Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 24.03.2011.

15:26

Dakar reli se širi i na Peru

Četvrtu godinu zaredom Dakar reli će biti održan u Južnoj Americi, a 2012. godine će se Argentini i Čileu kao domaćin pridružiti i Peru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dakar se 2009. godine prebacio iz Afrike u Južnu Ameriku iz bezbednosnih razloga, a tu, bar za sada, i ostaje.

Organizatori najprestižnijeg i najtežeg relija na svetu u četvrtak su saopštili rutu za 2012. godinu koja će se značajno razlikovati od prethodnih.

Dakar je do sada startovao i završavao se u Buenos Airesu, a naredno izdanje kreće 1. januara iz Mar del Plate, dok je cilj u Limi, prestonici Perua, dve nedelje kasnije. U tom periodu voziće se kroz tri predivne zemlje Argentinu, Čile i Peru. Etape će biti ravnomerno podeljene po pet u Argentini i Čileu i četiri u Peruu. Voziće se svaki dan, sem 8. januara, uključujući 1. i 15, a sve učesnike očekuju etape sa divnim pejzažima, ali i velikim preprekama.

Od dolaska u Južnu Ameriku Dakar reli doživeo je ogroman uspeh. Prihodi su značajno nadmašili troškove organizacije. Tri i po miliona ljudi pratilo je reli ove godine u Argentini, dok je broj zaintersovanih u Čileu bio milion i po. U konkurenciji automobila trijumfovao je vozač iz Katara Naser Al-Atijah u Folksfagenu, dok je kod motociklista najuspešniji bio Španac Mark Koma na KTM-u.

Za naredno izdanje Dakara takmičari u konkurenciji automobila, motora, kamiona i kvadova, moći će da se prijave od 16. maja, dok će lista učesnika biti objavljena nekoliko meseci kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve