Nova vest
Borilački sportovi

Utorak, 05.05.2015.

10:42

Pakjao boksovao povređen

Filipinac Mani Pakjao boksovao je povređen u "borbi vela" sa Flojdom Mejvederom, vrednoj više od 300 miliona dolara.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Višestruki prvak sveta navodno mora na operaciju ramena koju je zaradio tri nedelje pre borbe u Las Vegasu, u kojoj je poražen jednoglasnom odlukom sudija.

Pakjao bi zbog toga mogao da odsustvuje oko godinu dana iz ringa, a preti mu i kazna jer nije obavestio zvaničnike o povredi. On je uoči borbe sa Mejveredom negativno odgovorio na pitanje da li ima neku povredu.

"Skupićemo činjenice i ostale informacije u vezi sa okolnostima. Kao odgovorna komisija želiš da od boraca redovne informacije", rekao je Fransisko Agilar, čelnik Sportske komisije Nevade.

Filipinac je posle meča otkrio da nije mogao da zadaje udarce desnom rukom zbog "značajne" povrede ramena, koju je dodatno pogoršao u četvrtoj rundi, kada je jedini put tokom 12 rundi uspeo da udari Mejvedera direktno u glavu.

Pakjaov promoter Bob Arum je izdao saopštenje u kojem ističe da je povreda otkrivena američkog anti-doping agenciji (USADA), ali nije poznato da li je Pakjao dobio dozvolu za injekcije protiv bolova.

"Kao što je Mani nekoliko puta rekao, nema opravdanja za poraz. Mani je dao sve od sebe", rekao je Arum.

Njegov trener Fredi Roač je posle meča rekao da je zahtev za injekcijama odbijen, da je tim razmišljao u jednom trenutku da odluži borbu, ali da je vremenom Pakjao bio bolje i zadovoljan svojim stanjem.

"Nemamo medicinski izveštaj, MRI pregled niti druga dokumenta. Ovo nije anti-doping pitanje. Pravo pitanje je zašto je njegov tim rekao "ne" u vezi sa povredom, da li su napravili veliku grešku i prekršili pravila, ili nisu želeli da otkriuj informacije drugoj strani. Mislim da nema sredine", rekao je Trevis Tigart, čelnik USADA, treće strane u ovoj priči koja je bila odgovorna samo za testiranje boraca na zabranjene supstance.

Pakjaov tim je injekcije protiv bolova zatražio samo dva sata pre borbe, što je odbijeno jer povreda nije dokazana.

"Nije problem samo što nisu u potpunosti ispunili zahtev, već što nisu bili potpuno iskreni i rekli nam mesec dana ranije kada je povredio rame. Nemaju obavezu na to, ali tražiti injekcju dva sata pre meča je nenormalno. To nas stavlja u nesigurnu poziciju", rekao je Bob Benet, još jedan od predstavnika Sportske komisije Nevade.

Pakjao će se posle operacije oporavljati 4-6 meseci, ali će potpuno spreman za novu borbu biti tek za godinu dana. Mnogi bokserski stručnjaci smatraju da bi ova povreda mogla i da okonča karijeru 36-godišnjeg borca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve