive sudiju koji je kolabirao tokom meča u Kjotu.

Dohjo, kako se naziva sumo ring, smatra se svetim mestom i dozvoljen je samo muškarcima, dok je ženama zabranjeno da ulaze jer se smatraju "nečistim za ritual".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve