Skandal koji potresa Ameriku: Klađenje, prevare, nameštaljke – FBI istražuje

UFC skandal koje je prouzrokovalo klađenje trenera i boraca privlači veliku pažnju, prenosi MMA Junkie.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 23.12.2022.

08:45

Skandal koji potresa Ameriku: Klađenje, prevare, nameštaljke – FBI istražuje
Foto: Profimedia

UFC je trenutno u problemu jer se po prvi put nalaze pod istragom FBI zbog ilegalnog klađenja koje je primećeno na meču Šajilana Nurdanbikea i Derika Minera.

U samom centru skandala je bivši borac i sadašnji trener Džejms Kraus koji je bio u uglu Derika Minera, čoveka koji je tehničkim nokautom poražen od Nurdanbikea u prvoj rundi.

Džejms Kraus je i pored ovog skandala nedavno povezivan sa ljubavnom aferom sa prelepom voditeljkom Lorom Sanko, iako su oboje u bračnoj zajednici. "Ozloglašeni" Džejms Kraus je 1. avgusta gostovao u emisiji "MMA Hour" kod čuvenog novinara Arijela Helvanija i nekako previše opušteno rekao da se regularno kladi na mečeve čak i svojih boraca i da od toga zarađuje velike količine novca.

Takođe, podelio je svoj kanal za tipovanje "The 1% Club" gde sa članovima razrađuje taktike za klađenje i čak prodaje savete pa od toga zarađuje bolje nego od pravog posla.

"Na svakom MMA meču imam neku opkladu, gotovo svako veče. Od klađenja na MMA imam više novca nego od trenerskog posla, tamo sam usr**o plaćen, pa od jednog borca za vikend uzmem oko 2.000 dolara (trenerska taksa je oko 10 posto), a treba imati na umu da sam konstantno na putu pa tu baš i nisam na nekom dobitku", rekao je Kraus.

Idemo par meseci unapred, pa dolazimo do 17. oktobra, dana kada je UFC i zvanično zabranio svim borcima da se klade.

"Sportistima će biti zabranjeno klađenje, bilo direktno bilo preko treće strane, na bilo koji UFC meč i čak će biti zabranjeno da se borci klade na sebe. U većini saveznih država je klađenje legalno, ali je sportistima zabranjeno da se klade čak i na svoje mečeve i to se smatra kršenjem zakona i uvlači policiju. Sportisti moraju da budu svesni da se ovo odnosi i na njihove prijatelje, porodicu i slično, pa i menadžere, trenere, terapeute ili bilo koju drugu osobu sa kojom su povezani"
, stoji u saopštenju UFC-a.

Do sada nije postojalo pravilo o klađenju, tačnije, borcima je bilo dozvoljeno da se klade na sebe pa nije baš bilo najjasnije zbog čega je stigla ova zabrana, da bismo dobili malo jasniju sliku kada se Hanter Kempbel oglasio rekavši da su dobili prijave od regulatora za sportsko klađenje i morali da reaguju. Priča sada postaje zanimljivija. Idemo na 5. novembar 2022. godine, dakle, pre malo više od mesec dana se održao UFC Fight Night 2014 gde su se borili Nurdanbike i Miner, gde je Miner bio veliki favorit.

Zbog svega toga su uplate pred meč i bile suspendovane.

Kako je vreme prolazilo i meč se bližio tako su kvote na Nurdanbikea padale zbog velikih uplata, a onda je posle samo 67 sekundi pobedio Minera, čoveka u čijem uglu stoji Džejms Kraus.

Sve je bilo sumnjivo i meč je momentalno bio pod istragom regulatora koji su se zvanično oglasili da je njihov posao da pravovremeno reaguju i da se nadaju da su sprečili veću štetu objavivši istragu sat vremena pred početak meča.

Već sedmog novembra se UFC priključio istrazi i objavio da će pomoći regulatornom telu.

"Kao i ostale profesionalne sportske organizacije UFC se trudi da postoji neki integritet i regularnost klađenja na događajima koje organizuje. Naš beting partner Don Best Sports je globalni lider u živoj statistici i pomeranju kvota za američko tržište pa ćmo zajedno sprovesti istragu i saopštiti činjenice", rečeno je iz najbolje MMA organizacije na svetu. Četiri dana kasnije, 11. novembra, o ovom slučaju se oglasio i prvi čovek UFC organizacije, Dejna Vajt i njegova izjava je bila krajnje čudna.

"Trenutno nema niti jedan jedini dokaz da je neki sportista bio upleten, bilo je nekih znakova tu i tamo, ali nema dokaza da je neki sportista činio nešto loše, pa se nadamo da će zvanična istraga sve to i pokazati. Na kraju krajeva nikada nećeš zaraditi dovoljno od klađenja, a rizik u ovom sport je previše veliki. Vidite i sami koliko je lako da se neke nepravilnosti uoči i da se odmah reaguje"
, rekao je Vajt.

Osam dana kasnije, UFC je zabranio Džejmsu Krausu da bude u uglu nekom od svojih boraca na UFC Fight Night 2015 koji se u Las Vegasu na Apeksu održavao tog 19. novembra.

Majls Džons je pobedio Vinsa Moralesa jednoglasnom odlukom sudija i nakon meča rekao da je njegovom treneru dan ranije saopšteno da neće moći da bude uz svog borca. UFC jeste suspendovao za taj meč Krausa, ali je problem bio mnogo veći. Sportska komisija države Nevada je oduzela Krausu trenersku licencu i američki trener se suočio sa novim problemom.

Regulatorno telo za klađenje iz Nju Džerzija objavilo je da u toj državi neće biti moguće da se ljudi klade na mečeve boraca koji su bili u bilo kakvom kontaktu sa Džejmsom Krausom.

Da se razjasni, misli se na akcije trenera, menadžera ili promotera u ulozi Džejmsa Krausa. Kanadske vlasti su 1. decembra 2022. godine objavile da je u saveznoj državi Ontario zabranjeno klađenje na UFC mečeve i sve zbog sumnjivih radnji za pomenuti meč Nurdanbikea i Minera.

U čitav skandal bili su upleteni UFC insajderi, a specijalizovani inspektori pronašli su obrazac uplate koji je ukazao na određene nepravilnosti i maltene automatski pokrenuo istragu.

Zbog toga su kanadske vlasti države Ontario reagovale i preduzele neophodne korake kako bi se sprečila zloupotreba informacija i ilegalnog klađenja.

Okrivili su UFC da se to događa jer menadžerima, trenerima, medicinskom osoblju i ostalima koji poseduju informacije koje nisu dostupne široj javnosti nije bilo zabranjeno klađenje.

Sumjiva objava, s obzirom na to da je 17. oktobra UFC upravo to zabranio, a gore smo i spomenuli.

Samo dan kasnije su vlasti iz kanadske države Alberte doneli identičnu odluku i zabranile klađenje na UFC mečeve, a sama organizacija se odlučila na još drastičniji potez.

Svim borcima koji su trenirali kod Džejmsa Krausa zabranjeno je učešće na UFC događajima
Dejna Vajt se 9. decembra ponovo oglasio, samo je sada bio dosta zabrinutiji rekavši da je skandal koji je izazvalo klađenje prilično ozbiljan i da je FBI uključen u celu priču.

"FBI sprovodi istragu ovog slučaja i sada je sve moguće. Ne smem da govorim o tome šta se dešava, ali je prava ludnica", rekao je Vajt.

FBI je u akciji prikupljanja dokaza za meč Minera i Nurdanbikea pronašao mnogo toga "zanimljivog", a Dejna Vajt se ogradio od cele priče.

"Integritet UFC-a nije narušen, a svim borcima koji planiraju da se klade sa insajdersim informacijama i onima koji su to već činili poručujem da se očekuje da završe u federalnom zatvoru. U je***om federalnom zatvoru. Ukoliko ste toliko glupi da nokautirate sami sebe, izvolite. Ne postoji dovoljna količina novca da biste sebi tako uništili život i da odete u je***i federalni zatvor", rekao je Dejna Vajt. Poslednja informacija nam je stigla pre oko dve nedelje, tačnije 14. decembra, kada je sportska komisija Nevade (NAC) potvrdila suspenziju Džejmsu Krausu i Deriku Mineru.

Oni su suspendovani na neodređeni vremenski period i razlog je sumnjiva borba, tačnije klađenje na tu borbu iz novembra meseca.

Kao što vidite situacija nije nimalo naivna

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: