Nova vest
Auto-moto

Sreda, 06.01.2021.

09:12

Dakar: Sajns promašio put, Sagmajstera mučio vetar na dinama

Francuz Stefan Peterhansel zadržao je vođstvo u generalnom plasmanu relija Dakar posle treće etape.

Izvor: B92

Autor:B92

Dakar: Sajns promašio put, Sagmajstera mučio vetar na dinama
Foto: Profimedia/Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Peterhansel je prošao kao treći kroz cilj etape u Vadi Ad-Davasiru Henka Lategana i Nasera Al-Atije koji je stigao do druge etapne pobede.

Francuz je zadržao 5,09 minuta prednosti u generalnom plasmanu ispred Karlosa Sajnsa iako je tokom etape morao da vrši popravku vozila, zahvaljujući tome što je Španac promašio put.

U konkurenciji motociklista, Tobi Prajs je osvojio drugu etapu ove godine, ispred Kevina Benavidesa i Matijasa Voknera, dok je četvrti bio Skajler Houvs koji je preuzeo vođstvo u generalnom poretku.

Naš Gabor Sagmajster je kroz cilj prošao kao 81, dok je u generalnom poretku 79.

"Išao sam solidno, duvao je jak vetar i to pravi problem na dinama jer se zbog peska i jakog sunca ne vidi kraj dine i onda kad treba prelomiti vrh dine, može da se padne. A motor je težak sa gorivom skoro 180 kg i nije ga lako podići na dini. Tada je najbolje skinuti naočare dok se ne siđe sa dine, pa ih posle vratim. I tu se gubi malo vremena, ali je i to bolje nego pasti sa motora. Sad idem u bivak, imam dosta posla. Mašina u kojoj se nalazi rodbuk ne radi dobro, otišla je elektronika, morao sam ručno da vrtim itinerer. Potrebno je to popraviti ako mogu. U suprotnom, kupiću drugi aparat. Rodbuk mašina nova košta 600 eura", rekao je Sagmajster za RTS.

U konkurenciji kvadova specijal je dobio Nikolas Kaviljiaso, a u generalnom poretku vodi Čileanac Đovani Enriko.

U katagoriji lakih vozila specijal je osvojio Lopes Kontardo, koji vodi i u eneralnom plasmanu, dok je dominaciju u konkurenciji kamiona etapu osvojio Belorus Sergej Viazovič u "Manu", ali u generalnom poretku Rus Satnjikov i dalje "beži" konkurenciji svom "kamazu" sa skoro 17 minuta prednosti.

U sredu se vozi četvrta etapa, najduža na 43. izdanju relija Dakar, u dužini od 813 kilometara od Vadi Ad-Davasira do Rijada, sa brzinskim ispitom od 337 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve