Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 17.01.2010.

17:13

Sagmajster: „Živim za moto sport“

U nedelju je ceo Buenos Aires bio je znaku finala 31. izdanja Dakar relija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na svečanoj ciljnoj rampi malena Srbija imala je svog velikog predstavnika Gabora Sagmajstera, koji posle više od 9.000 kilometara, tokom 14 dana, uspeo da preživi ozbiljnu dehidraciju trećeg dana, žestok pad šestog, a tri dana uoči cilja, praktično je ostao bez desne noge. Sve je prebrodio da bi sa osmehom na licu i državnim obeležjem na grudima, primio nagradu od organizatora, uz frenetično navijanje vatrenih Argentinaca.

Od specijalnog izveštača B92 sa Dakara Vladice Šljivića.

Ovo je veliki dan za mene, jer sam drugu godinu zaredom uspeo da završim najzahtevniji i najopasniji reli na svetu, Dakar. Biti na podijumu, to je najlepša stvar u mojoj karijeri. Fenomenalno se osećam, jednostavno živim za moto sport i tako će verujem biti još mnogo godina. Posebno mi je drago što ove godine nisam sam, već sam okružen ekipom iz Srbije, koja mi je mnogo značila tokom svih napora kroz Argentinu i Čile, tokom dve nedelje, koliko je trajalo ovo takmičenje. Veliki pozdrav svim ljudima u Srbiji, a naročito onima koji vole moto sport i koji su svakog dana bili uz mene, pratili šta radim i navijali iz sve snage“, rekao je Sagmajster, odmah posle ciljne rampe.

Pored automobila i motora na Dakaru se vozači takmiče i u konkurenciji kamiona i kvadova, a Sagmajster ističe da ne bi zamenio motor nekom od drugih sprava.

Ne verujem da bih imao hrabrosti da probam nešto drugo. Na motociklu sam 20 godina i verujem u sebe kada sam na njemu. Svi kažu da je Dakar najopasniji za motocikliste, ali sam ja najsigurniji na dva točka. Ne razmišljam o automobilu ili kamionu, već samo kako ću kada se vratimo u Srbiju da proslavim ovaj veliki trijumf. Iz drugog pokušaja smanjiti vremenski zaostatak za vodećima za duplo, i završiti kao 59, za 30 pozicija ispod prošlogodišnjeg, definitivno je uspeh. Apsolutno sam zadovoljan, ako neko misli drugačije, to je već njihov problem. Mogu samo da im predložim, neka sami probaju, pa da vide kako to izgleda“, jasan jedini srpski predstavnik koji je završio Dakar, i to sada već dva puta.

Jedan kratki prikaz biće dovoljan da potkrepi Sagmajsterovu tvrdnju. Ovogodišnje izdanje Dakara započelo je 362 vozila (motocikli, kvadovi, automobili i kamioni), a reli je uspelo da zavrsi 184 takmičara. Praktično polovina učesnika (178 vozila) je odustala tokom različitih etapa. Sličan odnos je i kod motociklista. Startovao je 151 motor, a završilo je 88 vozača, što znači da je 63 takmičara moralo da odustane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve