Nova vest
Auto-moto

Subota, 19.06.2010.

19:24

Hirvonen rutinski, Dončev za bodove

Prvog dana 43. Srbija relija, koji je vožen na obroncima svi učesnici su imali priliku da dožive gotovo sve meteo pojave za samo nekoliko sati.

Izvor:

Autor:

Default images

Miko Hirvonen, svetski vicešampion, u maniru pravog majstora volana rutinski je odraživao iz kruga u krug brzinske ispite, ozbiljno se pripremajući za Bugarsku.

Svaki ulazak u servis, iziskivao je maksimalan učinak od mehaničara, koji su samo njima znanim metodoma ustanovljavali, šta treba primeniti za Borovec, gde za manje od mesec dana vozi reli za Svetski šampionat.

Krum Dončev, relista iz Bugarske, posle prvog dana i devet brzinskih ispita ima neznatni vremenski zaostatak za vodećim Hirvonenom i praktično prvo mesto u generalnom plasmanu, jer se Finac ne boduje za Evropski kup. Na opšte iznenađenje velikog broja publike i sportskih radnika, samo dva minuta i 55 sekundi prednosti vodećeg u odnosu na ostalu konkurenciju, govori u prilog činjenici da Miko vozi sa pola gasa i po jasnim instrukcijama šefa tima.

Dušan Borković je, kao što se i očekivalo, dok su brzincui bili suvi, jurio goste, iako mu je servo uređaj otkazao već posle prvog brzinca. Zbog pomenutih promenljivih vremsnkih uslova u drugom krugu, ušao na peti brzinski ispit sa pneumaticima za suvo, a kiša je već uveliko padala. Imajući izbor da li da stigne do cilja, ili da juri vreme, mladi Pančevac je ovoga puta pokazao da ume da odoli izazovu i zbog toga je prepustio vodeće mesto Dončevu, ali sa samo 22 sekunde zaostataka, a sledi i drugi dan. Važno je da dok su uslovi na brzincu za sve isti naša uzdanica ide najbrže.

Treče mesto u generalnom plasmanu u vlasništvu je još jednog gosta iz Bugarske Petra Goševa, a za njim slede Dimitri Iliev, Jasen Popov, prošlogodišnji pobednik Srbija relija, Vladan Petrović, a Marko Tempestini, startni broj jedan, tek je na osmom mestu.

Zbog bezbednosti svih učesnika, odlučeno je da se šesti brzinski ispit ne boduje. Jaka kiša koja je padala, stvarala je mnogo problema takmičarskim posadama koji su u tom trenutku imale gume za suvo. Kako je ispit brz, nismo želeli da rizikujemo, tako je praktično vožen kao etapa“, rekao je Momčilo Milojković, direktor relija.

Baš taj šesti brzinac bio je koban za Srđana Petrovića i Vladimira Zečevića. Pre toga još na prvom ispitu iz igre je ispao Todor Stamenković, a ubrzo i Srđan Višnjić. Posle prvog dana i osam brzinskih ispita od 39 posada na startu, do cilja u Valjevu stiglo je 27. U nedelju slede preostala tri brzinska ispita u Beogradu - Košutnjak, Lisovići i Avala. Cilj je zakazan za 18.30 časova ispred Skupštine grada.

Generalni plasman posle prvog dana:
1. Miko Hirvonen – Jarmo Letinen 1:13:16.6
2. Krum Dončev – Petar Jordanov + 2:55.4
3. Dušan Borkovic – Strahinja Borković + 3:18.1
4. Petar Gjosev – Dimitar Spasov + 3:43.0
5. Dimitar Iliev – Janaki Janakiev + 4:04.0
6. Jasen Popov – Daniel Popov + 4:12.4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve