Nova vest
Borilački sportovi

Petak, 16.07.2010.

22:57

Frisu opomena, Petkoviću suspenzija

Rvački savez Srbije doneo odluke o kaznama za Kristijana Frisa i Radomira Petkovića, reprezentativcima koji su bili pozitivni na doping.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Petković je suspendovan na godinu dana iz svih takmičenja, dok je Fris prošao samo sa opomenom.

Savez je kaznene mere doneo zbog pozitivnih nalaza dvojice reprezentativaca na anti-doping testu, kada je Petkoviću u krvi pronađen metandieon, a Frisu furosemid.

Ta odluka je još preliminarna, jer bi tek trebalo da je potvrde međunarodne institucije, i to WADA (Svetska anti-doping Agencija) i FILA (Svetska rvačka federacija).

Fris je dobio samo opomenu, jer je koristio diuretik, a ne anabolik. Što se tiče Petkovića, dat mu je rok od 20 dana za prikupljanje dokumentacije, kada će biti doneta konačna odluka. Međutim, sve ide u tom smeru da će biti kažnjen sa godinu dana, mada, postoji mogućnost da to bude i 18 meseci. Njegov klub Partizan se protivi takvoj meri, dok mi mislimo da je taj vremenski period sasvim objektivan. Uprkos svemu, naša želja i cilj jeste da uradimo sve kako bismo pomogli Petkoviću“, rekao je Mladen Kecman, generalni sekretar Rvačkog saveza Srbije.

Petković je prethodno zamolio sve nadležne da pažljivo razmotre njegov slučaj, jer nije namerno uzimao nedozvoljena sredstva. Tada je rekao i da postoji šansa da napusti zemlju ako bude kažnjen na dve godine.

Odluka da li će da napusti zemlju ili ne je na njemu, ja sam tu da mu dam savet i da ga zaštitim koliko mogu. Mi smo tu da mu pomognemo, baš kao i Frisu, a ne da ga osudimo. Jer, ti momci su mnogo dali ovoj državi, a naš Savez ne bi bio to što jeste da nije njih. Ali, s druge strane, neću dozvoliti da eventualnom opomenom i izbegavanjem kazne Petkovića narušimo ugled ove organizacije, i da dođemo u situaciju da se posle govori o nama kao o šarlatanima“, istakao je Kecman.

U Rvačkom savezu Srbije se razmatalo o tome i da Petković dobije samo opomenu, baš kao i Fris.

Čak i da je to prihvaćeno, gotovo sam siguran da FILA i WADA ne bi uvažile tako blagu kaznu i da bi preinačile odluku na dve godine suspenzije. Šta bismo time postigli? Tada bi Radomir sigurno propustio London, a ovako, sa godinu dana pauze može da stigne na kvalifikacije i obezbedi plasman na Olimpijske igre 2012. godine“, objasnio je Kecman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve