Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.05.2010.

09:11

Pobeda Latvale na Novom Zelandu

Vozač Forda Jari-Mati Latvala trijumfovao je na Reliju Novog Zelanda, petom takmičenju ovogodišnjeg Svetskog reli šampionata (WRC).

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Finac je do prve pobede ove sezone, a druge u karijeri, došao u vremenu od 4:04:09.8 sata, s prednošću od samo dve sekunde i četiri desetinke u odnosu na vozača Sitroenovog junior tima Sebastijana Ožijea iz Francuske. Na treći stepenik u Novom Zelandu popeo se šestostruki svetski šampion Sebastijan Leb u Sitroenu.

Latvala je pred poslednji specijalni ispit na petom reliju sezone imao zaostatak od oko šest sekundi u odnosu na Ožijea, koji se tada nalazio na korak od prve pobede u karijeri. Ipak, Francuz se tri krivine pre cilja okrenuo i tako trijumf predao u ruke Latvali, njegov prvi od Relija Sardinije prošle godine.

Ova pobeda je neverovatna. Razgovarao sam sa šefom Forda Malkomom Vilsonom pred start poslednjeg specijala i rekao mi je da samo nastavim da vozim kao do sada. Pokušao sam da se ne zaletim mnogo na startu da ne bih napravio grešku, ali sam pri kraju shvatio da imam veoma mali zaostatak pa sam dao sve od sebe. Sada ne verujem šta sam postigao“, rekao je Latvala.

Dramatični poslednji dan je doneo još iznenađenja osim pobede Latvale pošto je Leb tokom prvog specijala došao do vođstva, ali je odmah na sledećem udario u drvo. Francuz je zbog toga izgubio 50 sekundi, ali i šanse da se bori za četvrtu uzastopnu pobedu posle neverovatnog napretka sa sedmog mesta, koje je zauzimao na kraju prvog dana Relija Novog Zelanda.

Četvrto mesto na Novom Zelandu osvojio je drugi vozač Forda Miko Hirvonen, ispred Danija Sordoa u Sitroenu, dvojca Stobart Forda Metjua Vilsona i Heninga Solberga, i Jarija Ketome iz Finske, člana Šangaj reli tima. Među osvajačima bodova na Novom Zelandu nema bivšeg šampiona Petera Solberga koji je imao udes tokom poslednjeg ispita, ali je, srećom, prošao bez povreda.

Posle pet voženih relija ove sezone Leb ima 108 bodova, 36 više od Latvale, dok je Hirvonen treći sa 64. U konkurenciji konstruktora Sitroen vodi sa 156 bodova, dok su vozači Forda sakupili pet manje.

Ovogodišnji šampionat se nastavlja Relijem Portugala koji se vozi od 28. do 30. maja.

Konačan plasman Relija Novog Zelanda:
1. Jari-Mati Latvala (Finska) Ford 4:04:09.8
2. Sebastijan Ožije (Francuska) Sitroen junior tim + 0:02.4
3. Sebastijan Leb (Francuska) Sitroen + 0:15.2
4. Miko Hirvonen (Finska) Ford + 0:21.3
5. Dani Sordo (Španija) Sitroen + 0:25.8
6. Metju Vilson (Velika Britanija) Stobart Ford + 3:26.0
7. Hening Solberg (Norveška) Stobart Ford + 6:15.3
8. Jari Ketoma (Finska) Šangaj reli tim + 10:19.3

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Leb 108
2. Jari-Mati Latvala 72
3. Miko Hirvonen 64
4. Sebastijan Ožije 63
5. Peter Solberg 53
6. Dani Sordo 34

Generalni plasman konstuktora:
1. Sitroen 156
2. Ford 151
3. Sitroen junior tim 75
4. Stobart Ford 74
5. Mančiz Ford 32

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve